GündemBoncuk, çıt çıt ve bağcıklar büyük risk

Boncuk, çıt çıt ve bağcıklar büyük risk

21.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bebek ve çocuk kıyafetleri alırken yalnızca fiyatlara değil, kıyafetlerin herhangi bir risk unsuru barındırıp barındırmadığına da bakmak gerekiyor.

Boncuk, çıt çıt ve bağcıklar büyük risk

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- Bebek ve çocuk kıyafetleri alırken yalnızca fiyatlara değil, kıyafetlerin herhangi bir risk unsuru barındırıp barındırmadığına da bakmak gerekiyor. Bebek Araç Gereçleri Üretici, İthalatçı ve Perakendeciler Derneği (BAGİDER) Yönetim Kurulu Üyesi Özge Ergun, bebekler ve çocuklar için üretilen tekstil ürünlerinde boğulma, yaralanma gibi risklerle karşılaşılabildiğine dikkat çekerek, aileleri nasıl kıyafetler alınması gerektiği konusunda uyardı.

Haberin Devamı

‘Yutup, boğulabilirler’

Ergun, bebekler ve çocuklar için üretilen tekstil ürünleriyle ilgili güvenlik risklerinde en çok yaralanma, boğulma ve yanma riskleriyle karşılaşıldığını söyleyerek, “Üç yaşa kadar olan çocukların elleriyle ve dişleriyle çekmeye eğilimleri olduğu için ürün üzerindeki düğme, çıt çıt, pul, boncuklar gibi aksesuarları yutma ve boğulma tehlikeleri var. Bu yaş grubundaki ürün tasarımları, kullanılabilecek olan aksesuar tiplerinin uygun bir şekilde belirlenmesi gerekli. Özellikle küçük çocuklar için alacağımız giysilerin üzerinde kolay kopabilecek parçaların bulunmamasına dikkat etmeliyiz” uyarısı yaptı.

Ergun, çocuk ürünlerdeki kullanılan uzun kordon, bağcık ve büzme iplerinin uluslararası standartlarla uyumlu tasarlanması gerektiğini söyleyerek, “Metot gerekliliğine göre tasarlanmayan uzun kordonlar, baş ve sırt bölgesindeki büzme ipleri de maalesef ölümcül kazalara sebep olabiliyor. 0-7 yaş aralığındaki çocuklar için üretilen kıyafetlerde; boyun ve kapüşon kısmında hiç bağcık bulunmaması gerekli” dedi.

Haberin Devamı

Organik, temiz üretim

Ergun, tekstil üretiminde kimyasal ve boyar maddenin kullanıldığını, standartlara uygun olmayan ürünlerin alerji, bronşit, akciğer kanseri gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Ergun, sektörün çevreci ve organik ürün kullanımına yöneldiğini vurgularken, sürdürülebilir ve temiz üretim için tesislerde de atık suların güvenli atılması gibi tek-niklerin yaygın-laştığını söyledi.