28.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Hazırlayan: Meltem Günay
- Beyaz ekmek yerine ekşi mayalı tam buğday ekmeği, siyez, kavulca, karakılçık, karabuğday, çavdar, amarant ekmeğiyiyin.
- Et, döner, hamburger, fast food yerine sebze ve zeytinyağlı yemekleri yeyin.
- Reçel yerine yoğurt, meyve yiyin.
- Kahvaltı gevreği yerine salata, yulaf ezmesi yiyin.
- Beyaz patates yerine tatlı patates yiyin.
- Kraker yerine dilimlenmiş havuç, biber yiyin.
- Kebap yerine tencere yemeği yiyin.
- Pirinç yerine bulgur yiyin.
- Gazoz ve kola yerine su, ayran, maden suyu için.
- Günde en az 2,5 litre su için.
- Balık daha çok yiyin, kırmızı eti azaltın. Çiftlik yerine deniz balığını tercih edin.
- Arada paça, işkembe ve kelle çorbası için.
- Sabahları salata yemeye başlayın.
- Cam şişe süt veya organik sertifikalı çiftlik sütü kullanın ve bunlardan ev yoğurdu, lor peyniri yapıp yiyin, kefir için.
- Yoğurt yerken öncelikle ev yapımı doğal yoğurt tercih edin, hazır yoğurt almak durumunda kalırsanız tam yağlı olanları tercih edin.
- Peynir satın alırken de şirden mayalı tam yağlı peynirleri tercih edin.
- Et yemeği yanında patates püresi değil haşlanmış sebze yiyin.
- Margarin, rafine ayçiçek, mısır ve kanola yağı yerine çoğunlukla soğuk sıkım zeytinyağı olmak üzere avokado yağı ve ghee yağlarını (tereyağının sadeyağ hali) tüketin.
- Yemeğe başlarken önce salata veya marul ve yoğurt yiyin.
- Kuru bakliyat fazla yiyin. Nohut, kuru fasulye, barbunya vb.
- Sabahları bir yumurta yiyin.
- Az yiyin, çok çiğneyin ve yavaş yiyin. Her öğün en az 20 dakika sürmelidir.
- Rafine tuz kullanmayın. Kristal kaya tuzu tercih edin. Tuzu az, sirkeyi çok yiyin.
- Eti az, sebzeyi çok yiyin.
- Atıştırmalarda probiyotikli yoğurt yiyin.
- Plastik şişeden değil cam şişeden su için.
- Öğlen çok, akşam az yiyin.
- Yemeklerden sonra en az 10 dakika yürüyün.
- Tam doymadan kalkın.
- Yemekleri mümkünse dost ve arkadaşlarınızla yiyin.
- Günde en az 60 dakika yürüyün.
- Erken yatıp erken kalkın ve en az yedi saat uyun.
- Konserve değil taze sebze yemeği yiyin.
- Sebze ve meyveleri mevsiminde yiyin.
- Öğünlerde ev turşusu, şalgam suyu, kefir, yoğurt, doğal fermantasyon sirke gibi fermente gıdalar yemeye başlayın.
- Gazlı içecek yerine ayran için.
- İşlenmiş, paketlenmiş hazır gıda yerine taze sebzeden yapılmış tencere yemeği yiyin.
- Tuz yerine baharat koyarak yemekleri tatlandırın. Zerdeçal, karabiber, pul biber, çörek otu, dereotu, biberiye, fesleğen, çemenotu, kişniş, kimyon kullanın.
Yeni Akdeniz diyeti kuralları
Her gün
- Meyve: Günde bir veya iki defa meyve yenir. Ancak fazla meyve kan şekerini yükselttiğinden fazla yenmez.
- Tam tahıl ekmek: Ekşi mayalı tam buğday, siyez, karakılçık, kavulca, sarı buğday, çavdar, karabuğday ekmeği yenebilir. Ancak günde en fazla üç dilim. Kilo kaybı isteniyorsa sabahları karbonhidrat almayın.
- Sebze: Öğle ve akşam sebze yenir.
- Su: Günde en az 10 bardak su içilir. Su içine sirke veya limon konabilir. Plastik şişe su içilmez, cam şişede olmalı.
- Süt ürünleri: Süt yerine yoğurt, peynir, kefir tüketilir. Tam yağlı olanlar tercih edilir. Light yani yağsız yenmez.
- Yağ: Soğuk sıkı zeytinyağı yenir.
- Yumurta: Her gün bir yumurta yenir.
- Kuruyemiş: Her gün bir avuç çiğ badem, çiğ fıstık yenir. Kavrulmamış çiğ ay çekirdeği, kabak çekirdeği yenebilir.
- Fermente gıdalar: Her gün ev turşusu, doğal fermantasyon ev sirkesi, ev yoğurdu, boza, tarhana çorbası yenebilir.
- İçecek: Alkol bu diyette yok. İçecek olarak su, ayran, kefir ve maden suyu.
- Tuz: Rafine tuz yenmez. Yeteri miktarda kristal kaya tuzu tercih edilir.
Haftada belirli günler
- Balık: Haftada en az iki gün yenir. Deniz balığı olmalı.
- Beyaz et: Haftada iki gün beyaz et yenir.
- Kırmızı et: Haftada bir gün uygun. Et yağsız olmalı.
- Kelle paça: Haftada 1-2 gün kollagen ihtiyacı için paça çorba için.
- Kuru baklagiller: Nohut, kuru fasulye, barbunya haftada üç defadan çok yenebilir.
4. GÜN
Kahvaltı (07.00-08.00)
-Şekersiz çay
- 100 gram tam yağlı beyaz peynir veya lor peyniri
- Zeytinyağlı omlet veya menemen, ceviz
- 1 ince dilim ekşi mayalı siyez, kavulca, karakılçık, çavdar veya karabuğday ekmeği
- Mevsimine göre domates, salatalık, turp, roka, tere, maydanoz
Öğlen (12.00-13.00)
- Paça çorbası veya işkembe çorbası
- Balık yemeği
- Mevsim salata, turşu, yoğurt, kinoa
Ara öğün (15.30)
- Mevsimine göre meyve ya da
- 10 çiğ fındık
- 1 su bardağı ayran
- 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Akşam (19.00-20.00)
- 1 kase sebze çorbası Zeytinyağlı sebze yemeği veya baklagil yemeği mevsim salata,yoğurt, turşu
- İnce dilim ekşi mayalı siyez, kavulca, karakılçık, çavdar veya karabuğday ekmeği
5. GÜN
Kahvaltı (07.00-08.00)
- Şekersiz çay
100 gram tam yağlı beyaz peynir
- 7-8 adet zeytin, yoğurt, ceviz
- 2 yumurta (rafadan) veya zeytinyağlı sebzeli otlu omlet ya da menemen
- 1 ince dilim ekşi mayalı siyez, kavulca, karakılçık, çavdar veya karabuğday ekmeği
Öğlen (12.00-13.00)
- Zeytinyağlı sebze yemeği
- Mevsim salata, yoğurt, turşu
- 1 ince dilim ekşi mayalı siyez, kavulca, karakılçık, çavdar veya karabuğday ekmeği
Ara öğün (15.30)
- 1 avuç çiğ badem veya fındık
- 2-3 kuru kayısı
Akşam (19.00-20.00)
- Zeytinyağlı sebze yemeği
mevsim salata,yoğurt, turşu İnce dilim ekşi mayalı siyez, kavulca, karakılçık, çavdar veya karabuğday ekmeği.
YARIN: Egzersizsiz olmaz, Bu yiyeceklerden uzak durun, Suyu soğuk değil ılık için