GündemBu değişiklikler ömrü uzatır

Bu değişiklikler ömrü uzatır

28.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bir yaşam şekli olan yeni Akdeniz diyetinde uzun yaşamak isteyenler için reçel yerine yoğurt, pirinç yerine bulgur önerilirken, illa kırmızı et yiyeceklere keçi ve kuzu eti ve doğada gezinen üç yaştan ufak dana eti yemeleri tavsiye ediliyor. Ayrıca günde de en az 60 dakika yürüyüş var

Bu değişiklikler ömrü uzatır

Bu değişiklikler ömrü uzatır
Yeni Akdeniz diyetinin sadece bir ‘diyet’ değil bir yaşam şekli olduğunun vurgu yapıldığı “Yeni Akdeniz Diyeti” kitabında Prof. Dr. Metin Özata ve Dr. Atilla Boztaş, bu yeni beslenme şeklinin ipuçlarını da verdi. Yeni Akdeniz diyetinin avantajları sıralanırken uzun süre fit kalmanın yolunun da bu ipuçlarını değerlendirmekten geçtiğinin altı çizildi. Kitapta yeni Akdeniz diyetindeki değişiklikler şöyle sıralanıyor:

- Beyaz ekmek yerine ekşi mayalı tam buğday ekmeği, siyez, kavulca, karakılçık, karabuğday, çavdar, amarant ekmeğiyiyin.

Haberin Devamı

- Et, döner, hamburger, fast food yerine sebze ve zeytinyağlı yemekleri yeyin.

- Reçel yerine yoğurt, meyve yiyin.

- Kahvaltı gevreği yerine salata, yulaf ezmesi yiyin.

- Beyaz patates yerine tatlı patates yiyin.

- Kraker yerine dilimlenmiş havuç, biber yiyin.

- Kebap yerine tencere yemeği yiyin.

- Pirinç yerine bulgur yiyin.

- Gazoz ve kola yerine su, ayran, maden suyu için.

- Günde en az 2,5 litre su için.

- Balık daha çok yiyin, kırmızı eti azaltın. Çiftlik yerine deniz balığını tercih edin.

- Arada paça, işkembe ve kelle çorbası için.

- Sabahları salata yemeye başlayın.

- Cam şişe süt veya organik sertifikalı çiftlik sütü kullanın ve bunlardan ev yoğurdu, lor peyniri yapıp yiyin, kefir için.

- Yoğurt yerken öncelikle ev yapımı doğal yoğurt tercih edin, hazır yoğurt almak durumunda kalırsanız tam yağlı olanları tercih edin.

Haberin Devamı

- Peynir satın alırken de şirden mayalı tam yağlı peynirleri tercih edin.

Bu değişiklikler ömrü uzatır
- Kırmızı et olarak keçi ve kuzu eti ve doğada gezinen üç yaştan ufak dana eti yiyin. Et yemeklerini haşlama ve kemikli et olarak yiyin.

- Et yemeği yanında patates püresi değil haşlanmış sebze yiyin.

- Margarin, rafine ayçiçek, mısır ve kanola yağı yerine çoğunlukla soğuk sıkım zeytinyağı olmak üzere avokado yağı ve ghee yağlarını (tereyağının sadeyağ hali) tüketin.

- Yemeğe başlarken önce salata veya marul ve yoğurt yiyin.

- Kuru bakliyat fazla yiyin. Nohut, kuru fasulye, barbunya vb.

- Sabahları bir yumurta yiyin.

- Az yiyin, çok çiğneyin ve yavaş yiyin. Her öğün en az 20 dakika sürmelidir.

- Rafine tuz kullanmayın. Kristal kaya tuzu tercih edin. Tuzu az, sirkeyi çok yiyin.

- Eti az, sebzeyi çok yiyin.

- Atıştırmalarda probiyotikli yoğurt yiyin.

- Plastik şişeden değil cam şişeden su için.

- Öğlen çok, akşam az yiyin.

- Yemeklerden sonra en az 10 dakika yürüyün.

- Tam doymadan kalkın.

- Yemekleri mümkünse dost ve arkadaşlarınızla yiyin.

- Günde en az 60 dakika yürüyün.

- Erken yatıp erken kalkın ve en az yedi saat uyun.

- Konserve değil taze sebze yemeği yiyin.

- Sebze ve meyveleri mevsiminde yiyin.

- Öğünlerde ev turşusu, şalgam suyu, kefir, yoğurt, doğal fermantasyon sirke gibi fermente gıdalar yemeye başlayın.

- Gazlı içecek yerine ayran için.

Haberin Devamı

- İşlenmiş, paketlenmiş hazır gıda yerine taze sebzeden yapılmış tencere yemeği yiyin.

- Tuz yerine baharat koyarak yemekleri tatlandırın. Zerdeçal, karabiber, pul biber, çörek otu, dereotu, biberiye, fesleğen, çemenotu, kişniş, kimyon kullanın.

Yeni Akdeniz diyeti kuralları

Her gün

- Meyve: Günde bir veya iki defa meyve yenir. Ancak fazla meyve kan şekerini yükselttiğinden fazla yenmez.

- Tam tahıl ekmek: Ekşi mayalı tam buğday, siyez, karakılçık, kavulca, sarı buğday, çavdar, karabuğday ekmeği yenebilir. Ancak günde en fazla üç dilim. Kilo kaybı isteniyorsa sabahları karbonhidrat almayın.

- Sebze: Öğle ve akşam sebze yenir.

- Su: Günde en az 10 bardak su içilir. Su içine sirke veya limon konabilir. Plastik şişe su içilmez, cam şişede olmalı.

- Süt ürünleri: Süt yerine yoğurt, peynir, kefir tüketilir. Tam yağlı olanlar tercih edilir. Light yani yağsız yenmez.

- Yağ: Soğuk sıkı zeytinyağı yenir.

- Yumurta: Her gün bir yumurta yenir.

- Kuruyemiş: Her gün bir avuç çiğ badem, çiğ fıstık yenir. Kavrulmamış çiğ ay çekirdeği, kabak çekirdeği yenebilir.

Haberin Devamı

- Fermente gıdalar: Her gün ev turşusu, doğal fermantasyon ev sirkesi, ev yoğurdu, boza, tarhana çorbası yenebilir.

- İçecek: Alkol bu diyette yok. İçecek olarak su, ayran, kefir ve maden suyu.

- Tuz: Rafine tuz yenmez. Yeteri miktarda kristal kaya tuzu tercih edilir.

Haftada belirli günler

- Balık: Haftada en az iki gün yenir. Deniz balığı olmalı.

- Beyaz et: Haftada iki gün beyaz et yenir.

- Kırmızı et: Haftada bir gün uygun. Et yağsız olmalı.

- Kelle paça: Haftada 1-2 gün kollagen ihtiyacı için paça çorba için.

- Kuru baklagiller: Nohut, kuru fasulye, barbunya haftada üç defadan çok yenebilir.

4. GÜN

Kahvaltı (07.00-08.00)

-Şekersiz çay

- 100 gram tam yağlı beyaz peynir veya lor peyniri

- Zeytinyağlı omlet veya menemen, ceviz

- 1 ince dilim ekşi mayalı siyez, kavulca, karakılçık, çavdar veya karabuğday ekmeği

- Mevsimine göre domates, salatalık, turp, roka, tere, maydanoz

Öğlen (12.00-13.00)

- Paça çorbası veya işkembe çorbası

- Balık yemeği

Haberin Devamı

- Mevsim salata, turşu, yoğurt, kinoa

Ara öğün (15.30)

- Mevsimine göre meyve ya da

- 10 çiğ fındık

- 1 su bardağı ayran

- 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Akşam (19.00-20.00)

- 1 kase sebze çorbası Zeytinyağlı sebze yemeği veya baklagil yemeği mevsim salata,yoğurt, turşu

- İnce dilim ekşi mayalı siyez, kavulca, karakılçık, çavdar veya karabuğday ekmeği

5. GÜN

Kahvaltı (07.00-08.00)

- Şekersiz çay

100 gram tam yağlı beyaz peynir

- 7-8 adet zeytin, yoğurt, ceviz

- 2 yumurta (rafadan) veya zeytinyağlı sebzeli otlu omlet ya da menemen

- 1 ince dilim ekşi mayalı siyez, kavulca, karakılçık, çavdar veya karabuğday ekmeği

Öğlen (12.00-13.00)

- Zeytinyağlı sebze yemeği

- Mevsim salata, yoğurt, turşu

- 1 ince dilim ekşi mayalı siyez, kavulca, karakılçık, çavdar veya karabuğday ekmeği

Ara öğün (15.30)

- 1 avuç çiğ badem veya fındık

- 2-3 kuru kayısı

Akşam (19.00-20.00)

- Zeytinyağlı sebze yemeği

mevsim salata,yoğurt, turşu İnce dilim ekşi mayalı siyez, kavulca, karakılçık, çavdar veya karabuğday ekmeği.

YARIN: Egzersizsiz olmaz, Bu yiyeceklerden uzak durun, Suyu soğuk değil ılık için