GündemBotsvana hakkında bilinmesi gerekenler

Botsvana hakkında bilinmesi gerekenler

27.04.2018 - 13:22 | Son Güncellenme:

Hepimiz her gün yeni yerler görmek yeni insanlarla tanışmak isteriz. Bu seferki durak; Botsvana. Bakalım neler varmış neler yokmuş? Biraz daha mistik olarak tabir edebileceğimiz bir ülke Botsvana. Gezilecek yerler listesine eklenmeli.

Botsvana hakkında bilinmesi gerekenler

Genel bakış

Haberin Devamı

Botsvana Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Güney Afrika Cumhuriyeti Zambiya ve Zimbabwe gibi komşu ülkeler vardır. Botsvana oldukça zengin bir coğrafyaya ve canlı çeşitliliğine sahiptir; birçok bitki ve vahşi hayvanı içinde barındıran bir ülkedir. Başkenti 210.000 nüfusu olan Gaborone'dir.

Ülke nüfusu ve ekonomik yapı

Botsvana ciddi bir toprak büyüklüğüne sahip olmasına rağmen çöllerle kaplı olması sebebiyle nüfus yoğunluğu oldukça azdır. Toplam nüfusu 2.000.000 civarındadır. Nüfusun önemli bir kısmı başkent Gaborone'de yaşamaktadır. Ülkenin başlıca geçim kaynağı engin yeraltı kaynakları ve Zambezi Nehri'dir. Çok büyük elmas madenlerine sahiptir. Ülkede gelir dağılımı açısından büyük bir adaletsizlik mevcuttur. Fakirleri çok fakir ve yaşam standartları düşük köylerde çatısı sazlıktan olan evlerde yaşarlarken zenginleri ise çok zengin ve ciddi paralara sahiptir. Bu adaletsizliğin başlıca sebebi 1960'lı yıllara kadar sömürge olarak varlığını sürdürmesidir.

Haberin Devamı

Botsvana'nın gezilecek ve görülecek yerleri

Botsvana birçok ülkenin aksine kent merkezleriyle değil doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir ülkedir. Eşine çok az rastlanılan coğrafi oluşumlara ve canlı çeşitliliğine sahiptir. Bu coğrafi oluşumlardan en önemlisi Okavango Deltası’dır. Bu delta yaklaşık 25.000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve Afrika'da sürekli yeşil kalabilen çok nadir deltalardan birisidir. Büyük bir ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Botsvana da birçok milli park ve vahşi yaşamı koruma alanı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Chobe Milli Parkı’dır. En büyüğü ise Kalahari Milli Parkı’dır. Bu parkların birçoğu Zambezi Nehri ile beslenmekte ve sürekli sulak ve yeşil kalabilmektedir. Kamp ve safari yapmak isteyenlere eşsiz olanaklar sunmaktadır. Milli parkları dışında dünyanın en büyük üçüncü şelalesi olan Victoria Şelaleleri de Zambiya, Zimbabve ve Botsvana sınırları arasında yer alır. Ülke topraklarının önemli bir kısmını Kalahari Çölü oluşturmaktadır.

Botsvana'ya ne zaman ve nasıl gidilir?

Haberin Devamı

Botsvana’nın iklimi kurak ve yarı çöl iklimidir. Sıcaklıklar yazın ortalama 35 derece, kışın 20 derece civarlarındadır. Ülkede yaz mevsimi ekim ve mart ayları arası, kış mevsimiyse nisan ve eylül ayları arasında yaşanmaktadır. Nisan aylarında gidildiğinde çok renkli ve eğlenceli festivallere denk gelmek mümkündür.

Ülkeye ulaşım genellikle Johannesburg üzerinden yapılmaktadır. Karayolu ile yedi saat mesafede olmasına karşın genellikle Airbotsvana ile ulaşım sağlanmaktadır.