16.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ALEYNA SEVİM/İSTANBUL
ALEYNA SEVİM/İSTANBUL- CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yağışlardaki azalmanın yüzde 50’yi geçtiğini söyledi. İstanbul barajlarındaki su miktarının yüzde 21’e düştüğünü belirten Şen, gelecek günlerden de pek umutlu değil:
“İstanbul’daki su İstanbul’un suyu değil. Kırklareli, Bolu ve Melen Çayı’ndan gelen sular. Anadolu yakasında birikiyor, bir kısmını Avrupa yakasına gönderiyoruz. Avrupa yakasındaki barajlar dip suyuna kadar indi, su miktarı yüzde 4-5’lerde. İstanbul’un suyu bitti. Ancak dış havzalardan, dış bölgelerden gelen suyla idare ediyoruz. Bu işin sonu riskli gibi gözüküyor. 2023-2024’ün bahar aylarına kadar El Nino’lu bir yıl geçecek. Yaz aylarında aşırı sıcaklarla boğuşacağız, sonbaharda yağışlar yüzde 50 azalacak. Kışın ılık geçeceğini yani kar yağışının az olacağını da söylemiştik. Maalesef bu gerçekleşiyor”
Kış yağışlarıyla barajların dolma olasılığının çok düşük olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şen, uyarı ve öneride bulundu: “İstanbul’da yağan yağmurla sular, yüzeysel akışlarla denize gidiyor. Çünkü yolların kenarında sünger etkisi yaratacak toprak yok. Yeşil alanları kapatmışız, su toplama havzalarındaki tarım alanlarını bile imara açma durumuna gelmişiz. Olan suyu dikkatli kullanmalıyız, tasarruf yapılmalı, su kesintisi uygulanmalı. Bu önlemlerle bahar ayına kadar barajlardaki su miktarını yüzde 50’ye çıkması sağlanabilir.”
Yağmur bahçeleri’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu kış yeterli yağmur yağmazsa İstanbul susuz kalabileceğini söyledi: “2024’te İstanbul’u ciddi bir kuraklık bekliyor. Belediyeler, vatandaşa suyu tasarrufu kullanın demek yerine bahçe ve çim sulamayı, halı yıkamayı, otoparklarda araç yıkamayı yasaklayacak. Sokaklarda yağmur bahçeleri veya biyohendekler yapılmalı. Gelecekte bir damla suya hasret kalınabilir.”
‘Ölü hacim seviyesi’
Su Politikaları Derneği Başkanı Dr. Dursun Yıldız, barajların doluluk oranının yüzde 21’e düştüğüne işaret ederek şunları dedi:
“Bu oran, Avrupa yakası için Alibey Barajı hariç diğer barajlarda durum ölü hacim seviyesi. Önümüzdeki 1 ay içerisinde yeterli yağış düşmezse Avrupa yakasındaki barajlardan artık su temin edilemez. Anadolu yakasından Avrupa’ya basılan su da yetersiz kalır. Meteoroloji uzmanları ocak ayına kadar yağışların normalin altında gerçekleşeceğini açıklıyor. Kuraklık etkisi de 2024’e sarkabilir. İstanbul’da aşırı su kullanımı hızla kontrol altına alınmalı.”