30.04.2018 - 13:57 | Son Güncellenme:
Cittaslowların özellikleri nelerdir?
Cittaslow olmak ve bu ünvanı korumak için bu şehirlerde bulunması gereken bazı özellikler olmaktadır. Öncelikle bahsedildiği üzere fast food tarzı yemeklerin değil geleneksel yemeklerin öne çıkması ve bu besinlerin tüketilmesi teşvik edilmektedir. Cittaslowlarda nüfus 50 bin kişiyi geçmemeli, büyük kalabalıklar oluşmamalıdır. Taşıt trafiği de azaltılarak yaya veya motorsuz araçlarla ulaşım sağlanmaya çalışılmakta ve bu sayede çevre kirliliğinin önüne geçmek, daha sağlıklı bir yaşama sahip olmak amaçlanmaktadır. Cittaslowlarda ses ve hava kirliliğinin önüne geçilmekte, doğal güzellikler ve tarihi yapılar da korunmaktadır. Sanayileşme ve şehirleşmenin kısıtlandığı cittaslowlarda organik tarım yapılmaktadır.
Cittaslowun getirileri nelerdir?
Bir şehrin cittaslow olması bu şehre bazı katkılar sağlamaktadır. Öncelikle cittaslow kavramının ortaya çıkış amacı olan daha kaliteli ve sağlık bir yaşam elde edilmektedir. Bununla birlikte tarihi ve doğal güzellikler de korunarak insanların ruhlarını besleyebileceği ortamlar elde edilmektedir. Cittaslow olmak şehirlere turistik açıdan da katkılar sağlamakta, şehrin isminin duyulması ve tanınması konusunda önemli olmaktadır. Bu durum da şehir sakinlerinin ekonomik faaliyetlerini olumlu etkilemektedir. Özellikle geleneksel lezzetlerin öne çıkması kadınların sosyo- ekonomik yaşama katılmasında katkı sağlayan bir unsur olmuştur.
Türkiye’deki sakin şehirler
Türkiye’de sakin şehir ünvanını alan ilk şehir 2009 yılında İzmir’in Seferihisar ilçesi olmuştur. Daha sonra da bu ünvana sahip şehirler artış göstermektedir ve günümüzde bu sayı 14’e ulaşmış, birçok şehir de incelemeye alınmıştır. Türkiye’deki sakin şehirler;
Muğla, Akyaka
Isparta, Eğirdir ve Yalvaç
Sinop, Gerze
Çanakkale, Gökçeada
Aydın, Yenipazar
Kırklareli, Vize
Şanlıurfa, Halfeti
Ordu, Perşembe
Artvin, Şavşat
Bolu, Göynük
Sakarya, Taraklı
Erzurum, Uzundere’dir.
Şarkıcı Lara'nın paylaşımında ortaya çıkan 63 öğrenci detayı herkesi duygulandırdı.