25.02.2016 - 17:51 | Son Güncellenme:
Türker KARAPINAR Ankara
Dündar ve Gül, farklı tarihlerde yaptıkları haberler nedeniyle "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme", "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askerî casusluk amacıyla temin etme" ve "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçlarından 27 Kasım 2015'te tutuklanmışlardı. Tahliye talepleri reddedilen Dündar ve Gül, tutuklanmalarının basın özgürlüğü ile kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ihlal ettiği iddialarıyla AYM'ye bireysel başvuru yapmışlardı.
Genel Kurul'a sevkedilmişti
AYM Birinci Bölümü, başvuruyu gündemine almış, ancak, "Konunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanmasını"
gerekli görerek, karar vermeksizin dosyayı AYM Genel Kurulu'na sevketmişti. AYM Başkanı Zühtü Arslan, 27 Kasım 2015'ten bu yana tutuklu olan Dündar ve Gül'ün bireysel başvurusunu dünkü gündeme aldı.
17 üyeli AYM Genel Kurulu saat 10.00'da toplandı ve Dündar ve Gül'ün başvurusunu akşam saatlerinde karara bağladı.
Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ihlal edildi
Anayasa Mahkemesi, Dündar ile Gül'ün, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. AYM kararı kesin olduğu ve itiraz hakkı da olmadığı için kararın mahkemeye ulaşmasının ardından Dündar ve Gül'ün tahliye edilmesi bekleniyor.
Raportör, "ihlal var" demişti
Başvuruyla ilgili heyete sunulan raportörün raporunda da, "Gül ve Erdem'in haklarının ihlal edildiğine karar verilmesi" görüşü yer alıyordu. Raporda, "Dündar ve Gül'ün, gazetecilik faaliyetinde bulunduğu, basın ve ifade özgürlüğü haklarının yanı sıra kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal edildiği" belirtilerek, "İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi" isteniyordu. "Gül ve Erdem'in tutukluluğunun hukuki olmadığı" görüşünün de savunulduğu raporda, tutukluluğun devamına ilişkin mahkeme kararlarındaki gerekçelerin açık ve yeterli olmadığı ileri sürülüyordu.
AYM'nin kararı TBMM'de memnuniyetle karşılandı
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Karar, TBMM'de bulunan partililer tarafından memnuniyetle karşılandı.
"SEVİNÇLE KARŞILADIK ANCAK MAHKEME KARARLARI ÜZERİNDEN PARTİMİZ İTHAM EDİLMEMELİ"
Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Sevinçle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum. Ancak hepinizin bildiği gibi mahkeme kararları üzerinden partimizin ve iktidarımızın itham edilmesini doğru bulmuyorum. Bu yargının işidir. Yargı kendi içerisindeki sürecin de usulü gözden geçirmiş bu kararı vermiştir. Tekrar hayırlı olmasını ümit ediyorum" dedi.
Kılıçdaroğlu'ndan açıklama
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu AYM'nin Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği karara ilişkin, "Anayasa Mahkemesi verdiği kararla "doğruları söylemek suç değildir" dedi. Can Dündar, Erdem Gül ve tüm gazetecilere özgürlük diliyorum" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesabından Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermesine ilişkin açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu karara ilişkin, "Anayasa Mahkemesi verdiği kararla "doğruları söylemek suç değildir" dedi. Can Dündar, Erdem Gül ve tüm gazetecilere özgürlük diliyorum" dedi.