28.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYSEL BOZAN - MİNE ÖZDEMİR
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, ortaokul 8. sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen ikinci dönem merkezi ortak sınavlar dünkü oturumla tamamlandı. 1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katıldığı TEOG-2’nin dünkü oturumunda Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları yapıldı. Ortak sınavlara girmeyen öğrencilerden mazeretleri okul müdürlüğünce uygun görülenler, 20-21 Mayıs’ta Mazeret Sınavları’na girecek.
TEOG kapsamında alınan puanlar hem karne notunda etkili olacak hem de sınavla öğrenci kabul eden devlet liseleri ile Türk ve yabancı kolejlere girişte kullanılacak. Karne notu için etkili olacak TEOG sonuçları haziran ayının ilk haftasına kadar, liselere girişte kullanılacak Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) da haziran sonuna kadar açıklanacak.
Sınav genel olarak kolaydı. Hatalı soru iddiası bulunmuyor. Müfredata uygun, düzenli çalışan ve tekrar yapan öğrencilerin yapabileceği sorulardan oluşuyordu. Dünkü oturumda, Yabancı Dil sınavının diğer sınavlardan zor olduğu görülüyor. Açı Eğitim Kurumları, Bahçeşehir Koleji, Bilfen Ortaokulları, Doğa Koleji, Mektebim Okulları, Nesibe Aydın Okulları, Oğuzkaan Okulları, Özel Arı Okulları ve Uğur Okulları bölüm başkanlarının sınavlara göre yorumları şöyle:
Fen’de yorum öne çıktı
Fen Bilimleri sınavında sorular, MEB tarafından yayımlanan konu ve kazanımlara uygun, açık, net ve anlaşılırdı. Birkaç çeldirici soru vardı. Bilgi eksiği olmayan, soruları doğru okuyan ve okuduğunu iyi yorumlayıp, dikkatle çözen öğrenciler bu sınavda iyi puan alabilecekler. Sınavda geçen yıllardan farklı olarak birinci ve ikinci ünitelerden soru yoktu, son konulara ağırlık verilmişti.
Değişen müfredat kapsamında ilk kez karşılaşılan soruların yer aldığı sınavda günlük hayattan örneklere de yer verildi. Canlılar ve Enerji ilişkileri ünitesindeki sorular deney ağırlıklı olup sınavda en çok soru gelen iki üniteden biriydi. Diğeri de Maddenin Halleri ve Isı ünitesiydi. Deney sorularında kullanılan “ulaşılabilir’’ ifadeleri öğrencinin bilgisini ölçmekten çok yorumlama, sonuç çıkarma becerilerini ölçmekte. Sınavda, TEOG-1’e ait kazanımlara ilişkin sorular yer almadı. Soruların yüzde 40’ı kolay, yüzde 50’si orta zorlukta, yüzde 10’u ayırt edici sorulardan oluşuyordu.
İnkılap tarihi, bilgi gerektiriyordu
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavı müfredata ve kazanımlara uygun olarak hazırlanmış. Sınavda “Bir Kahraman Doğuyor” ünitesinden hiç soru çıkmazken 2. ünite olan “Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler”den 1 soru yer aldı. Sınavda 3. ünite “Ya İstiklal Ya Ölüm”den 6 soru, 4. ünite “Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar”dan 6 soru, 5. ünite “Atatürkçülük”ten de 7 soru yer aldı. Soruların genellikle TEOG-2 kazanımlarından seçildiği görülüyor.
Kavram bilgisi ve yorum yeteneği güçlü öğrenciler için kolay geçen sınavda birkaç soru öğrencileri zorlayabilecek nitelikteydi. Birinci İnönü Savaşı ile ilgili soruda, Londra Konferansı’na çağrılma nedeni ve sonucunu doğru ayırt edemeyen öğrencilerin hata yapma ihtimali yüksek. Yine “halkçılık” ilkesinin değerlendirildiği soruda “eşit gelir” ifadesi öğrenciler için sorunun çözümünü zorlaştırdı. Ayrıca “İzmir İktisat Kongresi kararları ile kalkınma hamlelerinin eşleştirilmesi” sorusunda da öğrencilerin zorlandığı görülüyor.
İngilizce diyalog ağırlıklıydı
Sınav genel olarak kazanımlara uygundu. Ağırlıklı olarak TEOG-2 kazanımları sorgulandı. TEOG-1’de yer alan 3. üniteden hiç soru gelmedi. Okuma parçaları ile ilgili sorularda öğrencilerden çıkarım yapmaları beklenirken kelime bilgisinin ölçüldüğü sorularda öğrencilerin doğrudan bilgilerini kullanmaları istendi.
Kimi uzmanlara göre İngilizce günün en zor sınavıydı. Parçaya dayalı okuma anlama soruları ve diyalog sorularının çeldiricileri yüksek, ayırt edici nitelikte olduğu görülmekte. Çıkarım yapmak gereken soruların ağırlıkta olduğu gözlendi. Görsele dayalı sorular ise çok net ve birçok öğrenci tarafından yapılabilecek nitelikteydi. “Jill ve Adam” arasındaki diyaloğu içeren sorunun, çeldiricisi yüksek olduğu için ayırt edici olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca “Face to face” sorusu da öğrencileri zorladı.
Sınava itiraz için 5 gününüz var
TEOG-2 kapsamında düzenlenen ortak sınavlara katılan öğrencilerin, sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yönelik itirazda bulunma hakları var. İtirazlar, soruların MEB tarafından yayımlanmasından itibaren en geç 5 gün içinde Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün (ÖDSGM) internet sayfasında yayınlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek. Elektronik ortamda yapılan itirazların incelenebilmesi için MEB’in belirlediği bankalardan birine 20 TL yatırılması gerekiyor.
Dava için 10 gün
Sorulara ve cevap anahtarına yapılacak itirazlar, soruların MEB’in internet adresinde yayınlanmasından itibaren başlayan 10 günlük dava açma süresini durdurmamakta.
Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrencinin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu/ATM fişi eklenmemiş, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacak. Faksla ve e-posta yoluyla yapılan itirazlar kabul edilmeyecek.
ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ
‘Sınavlar çok basitti’
Hakan Ketenci: Bugünkü girdiğim tüm oturumlar basitti. Sadece Fen Bilimleri’nde birkaç soruda iki şık arasında kaldım. Dünkü sınavda da Matematik dışında sorular kolaydı. Sınav süresinde bir sorun yaşamadım, tüm oturumları zamanında tamamladım.
‘Bilmeyen bile yapardı’
Miray Lal Vural: Zor bir sınav olur diye bekliyordum ama sınavım güzel geçti. Sadece dünkü Matematik sorularında zorlandım. Fen Bilimleri ne kolay ne zordu. T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük testi kesinlikle çok kolaydı. Bilmeyen bile yapardı. İngilizce de orta dereceydi.
‘Müfredata uygundu’
Ata Işık: Sınav, TEOG-1’e göre çok kolaydı. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’te tüm soruları doğru yaptığımı düşünüyorum. Fen Bilimleri’nde bir yanlışım vardır. İngilizcede biraz zorlandım. Genel olarak derste gördüğümüz konulardan soru geldi.
‘Yorum soruları vardı’
Ceren Akçin: Sorular çok zor değildi. TEOG-1’e göre daha kolaydı. Fen Bilimleri’nde birkaç soru zordu. Özellikle de T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük çok kolaydı. Yorum soruları vardı. Müfredat dışı soru yoktu, güzel bir sınavdı.
‘Fen, beklenenden kolaydı’
Onur Dalkılıç: T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük çok basitti. İngilizce de öyle. Fen Bilimleri’nde zorlayacaklarını düşünmüştüm. Fakat o da kolaydı. Birinci sınavda beş yanlışım vardı şimdi bir yanlışım vardır diye düşünüyorum.