GündemCamiye verilen Kürtçe isime soruşturma

Camiye verilen Kürtçe isime soruşturma

16.05.2008 - 15:33 | Son Güncellenme:

.

Camiye verilen Kürtçe isime soruşturma

DİYARBAKIR’ın Bismil İlçesi’ne bağlı Batman il sınırındaki Diktepe Köyü’nde yapılan camiye köylüler köyün eski adı olan Hıncıka adını Kürtçe ‘Xıncıka’ diye yazınca soruşturma konusu oldu. Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Camiye yazılan ‘Xıncıka’ yazısı çıkarılıp yerine okunuşuna uygun ‘Hıncıka’ yazıldı. Köy Muhtarı Cemil Kavakçı, tapu kayıtlarında da köyün Kürtçe adının yer aldığını belirterek, “O halde taksilerin üzerindeki X harfi de değiştirilsin” dedi.

Haberin Devamı


Bismil’in Batman il sınırında bulunan 80 haneli Diktepe Köyü’nde köylüler topladıkları yardımla okulu bulunmayan köye 300 bin YTL harcayarak bir cami yaptırdı. Camiye köyün eskiden Kürtçe adı olan ‘Xıncıka’ da eklenerek, ‘Diktepe Köyü Xıncaka’ adı verilerek cami girişine yazıldı. Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkçe’de X harfi olmadığı gerekçesiyle soruşturma başlatırken, jandarma köy muhtarı Cemil Kavakçı, cami imamı Abdullah Cengiz ve köyün ileri gelenlerinden Abdullah Girgin’in ifadelerini aldı. Ardından camideki ’‘Xıncıka’ ibaresi çıkarılıp yerine ‘Hıncıka’ yazısı konuldu. ‘Xıncıka’nın Kürtçe’de ‘Eski mağara’ anlamına geldiği ve köyün eski adı olduğu belirtildi.


Diktepe Köyü Muhtarı Cemil Kavakçı, X harfinin yeraldığı Kürtçe köy isminin yeraldığı camii ismini değiştirmek zorunda kaldıklarını belirterek, “Bu yasağın nereden geldiğini anlamış değiliz. Oysa tapu kayıtlarımızda köylerimizin adı ’Xıncıka’ diye geçiyor. Caminin üzerine hem Türkçe hem de Kürtçe isim yazdırmıştık. Meğerse X harfi yasağı varmış. Biz de Türkçe olarak yazdığımız Diktepe Köyü’nün yanına bir de ‘Hıncıka’ diye Kürtçe ismi değiştirdik, bakalım bu isme ne diyecekler? Eğer X harfi yasaksa taksilerin üzerindeki X’ler de kaldırılsın” dedi.

Haberin Devamı


Köydeki yaklaşık 200 öğrencinin Diktepe’de okul yokluğundan çevredeki köylerde ‘taşımalı’ kapsamında eğitim gördüğünü söyleyen muhtar Kavakçı, “Köyümüzde okul yapılması için Milli Eğitim Bakanı sayın Hüseyin Çelik’e bizzat başvurdum ama, köyümüze ilköğretimin yapılmayacağını söyleyince, şok olduk. Köylüler bir araya gelerek kendi camimizi hayırseverlerin desteğiyle yaptık. Köylülerin tümü modern camimize köyün Kürtçe isminin de yer almasını istediler, fakat Kürtçe'de yer alan X harfi başımızı derde soktu. Bu harfin bu kadar sakıncalı olduğunu bilmiyorduk” dedi.