07.05.2019 - 09:39 | Son Güncellenme:
Ramazan ayı geldi çattı. Gece yapılan sahurların ardından uzun süren gün ve akşam ezanı vakti yaklaşınca kurulan sofralar. İçerisinde binbir güzellik barındıran Ramazan ayı içerisinde iftar'da ne pişireceğine karar veremeyenler için en güzel en pratik yemek tariflerini sizler için paylaşacağız. İşte Ramazan ayının 2. gününe özel en leziz iftar menüsü...
İFTAR MENÜSÜ
* Yayla çorbası
* Fırında tavuk - patates
* Şehriyeli bulgur pilavı
* Havuç tarotor
* Şekerpare
YAYLA ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Malzemeler
1 çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Terbiye karışımı için:
1 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
1 su bardağı su
1/2 adet limon suyu
Nasıl Yapılır?
Suyu derin bir tencerede kaynatın. Pirinci ekleyin ve yumuşayana kadar 5- 6 dakika haşlayın.
Terbiyesini hazırlamak için; unu, yoğurdu, yumurta sarısını küçük bir kapta iyice çırpın. Suyu ve limon suyunu ekleyin, karıştırmaya devam edin.
Bu karışımı bir süzgeç yardımıyla süzerek tencereye aktarın. Bir çırpıcı yardımıyla karıştırarak, pişirme aşamasını sürdürün.
Ayrı bir tavada tereyağını eritin. Naneyi ve pul biberi üzerine serperek, 1- 2 dakika karıştırın.
Hazırladığınız sos karışımını tencereye aktarın ve tuzu ekleyin. 2- 3 dakika daha kaynattıktan sonra çorbayı sıcak olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın, ve bu bildik lezzetin tadını çıkarın.
FIRINDA TAVUK-PATATES NASIL YAPILIR?
Malzemeler
1 bütün tavuk
3 tane patates
1 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı su
2 tane kuru soğan
Birkaç yeşil biber
1 tane taze domates
Yarım çay bardağı sıvı yağ
3-4 diş sarımsak
tuz
karabiber
kırmızı pul biber
Nasıl Yapılır?
Tavuğumuzu alalım ve bir güzel yıkayıp irice parçalara ayıralım (istenirse parça tavukta kullanılır).
Sonra tekrar yıkayıp fırın tepsimize alalım.
Patatesleri soyup yıkayalım irice küp küp doğrayalım ve onu da ekleyelim.
Sonra aynı şekilde soğan biber ve domatesi de soğan ve sarımsağı da ekleyelim.
Ve isteğe göre baharatları ve salçayı katıp elimizle harmanlayalım.
Suyunu da ekleyip fırında pişecek hale getirelim ve fırına verip pişince sıcak sıcak servis yapalım.
ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI NASIL YAPILIR?
Malzemeler
1 su bardağı pilavlık bulgur veya köy bulguru
1 çay bardağı tel şehriye
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tavuk bulyon (isteğe bağlı)
Tuz
Sıcak su
YAPILIŞI
Tencerede tereyağı ve sıvı yağ beraber eritilir.
Tel şehriye eklenip rengi altın rengi oluncaya kadar kavrulur.
Tavuk bulyon eklenip karıştırılır.
Bulgur ve tuz eklenip üzerine çıkacak kadar sıcak su eklendikten sonra karıştırılıp kapağı kapatılır.
Suyunu çekip göz göz oluncaya dek pişirilir.
Piştikten sonra dinlendirilir ve sıcak servis edilir. Afiyet olsun.
HAVUÇ TAROTOR NASIL YAPILIR?
Malzameler
6 adethavuç(rendelenmiş)
2 dişsarımsak
1,5 su bardağı süzme yoğurt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Önceden ısıtılmış bir tavada, rendelenmiş havuçları, 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile yumuşayana kadar pişirin ve ocaktan alıp, soğutun.
Dövülmüş sarımsak ve süzme yoğurdu, tuz ile birlikte iyice çırpın.
Soğuyan havuçları, çırpılmış yoğurdun içerisine aktarın ve karıştırın.
Servis edene kadar buzdolabında üzeri kapalı bir şekilde bekletin.
Servis etmeden önce üzerine zeytinyağı gezdirebilir, ceviz veya zeytin ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
ŞEKERPARE NASIL YAPILIR?
Malzemeler
2 su bardağı un
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
4 yemek kaşığı irmik
4 yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzeri için:
20 adet fındık içi
Şerbeti için:
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon
YAPILIŞI
Tatlının şerbeti için; toz şeker ve suyu karıştırdıktan sonra yüksek ateşte kaynatın.
Kaynama noktasına gelen şerbete bir dilim limonu ekledikten sonra ocaktan alın. Soğuması için bekletin.
Tatlının hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı, ayçiçek yağı, toz şeker, yumurta ve vanilyayı bir kapta krema haline gelene kadar eliniz ile karıştırın.
Elenmiş un ve kabartma tozunu, irmik ile ayrı bir kapta karıştırın. Krema haline getirdiğiniz karışıma azar azar ekleyerek, şekerpare hamurunu tamamlamış olun.
Tüm malzemeyi yoğurduktan sonra kulak memesi kıvamında elde ettiğiniz hamuru, yirmi eşit parçaya bölün.
Avuç içinde yuvarlayarak, şekil verdiğiniz şekerparelerin orta kısımlarına fındık içlerini yerleştirin. Fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Fırından çıkan şekerparelere, şerbetini ekleyin. İçini çeken tatlıları ılık ya da soğuk olarak servis edin. Tek tek sevdiklerinizle paylaşın.