03.02.2024 - 06:56 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul - Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın 14 günlük uzay görevinde sona gelindi. Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronot, bugün Dragon kapsülü ile Dünya’ya doğru dönüş yolculuğuna başlayacak. Gezeravcı’nın, bugün Türkiye saatiyle 14.00’te Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) ayrılması bekleniyor. Gezeravcı’nın da içinde yer aldığı Ax-3 ekibi için dün ISS’de uğurlama töreni düzenlendi.
HAVA ŞARTLARINA GÖRE...
Gezeravcı ve arkadaşlarının Dünya’ya dönüş yolculuğu yaklaşık 12 saat sürecek. Dünyaya inişin, ABD’nin Florida Eyaleti’nin doğusundaki Atlas Okyanusu veya batısındaki Meksika Körfezi’nde bulunan 7 potansiyel iniş noktasından birine yapılması bekleniyor. Gezeravcı’nın iniş yapacağı kesin lokasyon, iniş gününün hava durumuna göre belli olacak. Gezeravcı’nın ABD’ye iniş yaptıktan sonra gerçekleştirilecek sağlık kontrolünün ardından kısa süre sonra Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.
‘GELECEĞİMİZİN TEMİNATI’
Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan dönüşe hazırlanan, uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, ekibiyle kalkış öncesinde düzenlenen veda töreninde konuştu. Ekip arkadaşlarına ve Türkiye’ye teşekkür eden Gezeravcı, şunları dedi:
“Gurur duyduğumuz tarihimizin devamı niteliğinde, adım attığımız yeni Türkiye yüzyılında icra ettiğimiz Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevini gerçekleştirmiş olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Gerçekleştirdiğimiz bu görevin geleceğimizin teminatı, sevgili gençlerimiz için ilham verici bir başlangıç olmasını diliyorum. Bu bir hikâyenin başlangıç noktasıydı, bundan sonraki yolumuz tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun.”
Gezeravcı, uzay üssündeki son saatlerinde de Konya, Hatay ve Bandırma’dan öğrencilerle görüştü. Hatay’da Nuri Üysen Ortaokulu’na bağlanan Gezeravcı bir soru üzerine, deprem sonrası Adana’da görev yaptığını söyledi.
UZAYDA SON DENEY
Gezeravcı, sosyal medya hesabından da ISS’te uyguladığı deneylere ilişkin fotoğraf paylaşarak “Uzayda yaptığım bitki deneyleri, evimiz Dünya’nın sınırsız güzelliklerini anlamamıza yardımcı oluyor. Bu araştırmalar aynı zamanda değişen iklim olayları sebebiyle bitkilerin zorlu koşullara verdiği tepkiyi de ölçüyor. Attığımız her bir adım dünyamızın geleceği için” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Gezeravcı’nın yapacağı 13 deneyden 12. olan Miyeloid deneyi hakkında bilgi vererek, “Miyeloid deneyi ile ‘Ultraviyole ışınlarının, galaktik kozmik radyasyonun, yer çekimi değişikliklerinin ve uzayda kalış süresi boyunca maruz kalınan diğer zorlu faktörlerin, astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı süreci üzerinde hangi etkileri oluşmakta’ sorusunun cevabı aranıyor” dedi.