GündemCasus alarmı! MİT'in gözü savunma sanayiinde

Casus alarmı! MİT'in gözü savunma sanayiinde

09.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli İstihbarat Teşkilatı, kurumlara yönelik İstihbarata Karşı Koyma (İKK) faaliyetinde önceliği Türkiye’nin yıldızı yükselen sektörü savunma sanayiine ayırdı.

Casus alarmı MİTin gözü savunma sanayiinde

Aydın Hasan -  Türkiye’nin savunma sanayii alanında son yıllarda yaptığı atılımlar ile SİHA’ların sahadaki başarısı, yabancı gizli servislerin Türkiye’deki faaliyetlerinde bu sektörü listelerinde öne almalarına neden oldu. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), kurumlara yönelik İstihbarata Karşı Koyma (İKK) faaliyetinde önceliği Türkiye’nin yıldızı yükselen sektörleri içinde öne çıkan savunma sanayiine ayırdı.

Haberin Devamı

MİT, 2009 yılında stratejik kurumlara yönelik başlattığı İstihbarata Karşı Koyma ve Stratejik İşbirliği brifinglerini pandeminin ardından yeniden yoğunlaştırdı. 2009 - 2020 yılları arasında 411 kurumda 21 bin 593 üst düzey yönetici, mühendis ve uzmanlardan oluşan personele toplam 259 İKK ve Stratejik İşbirliği brifingi verildi. MİT, son yıllarda giderek önem derecesi artan şekilde İKK çalışmalarında önceliği savunma sanayii alanına verdi. Çalışmalar ile dev savunma sanayii şirketlerindeki hem askeri hem de ticari açıdan kritik değerde olana bilginin korunması amaçlanıyor. Bugüne kadar 450 civarındaki kurumda 22 binin üzerindeki üst düzey yönetici, mühendis ve uzmana İKK brifingi verildi.

CASUSLARA DİKKAT

Haberin Devamı

Brifinglerde üzerinde durulan konular özetle şöyle: MİT’in görev, yetki ve sorumlulukları ile kamu kuruluşlarının istihbarat alanındaki sorumluluk ve görevleri. İKK’nin tanımı ve stratejik iş birliği perspektifinin esasları, bireysel ve koruyucu güvenlik alanında dikkat edilmesi gereken hususlar. Daha önce bu tip kurumlara yönelik gerçekleştirilen casusluk olaylarından örnekler. Yurt dışına görevli çıkan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İKK konusunda dikkat etmesi gereken hususlar. Siber casusluğa karşı alınması gereken önlemler. Elektronik teknik istihbarata karşı koyma ve ulusal güvenlik bilgilerinin korunması.

Casus alarmı MİTin gözü savunma sanayiinde

BİLGİNİN KORUNMASI

Savunma sanayiine yönelik brifinglerde İKK faaliyetinin amacı şöyle özetlendi: “İKK’nın taşıdığı önem ve ülkemizin son yıllarda geldiği nokta çerçevesinde sürdürülen çalışmalarda öncelik savunma sanayiine verilmiştir. Yerli savunma sanayiinin gelişimine ve uluslararası rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlanması amacıyla kritik bilginin korunmasına ağırlık verilmesi suretiyle yabancı unsurların ülke savunma sanayiine yönelik faaliyetlerine karşı koyma çalışmalarına destek verilmekte, bu sayede stratejik kurumlar ile MİT arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine gayret gösterilmektedir.”

Casus alarmı MİTin gözü savunma sanayiinde

GÖZDE PROJELER

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen ve kritik bilginin korunması açısından öne çıkan bazı projeler şöyle: Altay Tankı, Anadolu Hücum Gemisi, MİLGEM, Milli Muharip Uçak, T129 ATAK Helikopteri, ANKA, Bayraktar TB2, Akıncı TİHA, Hürkuş C, Siper Füze Savunma Sistemi, Hisar Hava Savunma Sistemleri, Cirit, Çakır, MPT ve akıllı mühimmatlar.

Haberin Devamı

Casus alarmı MİTin gözü savunma sanayiinde