GündemBoynundaki halatla kurtarılmayı bekledi

Boynundaki halatla kurtarılmayı bekledi

26.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antalya’da boynuna dolanan halat nedeniyle açığa gidemeyerek insanların olduğu kıyıda kurtarılmayı bekleyen Caretta caretta, İstanbul’dan gelen ekip tarafından yaşama döndürüldü. Halatın 4 aydır hayvanın boynunu sıktığı ve beslenmesine engel olduğu belirlenirken, kıyıdan ayrılmaması insanlardan yardım istediği düşüncesini doğurdu

Boynundaki halatla kurtarılmayı bekledi

Gökhan Karakaş - Hayalet ağlar, nesli tehlike altında olduğu için dünya genelinde koruma altında olan bir Caretta caretta’nın ölümüne neden olacaktı. Okyanuslarda yaşayan canlıları tehdit eden en büyük sorunlardan olan hayalet ağlar ve başıboş denizcilik ekipmanları, küresel ölçekte korunan bir Caretta caretta’nın hayatını kaybetmesine neden olacaktı. Antalya’nın Kaş ilçesinde kıyıya yakın yüzen Caretta caretta’nın boynuyla kabuğu arasında kalın bir halatın olduğu fark edildi. İstanbul Akvaryum Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi uzmanlarına yapılan ihbar sonucu İstanbul Akvaryum dalgıçları hemen Kaş’a giderken, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan da yardım istendi. yeri tespit edilen Caretta caretta’yı bulmak için vakitlerinin az olduğunu bilen dalgıçlar, Life Aquatic Serbest Dalış Okulu’nun teknik desteğiyle defalarca sualtına indi. 2 gün boyunca aranan Caratte caretta tam umutlar azalırken dalgıçlara kendisini gösterdi.

Haberin Devamı

Boynundaki halatla kurtarılmayı bekledi

İstanbul Akvaryum Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi uzmanlarının, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonuyla kurtardığı Caretta caretta, denize bırakıldı.

Tam 2 gün arandı

5 metre derinlikte tespit edilen Caretta caretta, 3 dalgıç tarafından karaya çıkartılırken çok zayıfladığı görüldü. Şamandıra halatı olduğu görülen halatın en az 4 aydır Caretta caretta’nın boynunda olduğu belirlenirken, hayvanın beslenemediği için çok zayıfladığı anyaşıldı. Halat hemen kesilirken veteriner hekimin kontrol ettiği Caretta caretta yaşam alanı olan denize salındı. İstanbul Akvaryum genel müdürü Dilek Çapanoğlu, “ Caretta caretta’yı bulamasaydık çok üzülürdük. Dalış ekibimiz elinden geleni yaptı ve bulma ümitlerimiz azalırken karşımıza çıktı. Denize atılan poşetlerden halatlara kadar pek çok insansal çöp canlıların yaşamlarını tehdit ediyor. Özellikle plastik atıkların denizde yaşayan canlılar için yarattığı tehlikenin farkında olmalı ve bu konuda bilinçli davranmak zorundayız. ” dedi. Caretta caretta’yı yaşama döndüren İstanbul Akvaryum küratörü Dr. Uğur Çağlar ise, “ Toplam 4 saat süren dalışla aradık ama carettayı bulamadık. Ardından 5 metre derinlikte olduğunu düşündük aramayı yoğunlaştırdık. Vaktimiz azalıyor ve risk artıyordu. Bulduğumuza çok sevindik” dedi.