GündemBu dostluğu ölüm de bitiremedi

Bu dostluğu ölüm de bitiremedi

15.10.2009 - 14:40 | Son Güncellenme:

.

Bu dostluğu ölüm de bitiremedi

CUMHURİYET döneminden önce Kastamonu'nun İnebolu İlçesi'nde oturan Rumlar'ın torunları ile İnebolulu ‘Terzioğlu Ailesi' arasında kurulan dostluk köprüsünü ölüm bile yıkamadı.

Lozan Anlaşması'nın 1923 yılında imzalanması üzerine Türkiye'den Yunanistan'a zorunlu göç eden Rumlar arasında bulunan Andriyos Iatropulos'un torunları, yakın dostluk kurdukları emekli öğretmen Şaban Terzioğlu'nun vefatını öğrenince Yunanistan'dan çıkıp İnebolu'ya geldi. Yunanistan'ın Edessa kentinde oturan 63 yaşındaki Panagiotis Iatropulos ve yeğeni 45 yaşındaki Kostas Tsaknakis, 40 gün önce vefat eden Şaban Terzioğlu'nun mezarını ziyaret etti. Iatropulos ve Tsaknakis, başında dua ettikleri Terzioğlu'nun mezarını çiçeklerle donattı.

İnebolu'da 30 yıl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü yapan Mustafa Terzioğlu, amcasının oğlu Şaban Terzioğlu ile Yunanlı Rumlar arasındaki dostluğun 23 yıl öncesine dayandığını söyledi. Terzioğlu, dostlukları ile ilgili şunları anlattı: “Lozan Antlaşması çerçevesinde Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan mübadele ile İnebolu'dan ayrılmak zorunda kalan Rumlar, çocukluklarının geçtiği İnebolu'yu 1986 yılında ziyaret etmişti. Bu ziyarete Rumlar'ın çocuk ve torunları da katılmıştı. Eski anılarını tazelemek için Yunanistan'dan otobüsle İnebolu’ya gelen Rumlar, Yenimahalle'yi gezerken öğretmen Şaban Terzioğlu ile tanışır. İnebolu'da mübadele öncesi Rumlar’ın yoğun olarak bulunduğu Yenimahalle'deki ilkokulda öğretmenlik yapan Şaban Terzioğlu, çocukluklarının geçtiği toprakları görmeye gelen özel misafirleri evinde ağırlayarak yakın ilgi gösterir. Rum grubu arasında bulunan Andriyos Iatropulos ve çocukları ile Şaban Terzioğlu arasında başlayan dostluk, ilerleyen yıllarda daha da arttı. Şaban Terzioğlu iki defa Yunanistan'a giderek ‘İnebolulu Rumlar'a konuk oldu. 1986 yılında İnebolu'yu ziyaret eden Rum grubu arasında bulunan Andriyos Iatropulos’un torunları Panagiotis Iatropulos 3 kez, Kostas Tsaknakis ise 1 kez İnebolu'ya geldi.” Emekli öğretmen Şaban Terzioğlu, 6 Eylül’de yakalandığı hastalığa yenik düştü. Terzioğlu’nun ölüm haberi Yunanistan'daki dostlarını üzdü. Cenazeye yetişemeyen Latropulos ve Tsaknakis, 40 gün sonra özel otomobilleriyle İnebolu'ya gelerek Şaban Terzioğlu'nun mezarını ziyaret etti. Unutamadıkları dostları Şaban Terzioğlu için gözyaşı döken Rumlar, mezarını çiçeklerle donatarak dua etti. Rumlar, Terzioğlu Ailesi'ni de ziyaret ederek başsağlığı diledi.

DEDE VASİYETİ Çok az Türkçe bilen ve İnebolu'yu 4’üncü kez ziyaret ettiğini belirten Panagotis Latropulos, “Şaban Terzioğlu ile ilk kez 1986 yılında İnebolu'yu ziyaret ettiğimizde tanıştık. Bizimle yakından ilgilenerek evinde misafir etti. Dedelerimiz bu dostluğu sürdürmemizi bize vasiyet etti. Şaban Terzioğlu'nun ölüm haberini alınca büyük üzüntü yaşadık ve yeğenimle birlikte İnebolu'ya geldik” dedi.

Merhum Şaban Terzioğlu’nun oğlu Şenol Terzioğlu ise, “Dostlarımızın ziyareti bizi çok duygulandırdı ve mutlu etti. Babam da vefatından önce bu dostluğu devam ettirmemizi istemişti. Bu dostluğu ölünceye kadar devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. Terzioğlu Ailesi’ne İnebolu’da iki gün konuk olan Rumlar daha sonra Yunanistan'a döndü.

Nüfus mübadelesi TÜRK- Yunan Nüfus Mübadelesi veya Değişimi, 1923 yılında Lozan Antlaşması'na ek protokol uyarınca Türkiye'deki Rumlar'ın Yunanistan'a, Yunanistan'daki Müslüman Türkler'in Türkiye'ye zorunlu göçü süreci olarak biliniyor. Mübadelede 1 milyon 250 bin Rum Yunanistan’a, 500 bin Türk Türkiye'ye göç etti. Türkiye'de sadece İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada'da oturan Rumlar, Yunanistan'da ise sadece Batı Trakya Türkleri mübadeleden muaf tutuldu.