20.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Beyoğlu İstiklal Caddesi’nin en önemli müzik mekânlarından Borusan Müzik Evi, bu sezonda 10. yılını kutluyor. Çağdaş müzik takipçilerinin programını yakından takip ettiği mekanlarının başında gelen Borusan Müzik Evi’nin 10 yılını Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Borusan Quartet ve Borusan Müzik Evi Müdürü Aydın Dorsay’la konuştuk...
- 10 yıl içinde nasıl değişikler oldu Borusan Müzik Evi’nde?
2010’da bu bina Borusan Müzik Evi olarak açıldı. O zaman bütün katları performansa yönelik hazırlanmıştı. Sadece müzik performansları değil, sergiler, sempozyumlar ve konferanslar da yapılıyordu. 2014 yılında Borusan Contemporary’nin açılmasıyla sergiler o tarafa geçti ve ofisler bu binaya geldi. Bundan sonra müzik programlamasında da bir değişikliğe gidildi. Şu anda çağdaş müzik ve disiplinlerarası performanslara yer veriyoruz. Eskiden sezonda 80 konser düzenlerken şu anda 20 konsere indirdik. Bu, seçkiyle de ilgili.
- Seçki nasıl değişti?
Daha önce klasik resitallerden caza, poptan Türkçe doğaçlamaya kadar her şey vardı. İzleyiciden gelen geri dönüşler ve bizim de hangi çizgide gideceğimizle ilgili kararlar nedeniyle bu seçkiyi indirgedik. Ana akım olmayan çağdaş doğaçlama dünya müziği ve free caz diye nitelendirilebilecek müziklere ve ilk seslendirişlere önem vermeye, ayrıca bizim için hazırlanmış projelere destek olmaya çalışıyoruz. Bu civardaki dinleyici hangi konserleri izlemek istiyor, buna da dikkat ediyoruz. Mesela klasik müzik konserlerini burada yapmamamızın en önemli nedeni klasik müzik dinleyen belli bir yaş üzerindeki dinleyicinin Beyoğlu İstiklal’e gelmemesi. Ancak çağdaş repertuvarlı oda müziğine yer veriyoruz, ona öğrenciler geliyor. Zaman çok hızlı geçiyor. Etrafımız çok değişiyor. Bazen durgunluk oluyor. İstiklal yine canlandı ve umarım bir 10 sene daha devam ederiz.
- Binanın akustik ve teknik donanımından bahsedebilir misiniz?
Mekân cam ve boru ağırlıklı olduğu için akustik projelere daha elverişli. İkinci katta sesi akustik anlamda en iyi hale getiriyoruz. Ama mesela yüksek sesli bir rock müziği konseri yaptığımızda binanın kendisinden ve dışarıda tepki alabiliyoruz.
- Sizin bu 10 yılda özel olarak hatırladığınız konserler hangileri?
Fennesz’in performansları ve Ben Frost benim sevdiğim işler arasında. Katia ve Marielle Labèque Kardeşler’in Minimalist Dream House konserini severim. Labeque Kardeşler 22 Aralık’ta ikinci kez gelecekler. Hatta bu konserde de olacak David Chalmin, 21 Aralık’ta kendi projesini sunacak. XJAZZ serileri de bence önemli. Fazıl Say’ın bir resitalini hatırlıyorum ki bu arada yaptığımız son resitaldi. Mercan Dede, ismi Borusan’la özdeşleşen bir isim. Genellikle ona açılışlarımızda aralık ayında sahne veriyorduk, bu yıl mayıs ayında bir nevi kapanış konserlerimizi o yapacak.
- Nova Muzak serisinin 28. konseri geçtiğimiz haftalarda gerçekleşti, bu iş birliğinden bahsedebilir misiniz?
Bu seride Kodmüzik bize hangi sanatçı olacağını söylüyor, bir anlamda küratörlüğünü yapıyor. Biz de geri kalan hizmeti veriyoruz. Nova Muzak’ın da yelpazesi geniş. Her tarzın dinleyicisi olduğunu fark ediyoruz. Nova Muzak Borusan’la özdeşleşmiş bir seri oldu. Kodmüzik’in kitlesinin de desteği var, bizden de eski bir marka.
‘Mercan Dede’ye 7’den 70’e dinleyici geliyor’
- Programınıza bakıp gözü kapalı gelen bir kitleden söz edebilir miyiz, yoksa konsere göre değişiyor mu?
Müzik Evi’ne bakıp ne olursa olsun gelen bir kitle var. Ama müziğin türüne göre gelen bir kitle de var. Çağdaş müzik olunca üniversitelerdeki bununla ilgili bölümlerdeki insanlar geliyor. Bu da 25-35 yaş arasında bir kitle. Mercan Dede olunca 7’den 70’e bir sürü dinleyici geliyor. Zamanla dinleyici kitlesinin oturduğundan bahsedebiliriz.
'Fantastic Beats’ 62 milyon ile gişe yaptı
16 Kasım’da vizyona giren ‘Fantastic Beasts: The Crime of Grindelwald’, 62,2 milyon dolar ile gösterime girdiği üç günün gişe rekorunu kırarak beklentileri karşıladı. David Yates’in yönetmenliğini yaptığı filmde, Eddie Redmayne, Jude Law ve Johnny Depp başrolleri paylaşıyor. - KÜLTÜR SANAT