05.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Gülden Çoktan - Milliyet'in sıcak bir yuva bekleyen barınaklardaki can dostlar için başlattığı "Ailem olur musun?" projesine katılmak isteyenler Başak Lola'nın hikâyesinden cesaret alabilirler. 32 yaşındaki Başak Lola, Ümraniye Belediyesi Hekimbaşı Sahipsiz Hayvan Bakımevi’nde yavruyken gördüğü köpeğin ardından bambaşka bir dünyaya adım atmış. Lola, köpeği sahiplendi ve ona "Büdü" adını verdi. İki kedi sahibi Lola'nın artık bir köpeği de vardı. Dört ay önce sahiplendiği Büdü'nün hayatına katılma sürecini anlatırken, onun sayesinde birçok şeyi de öğrendiğini söylüyor:
“Sinema sektöründe çalışıyordum. Şimdi psikoloji okuyorum. İki kedim var. Ve hayatım boyunca köpek sahibi olmak istedim. Karantina sonrasında okul derken boş zamanım oldu. Hayat tarzımda köpekli bir hayata uygun olunca da Büdü’yü sahiplendim. Ben asla satın alarak köpek sahibi olmak istemedim. Sosyal medya sayfalarından köpek ilanlarına bakıyordum. Gördüğüm bütün ilanlara yazmıştım. Sahiplenmek istediğim bir köpek vardı onu başkası sahiplendi. Sonrasında Ümraniye Belediyesi’nden yetkililer bana ulaşarak Büdü’yü sahiplenmek isteyip istemediğimi sordular. Ben de o gün gidip aldım. Çünkü zaten karar vermiştim. Dört aydır benimle.
Başka bir sevgi
Sahiplendiğimde mevsim kıştı. Sürekli öksürüyordu. Bir hafta klinikte kaldı. Sonrasında geldi. Uzun bir süre antibiyotik kullanması gerekti. Biberonla besledik. Dışarı çıkabilmesi için aşılarının bitmesini bekledik. İkimiz uzun bir süre birlikte evde zaman geçirdik. Şimdi sosyalleşebiliyoruz. Çok seviyor başka köpeklerle oynamayı ve insanlarla tanışmayı. Köpek sahibi olmak insana çok şey öğretiyor. Kesinlikle sahiplenmeliler. Sabır öğretiyor en başta. Büyürken görmek onu çok eğlenceli bir şey. Gerçekten çok farklı bir sevgi. Sürekli aklınız onda oluyor. İnsanlarla tanışıyorsunuz. Başka köpek sahipleriyle sosyalleşmeye başlıyorsunuz. Sahiplendiğimden beri bir sürü arkadaşım oldu. 30 yaşımdan sonra arkadaş edinmekte çok kolay değil ama onun haricinde apartmanlarda insanlar eskiye nazaran daha sıcak bakıyor. Benim yaşadığım bina da çok fazla köpek var. Ve insanlar çok anlayışlılar. Aparmanda bütün köpekli komşular toplanıyoruz. Köpekler birlikte oynuyor."
'Onlara yuva olun'
“Bütün sokak köpeklerine selam verip yürüyen bir insanım ben” diyen Başak Lola, “Evde köpekle yaşıyor olmakta güzel oldu. Çok hareketli bir köpek. İlk defa köpek sahipleneceklere benim tavsiyem yetişkin bir köpek sahiplenmek daha iyi bir fikir gibi. Çünkü onların karakterleri oturmuş oluyor. Yetişkin köpeklere alışma süreci daha zor olacakmış gibi düşünüyorlar ama hiç öyle olmuyor. Başka arkadaşlarımın yetişkin köpekleri sahiplenmesine yardımcı oldum. Hepsi doğdukları günden beri oradalarmış gibi mutlu bir şekilde yaşıyorlar. Barınaklarda çok fazla köpek var. Sahiplenmek isteyenler mutlaka buralardan onlara yuva olmalı” diyor.
İki kedi sahibi Başak Lola, yavruyken sahiplendiği Büdü ile 4 aydır birlikte yaşıyor.
Sahiplenene eğitim
Hayvan sahiplenmek isteyenleri çoğu komşularını rahatsız etmekten endişelenirken, köpeğin ev ortamına uyum sağlayamayacağından, sosyal hayatlarının kısıtlanacağından da kaygı duyuyor. Bu ve benzeri nedenlerle hayvan sahiplenme hayallerini rafa kaldırıyorlar. Oysa köpeğinizin iyi bir eğitimle hem ev ortamına hem de çevreye uyumunu kolaylaştırabilirsiniz. Ümraniye Belediyesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Minik Dostlar Parkı’nı hizmete açtı. Tatlısu Mahallesi’nde sadece köpekler için yapılan parkta eğitimciler de bulunuyor. Kapılarını ilk kez Milliyet’e açan parkta köpek sahiplerine ve köpeklerine eğitim veriliyor. Başvuruların internet üzerinden yapıldığı projede öncelik barınaktan sahiplenilmiş köpeklerin oluyor.
Sosyalizasyon eğitimi
Sahiplenilen köpeklerin sokak ve ev yaşamına adeta sürecini kolaylaştırmak için projeyi hayata geçirdiklerini belirten Ümraniye Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun, “Sekiz farklı parkuru bulunan ve sadece köpekler için tahsis edilmiş bir park. Burada bir eğitmen istihdam ederek köpeklere sahipleriyle beraber eğitim veriyoruz. Köpeklere sosyalizasyon eğitimi veriliyor. Kişi köpeğiyle birlikte kafeye gittiği zaman keyifli zaman geçirmesini sağlamak amacındayız. Hem bu sahibini rahatlatacak hem de köpek daha rahat şekilde vakit geçirmiş olacak. Etrafa verebilme ihtimali olan rahatsızlıkta olmamış olacak” diyor.
10 hafta sürüyor
Eğitim için yapılan başvurular da önceliğin bakımevlerinden sahiplenilmiş hayvanlara verildiğini söyleyen Coşkun, “Türkiye’nin neresinde olursa olsun önceliğimiz barınaklardan veya bakımevlerinden sahiplenilmiş köpeklere öncelik veriyoruz. Onun haricinde diğer köpeklere de eğitimler veriliyor. 10 seanslık bir eğitim. 45 dakika sürüyor. On hafta sürüyor. Şu ana kadar 51 kişiye eğitim verildi” bilgisini verdi.
‘Ona ‘Kardeşim’ diyor’
Aynur Kılıçbikova, kanser hastalığını atlayan 8 yaşındaki kızının pandemi döneminde yasaklar nedeniyle evden çıkamadığını ve bu süreçte köpek sahiplenmeye karar verdiklerini anlatıyor:
“Ben de kızım da sahiplenmeden önce köpeklerden çok korkuyorduk. Kızım kanser hastalığını atlatıktan sonra pandemiden yasaklardan dolayı yalnız kaldı. Doktorumuz, aşıları tamamlanmış köpek sahiplenmemize izin verdi. Eğitimlerin çok faydası oluyor. Dominant ve inatçı bir köpek olduğu için ilk zamanlar sıkıntı yaşıyorduk. Ama şu an da eğitimler sayesinde daha da hayatımız hem bizim için hem de köpeğimiz için de daha da kolaylaştı. Kızım eğitimler öncesinde sokakta köpeğiyle gezemiyordu. Şu an da sokakta gezebiliyor. Çocuklara köpek sahibi olmak çok iyi geliyor. Kızım köpeğine kardeşim diyor. Sabah uyandığında hemen Maks nerede diye soruyor. Ona çok iyi geldi.”
‘Rahatça dolaşabiliyoruz’
Üç yıldır köpeği Tarçın’la hayatını sürdüren Deniz Acar, eğitim sonrasında sokakta daha rahat dolaşabildiğini belirterek şunları söyledi:
“Tarçın’ı 2019 yılında sahiplendim. Bir tanıdığımız bakamayacağını söyleyince biz de sahiplendik. Benim ikinci köpeğim Tarçın. Köpek sahibi hiç zor değil. Bir bebek gibi.Dışarıdayken çok özlüyorum onu. Hemen eve gidip görmek istiyorum. Köpek sahibi olmadan önce bazı arkadaşlarımın köpeklerine adıyla hitap etmeyince “O benim yavrum. Adını söyler misiniz” dediklerinde bana çok fazla abartı geliyordu. Şimdi artık hiç abartı gelmiyor. Onun sayesinde dolaştığımız yer de değişti. Köpeğimin daha çok rahat edebileceği yerlere geliyoruz. Eğitimi de sosyal medyada gördüm. Başvurdum. Yolda yürürken çok sorun yaşıyordum. Buraya geldikten sonra işim daha çok kolaylaştı. Öncelikle kendimi eğittim. Ben de köpeğimi eğittim. Şimdi dışarı çıktığımızda daha rahat dolaşabiliyoruz.”
Ümraniye Belediyesi’nin Türkiye’de bir ilk olan ‘Minik Dostlar Parkı’nda köpek sahiplerine 10 haftalık eğitim de veriliyor.
Can dostlarımız yuva arıyor
Ümraniye Hekimbaşı Sahipsiz Hayvan Bakımevin de sahiplenilmeyi bekleyen köpekler:
Altın: Alman Kurdu
Sürmeli: Cocker melezi. Erkek 10 aylık.
Tarcın: 1 yaşında, dişi.
YARIN: İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, veteriner ücretleriyle ilgili açıklaması ve hayvansever Gülnur Özçetin ile köpeği Rozzy