Gündem‘Bölgesel savaş tehdidine yönelik hamle’

‘Bölgesel savaş tehdidine yönelik hamle’

24.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’a yönelik “Tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini açıklasın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenleme yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın” sözleri AK Parti kulislerinde de geniş yankı buldu.

‘Bölgesel savaş tehdidine yönelik hamle’

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Parti kulislerinde Bahçeli’nin “Öcalan” çıkışının iç siyasete değil bölgesel savaş tehdidi ekseninde dış politikaya yönelik bir hamle olduğu görüşü hakim ancak konuyu yeni anayasa için toplumsal mutabakat ve olası bir erken seçimde Erdoğan’ın yeniden adaylığı ekseninde tartışan partililer de bulunuyor. 

Haberin Devamı

‘Kararını ver’ çağrısı 

AK Parti içinde Bahçeli’nin çıkışı için “şok edici biçimde ileri” diyen ve “yaklaşan İsrail tehdidine karşı içerde birlik olma çağrısı” olarak okuyan bazı kurmaylar, “Bahçeli, Öcalan’a, ‘Bu bölgede Amerika ve İsrail’in bir emeli var. Ben Türkiye olarak burada kurulacak Kürt devletinin bir parçasının Türkiye topraklarında olmasına müsaade etmeyeceğim. Burada yeni bir denklem kuracağım. Bu denklemde Türkiye’deki Kürtler Türkiye’den yana mı olacak yoksa Amerika ve İsrail güdümlü YPG-PYD çizgisinde mi kalacak? Kararını ver. Ben bu topraklarda huzur içinde birlikte yaşayalım istiyorum. Bunun için bu kadar ileri gidiyorum. ‘Gel ve örgütü tasfiye ettiğini söyle, hep beraber buna karşı tavır alalım; hatta yapabiliyorsan PYD ve YPG’yi de etkile, demek istiyor” yorumunu yapıyor. 

Haberin Devamı

Öcalan ‘hayır’ derse... 

Bahçeli’nin, “tarafını belirle” çağrısının olumsuz karşılık bulması halinde devletin terörle mücadele politikasında çok daha agresif tedbirler ve mücadele yöntemleri belirleyebileceğine işaret ettiğini de söyleyen AK Partililer, “Bu şekilde HDP’nin kapatılması ve belediyelere kayyum uygulamasının da ötesine geçebilecek bazı tedbirlerin alınması için meşruiyet zemini kendiliğinden oluşmuş olur” değerlendirmesinde bulunuyor. Parti yetkilileri Öcalan’ın olumlu yanıt vermesi halinde ise çağrıyı nasıl yapacağı ve ne söyleyeceğinin önemine işaret ediyor. Bu noktada süreçte Öcalan’ın örgüt üzerinde bir etkisi olup olmadığının da anlaşılacağı ifade ediliyor. 

Bu adımın yeni bir çözüm sürecinin öncülü olmadığı konusunda parti kurmayları hemfikir ancak bazı kurmaylar Bahçeli’nin çıkışıyla anayasal mutabakat konusunda birtakım cesur adımlar atılabileceği görüşünü dillendiriyor. 

Kademeli koşullu salıverme

AK Parti kulislerinde Öcalan’ın koşullu salıverilme ile bırakılması konusu ise tartışmalı bir başlık. Hakim görüş, süreçte mesafe alınmadan Öcalan’ın serbest bırakılmayacağı yönünde. Kurmaylar, “Yarın cezaevinden çıkaralım diye birşey olmaz. Süreç başlatılır, Öcalan bulunduğu yerden oyuna sokulur, daha sonra tecrit kaldırılır belki önce ev hapsi sonra serbest kalabilir. Böylelikle süreçte ortaklaşılan başlıkları ve alınan teminatı görebiliriz” görüşünü dile getiriyor.