GündemBoğaziçili kadın TIR şoförü kadınlar için yola çıkıyor

Boğaziçili kadın TIR şoförü kadınlar için yola çıkıyor

17.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kadın istihdamının geliştirilmesine yönelik çalışan TBMM Komisyonu’nun İstanbul’da kadın girişimciler ve üst düzey yöneticilerle gerçekleştirdiği toplantıda, Ekol Lojistik Sürücü Geliştirme Sorumlusu Altınay Bekar (47) başarı hikayesi ve kadınlar için yürüttükleri projeler ile milletvekillerinden alkış aldı.

Boğaziçili kadın TIR şoförü kadınlar için yola çıkıyor

ÖNDER YILMAZ Ankara - Başkanlığını AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek’in yaptığı TBMM Kadın İstihdamının Geliştirilmesi Alt Komisyonu, İstanbul’da kadın girişimcilerle bir araya geldi. Toplantıya katılan Ekol Lojistik Sürücü Geliştirme Masterı Altınay Bekar, “Buraya son derece erkek egemen olarak düşünülen, gerçekte de öyle olan lojistik sektörünü temsilen geldim. Zorlu bir yolumuz, hedefimiz var, o da kadın TIR şoförü yetiştirmek” ifadelerini kullandı. Konuşması zaman zaman alkışlarla kesilen Bekar şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu hedef aslında kadınların mesleğe kazandırılmasını ve onun da ötesinde bu sürecin sürdürülebilir kılmasını içeriyor. Mesleğin kendine özgü şartları, sonrasında iş gücü hâkimiyetini elinde bulunduran erkeklerin kadına mesleki açıdan bakışı ve tabii ki, kadınların bu mesleği yapamayacaklarına dair kendi kodlanmışlıkları var. Biz bunu yaparken çalışma şartlarını kadına, kadınları da bu mesleğe hazırlamak üzere yola çıktık. Bu sektör, sadece araç kullanmaktan ibaret değil, çok ciddi organizasyon içeriyor. Lojistik sektöründe ‘şoför’ dediğimiz, aslında o ürünün rafa ulaşmasını sağlayan en önemli kilit halka. Önümüzde çok taşlı bir yol olduğunun ve o taşları tek, tek, tek ayıklamak zorunda olduğumuzun farkındayız. Öyle ki bu mesleğe istihdam katkısı sağlayabilmek için ilanlarımız yakında İŞKUR-belediyenin olanaklarıyla çıkacak. Fakat bu ehliyete sahip olan kadın sayısı bile Türkiye’de bir elin parmakları ile ifade ediliyor. Rol model geliştirmekte sıkıntı yaşadığımız için ben bizzat yollara çıkmak üzere hazırlanıyorum. Nitekim şu anda ehliyetlerim, bütün sertifikalarım hazır. Bir çekiciyi treylere bağlayıp çözmeyi, kullanmayı, trafikte artık yavaş yavaş gümrüğe gidecek malları götürmeye başladım; bunun da devamını getireceğiz.

Haberin Devamı

Takograf kimin?

Aslına bakarsanız hikâyenin özü şöyle: Evet ‘Kadınlar gelin, bu mesleği yapın’ demek kolay ama onların ayakkabısını giymeden, bu çağrıda bulunmak çok yanlış bir şey olur diye düşündük. Ben 25 yıllık yöneticilik yapmış bir insanım, Boğaziçi mezunuyum, 47 yaşındayım ama şu anda şoförüm ve bundan sonra yapacaklarımızla beraber çok ciddi anlamda kadın istihdamını yaratmak üzere yola çıktık. Test edeceğiz, kontrol edeceğiz, önce kendi içimizdeki fiziki şartlardan başlamak üzere yani kadın soyunma odaları, kadın tuvaletleri, kadınlar için gerekli olan hatta ötesinde ticari araç üreticilerinden talepte bulunabileceğimiz kadına özgü çekici kabinleri dâhil olmak üzere, pek çok mesleğin kadına dokunmayan taraflarına dokunacağız. Yol şartları, mola yerleri, gümrükler, kamu kurumlarıyla ilişkiler, iletişimler. Geçen hafta gidip dijital takograf kartımı İstanbul Ticaret Odasından aldığımda “Kimin adına alıyorsunuz?” dediler. Kendi adıma alıyorum dediğimde “İlksiniz.” dediler. Bu kadar zor bir alana adım atıyoruz.”

Haberin Devamı

‘Her kadının gideceği sıcak bir evi yok’

“Bir insanın TIR şoförü olarak bugün itibarıyla eğitimlerini alıp, ehliyetlerini alıp tamamlayıp, SRC belgelerini alması 20 bin lira gibi bir rakama denk geliyor. ‘Gelin, şoförlük yapın’ dediğimizde, bu yatırımı yapabilecek kadın çok az” vurgulamasını yapan Bekar, bu konuda devletin desteğini talep etti. Bekar’ın “Herkes zannediyor ki şoförlük erkek mesleği çünkü yollarda geçen bir hayat ama şunu göz ardı ediyorlar; her kadının her akşam gideceği sıcacık bir evi yok. Bazı kitleler için bu meslek sığınacak bir yer olabilir” değerlendirmesi ise katılımcıları şaşırttı. Komisyon Başkanı Atabek, “Hiç bu açıdan düşünmemiştim” derken, Bakar “Özellikle bu anlamda dezavantajlı kadınları göz önüne aldığımızda, bu, mesleki sorumluluğun ötesinde, bir kısım kadınımıza çok ciddi avantajlar sağlayacak bir meslek hâline dönüşebilir” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

‘İmaj değişecek’

Bekar, lojistik sektöründe kadın istihdamının artmasının ayrıca olumsuz olan tır şoförlüğünün imajının değişeceğine işaret ederek, “Eğer biz kadın iş gücünü sektöre kazandırabilirsek, tek başına kadına istihdam yaratmanın ötesinde çok ciddi bir imaj olumlaması elde etmiş olacağız. Sektörün kalitesi, kalitemiz artacak” dedi.