Gündem‘Birlikte hareket etmeliyiz’

‘Birlikte hareket etmeliyiz’

11.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır’ın başkenti Kahire’de Arap Birliği 162. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda bir konuşma yaptı. Fidan, Türkiye’den toplantıya 13 yıl aranının ardından katılım olduğunu atıfta bulunarak, “Uzun yıllar sonra bugün burada aranızda olmaktan mutluluk duyuyorum” diyerek Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve üyelere davet için teşekkürlerini sundu.

‘Birlikte hareket etmeliyiz’

ANKARA Milliyet - Fidan, “Bugün hepimiz için tarihi bir sorumluluk anında bir araya geliyoruz. Uluslararası sistem, Filistin’de soykırımı engelleme konusunda başarısız olmuştur. Filistinlilerin, Arapların ve Müslümanların hayatlarının diğerlerinden daha az önemli olduğunu asla kabul edemeyiz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Türkiye’ye yaptığı resmi ziyarete göndermede bulunan Fidan, “Arap Ligi devletleriyle çalışmalarımız, ortak mekanizmalarımız sürüyor. İşbirliği mekanizmalarımıza devam etmek ve bunları çoğaltmak durumundayız” dedi. 

Türkiye samimidir 

Fidan, Arap ve Müslüman dünyasındaki bölünmelerin, dış müdahaleye ve manipülasyona kapı açtığını, bunun devam etmesine artık izin verilemeyeceğini belirtti. Fidan, şöyle devam etti: 

“Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde, birlik içinde hareket etmemiz kritik öneme haiz. Türkiye, Arap dünyasına yaklaşımında samimidir ve gerekli siyasi iradeye sahiptir. Resmi olarak ortak bir stratejik vizyon formüle etmemiz gerekiyor. Bölgesel istikrar ve güvenlik için birlikte çalışmalıyız, başka seçeneğimiz yok. Hepinizle ikili ve toplu halde çalışmaya ve Arap Birliği ile ortaklığımızı inşa etmeye hazırız. Gelin birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek için gerekli gücümüz ve sorumluluğumuz var, bu yolda ilerleyelim.” 

Haberin Devamı

‘Küstah bir provokasyon’

İsrail’in, Kudüs’ün kimliğini değiştirme ve Harem-i Şerif’teki tarihi statükoyu ihlal etme yönündeki çabalarının pervasız olduğunu söyleyen Fidan, “Yüzlerce radikal İsraillinin polis koruması altında Harem-i Şerif’e saldırması küstah bir provokasyondur” dedi. Fidan, bakanların bu tür provokasyonlara dahil olmasının, İsrail hükümetinin ahlaki çöküşünün derecesini gösterdiğini belirterek, “Herkes şunu bilmeli: İslam dünyası, Harem-i Şerif’in İslami kimliğini korumak için elinden geleni yapacaktır” diye konuştu.

Yazarlar