17.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Hande Atılgan - Cumhurbaşkanı seçiminde 30 büyükşehirden, İstanbul, Ankara ve İzmir’in de aralarında olduğu 16’sında Kılıçdaroğlu, 14’ünde ise Recep Tayyip Erdoğan öne çıktı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun özellikle HDP/Yeşil Sol’un aday çıkarmayarak verdiği destek ile doğu-güneydoğu bölgesinden yüksek oranda oy aldı.
14 Mayıs seçimlerinde milletvekili çıkaran ittifaklar 13 partiden oluşsa da, listelerinde diğer partilere ayırdıkları kontenjanlar da dikkate alındığında toplam 18 parti Meclis’e vekil gönderdi. Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’den 17 partinin temsilcisi Meclis’te görev yapacak. Dolayısıyla, 28. Dönem neredeyse siyasetin tüm renklerini barındıracak.
İttifak performansları
Cumhur İttifakı’nın lokomotif partilerinden AK Parti büyükşehirlerde liste başlarında kabine üyelerine; MHP ise partinin ağır toplarını aday gösterdi ve üç büyükşehirde yalnızca dokuz kayıp verdi. AK Parti listesinden seçilen DSP, Hüda-Par ile birlikte kendi listesi ile seçime giren Yeniden Refah megakent İstanbul başta olmak üzere, Gaziantep, Mersin, Konya ve Kocaeli gibi büyükşehirlerden dokuz vekille Meclis’e girdi.
Millet İttifakı da liste başlarında CHP’den parti yönetimindeki Oğuz Kaan Salıcı, İYİ Parti’den Müsavat Dervişoğlu gibi isimlerin yanı sıra diplomat Namık Tan, pandemi süresince öne çıkan Prof. Dr. Kayıhan Pala gibi alanında uzman isimlere yer verdi. CHP Kılıçdaroğlu’nun İzmir 1. Bölge ilk sıradaki yerini bıraktığı KHK’lı Yüksel Taşkın gibi ittifak tabanında tartışma yaratan isimlere; İYİ Parti de Ayyüce Türkeş Taş gibi sembolik figürlere de yer verdi.
Millet İttifakı’nda, üç büyükşehirde ittifakın diğer üyeleri olan DEVA, Gelecek, Saadet ve DP’den CHP listelerinden toplam 20 vekil seçildi. Büyükşehirlerde ittifak kontenjanından seçilebilir yerlerden 34 ismi aday gösteren CHP, yalnızca Erzurum, Van ve Mardin’de vekil çıkaramadı. Emek ve Özgürlük İttifakı da Yeşil Sol’un listesindeki kendi ve HDP, EMEP, ESP adayları ve seçime kendi listesiyle giren TİP adayları dahil olmak üzere üç büyükşehirden 13 vekil, büyükşehirlerin genelinden ise 43 vekili Meclis’e gönderdi.
3 büyükşehir
Megakent İstanbul’da AK Parti ve MHP’nin birer kayıbına karşın, Millet İttifakı’nda da hem CHP’nin listesindeki ortak adayların hem de onların altında garanti olmayan yerlere yazılan bazı adayların sandalye kazanması dikkat çekti. Bu isimler, il teşkilatından Ali Gökçek, Suat Özçağdaş olurken, partinin kendi adaylarından Turan Taşkın Özer ve DEVA Partiliı Medeni Yılmaz da Meclis’e girebildi.
Başkenti de MHP’nin iki kaybı dışında hasarsız atlatan Cumhur İttifakı’nın karşısında, Yeşil Sol, hiçbir adayını Meclis’e gönderemezken, CHP yine ittifak adayları arkasına koyduğu Aylin Timisi Ersever, Semra Dinçer ve Aylin Yaman gibi partililerini Meclis’e göndermeyi başardı.
İzmir’de ise kıyasıya geçen rekabette, CHP oylarındaki erimeye rağmen, beklenildiği gibi dört ittifak adayıyla birlikte sandalye sayısını korudu. MHP’nin kaybettiği bir sandalye İYİ Parti’ye kaydı. Bu değişimle de Parti Kalkınma Politakaları Başkanı Ümit Özlale Meclis’e girebildi. Kentte Yeşil Sol ise, TİP ile yürüttüğü ittifak çalışmalarına rağmen, daha önce kazandığı bir sandalyeyi ancak son dakikada alarak Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın’ı Meclis’e sokabildi. Üç büyükşehirde, en kârlı çıkan parti olan CHP, 2018’e göre altı andalye daha fazla kazandı.