Gündem Çatı davasında iki tahliye çıktı

Çatı davasında iki tahliye çıktı

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Çatı davasında iki tahliye çıktı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde ‘yurtta sulh konseyi’ üyelerinin de yer aldığı 224 kişinin yargılandığı davaya sanıkların esasa ilişkin savunmalarıyla devam edildi. Duruşma sonunda, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in koruma personelleri deniz astsubaylar Murat Bingül ve Uğur Kent tahliye edildi.

Haberin Devamı

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmada, darbe girişiminin yaşandığı dönemde Genelkurmay Harekat Başkanı olarak görev yapan sanık eski korgeneral Satı Bahadır Köse savunma yaptı.

Köse, hakkında somut bir delil ortaya konulmamasına rağmen tutukluluk halinin devam ettiğini söyledi. FETÖ’cü olmadığını savunan Köse, “Adımı lekeleyen darbecileri bir kez daha lanetliyorum. FETÖ’cü değilim, aidiyetim, iltisakım bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Kanunsuz emir’

Darbe girişimi toplantılarına katılmadığını savunan Köse, 15 Temmuz’daki teşebbüsü basından öğrendiğini iddia etti. Ankara’ya cumartesi akşamı vardığını belirten Köse, mesaiye ise pazar günü alınmadığını, pazartesi başladığını kaydetti. Köse, aynı gün akşamı, karargahta çalışırken 23.30 civarı Merkez Komutanlığı ekiplerince gözaltına alındığını belirtti. Sözde atama listesinde 3. Kolordu Komutanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevlendirildiğini bildiren Köse, ancak bu görevlendirmelerden, öncesi ya da sonrasında kendisine kimsenin bir tebliğde bulunmadığını söyledi. Köse, görevlendirmeyi üçüncü kişilerden duyduğunu ve buna itibar etmediğini savunarak, bunun kanunsuz bir emir olduğunu da iddia etti.

Haberin Devamı

Tutukluluğa devam

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı plan ve koordinasyon subayı sanık eski Binbaşı Recep Aktürk savunma yaptı. 15 Temmuz’da yıllık iznine başlayacağını, izin kağıdını da aldığını belirten Aktürk, ancak arkasında iş bırakmak istemediği için o gün fazla mesaiye kaldığını ileri sürdü. “O gün mesaiye kalan personel bu hain darbe girişiminin içinde kalmıştır” iddiasında bulunan Aktürk, kendi gibi mesaiye kalan subay ve astsubayların, “terör tehdidi var” denilerek kandırıldığını öne sürdü.

Duruşmada esasa ilişkin savunma yapan 73 sanığın ardından iddia makamı mütalaa verdi. Savcı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını, sanık Özcan Karacan’ın eşine ait banka hesabındaki ve haklarında örgüt üyeliği yönünden dava açılanların banka hesapları ve mal varlıkları üzerindeki tedbirlerin kaldırılmasını talep etti.- ANKARA AA

Haberin Devamı

10 Eylül’e ertelendi

Verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, örgüt üyeliği ile yargılanan sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in koruma personelleri deniz astsubaylar Murat Bingül ve Uğur Kent’in tahliyesine hükmetti. Duruşma, 10 Eylül’e ertelendi.