GündemCerrahpaşa’da kanseri erken teşhis eden sistem

Cerrahpaşa’da kanseri erken teşhis eden sistem

22.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gırtlak, geniz ve burun kanserlerinin erken teşhisini kolaylaştıracak ‘Dar Bant Görüntüleme Sistemi’ kullanılmaya başlandı.

Cerrahpaşa’da kanseri erken teşhis eden sistem

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nden yapılan açıklamaya göre, gırtlak, geniz ve burun kanserlerinin erken teşhisi ile nükslerin yayılımı konusunda büyük avantajlar sağlayacak ‘Dar Bant Görüntülüme Sistemi’, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Haberin Devamı

Daha çabuk tespit

Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özdoğan, cihazın aslında 1999 yılında geliştirildiğini ve 2004’ten itibaren tıbbın çeşitli alanlarında kullanılmaya başlandığını anlattı. Prof. Dr. Özdoğan, cihazın yüzeyleri daha iyi incelemeyi ve özellikle damarsal bölümler hakkında bilgi vermeyi sağladığına işaret etti. Bu sayede kanser vakalarında erken teşhisin daha da kolaylaştığının altını çizen Özdoğan, ayrıca kemoterapi ve radyoterapinin ardından hastalığın nüksedip etmediğinin de daha çabuk tespit edilebildiğini vurguladı.

Her yaştaki hastaya

Cihazın her yaş grubundan hastaya uygulanabildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Özdoğan, baş-boyun cerrahisi yönünden bakılırsa bu alanda Türkiye’de cihazı kullanan ilk üniversite hastanesi olduklarına işaret etti. ‘Dar Bant Görüntülüme Sistemi’ ilk olarak gırtlak kanseri şüphesiyle hastaneye başvuran ve 25 yıldır sigara kullanıcısı olan Erdem Katkı’ya (44) uygulandı.

Haberin Devamı

Metastaz yapan hücreler keşfedildi

Belçikalı araştırmacılar, kanserin metastaz yapmasına yol açan tümör hücrelerini belirledi. Prof. Dr. Cedric Blanpain’in yönettiği araştırmada bilim adamları, kanserin farklı evrelerindeki hücreleri inceledi ve kötü huylu olanları 6 kategoriye ayırdı.

Tümör hücrelerinin genetik yapısını inceleyen araştırmacılar, bu hücrelerin birbirleriyle aynı olmadığını, kanserin köken aldığı organın dışına çıkarak diğer dokulara yayılmasına neden olan kötü huylu hücrelerin bazı farklılıklar gösterdiğini tespit etti. Araştırma sayesinde metastaza yol açan hücrenin belirlenmesiyle tedavide hedefin daha belirgin hale geleceğine işaret edildi.