19.06.2023 - 06:28 | Son Güncellenme:
Çiğdem Yılmaz - Uzun süredir böbrek nakli bekleyen 3 hastaya geçen hafta gerçekleşen çapraz nakille böbrek nakledildi. Hastalardan biri Türk, biri Moğol diğeri de Alman’dı. Türk olan hasta Halime Kaya (57) oğlu Oğuz Kaya(26) ile, Moğol hasta Yerbolat Mızamkhan(55), kuzeni Arkhalyk Nursol(34) ile, Alman hasta Jasmine Christin Gerloff(12) de annesi Nadine Georloff (33) ile çapraz nakil için başvuruda bulundu. Üç hasta ve 3 vericinin dokularının birbiriyle uyumlu çıkması üzerine geçen hafta böbrek nakilleri gerçekleşti. Türk olan hastaya Alman hastanın annesinden, Moğolistan’da gelen hastaya Türk hastanın oğlundan, Alman hastaya da Moğolistan’dan gelen hastanın kuzeninden böbrek nakli yapıldı.
‘NADİR BİR EŞLEŞMEYDİ’
Gerçekleşen nakille ilgili İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, ilk kez 3 farklı ülkeden çapraz eşleşmeyle organ nakli ameliyatı yaptıklarını söyledi. Eşleşmenin nadir görülen bir eşleşme olduğunu aktaran Prof. Dr. Dinçkan, şunları dedi:
“Ameliyatlar son derece başarılı geçti hastalar aynı gün eşit şartlarda ameliyathaneye alındı ve eş zamanlı olarak üçünün vericisinden laparoskopik yani kapalı yöntemle alınan böbrekler hastalara nakledildi. Hukuki olarak akraba donörler ancak tıbbi gerekçelerle kendi hastalarına böbreklerini veremiyorlar. Çapraz nakil ile donör değişimi yaparak, nakil olamayacak hastalara nakil olma şansı veriyorsunuz. Merkezimizin çapraz nakil havuzu var. İnsanlar kendi donörleri ile tıbbi hazırlıklarını yapıp bu havuza kayıt oluyorlar. Bu vakadaki hastalardan Türk olan hastamızın ikinci nakili oluyor ve dört yıldır listemizde çapraz eş bekliyordu. Moğol hasta iki yıldır Türkiye’de başka bir nakil merkezinin listesinde bekliyordu eş bulunamamış. Alman olan hastanın da ikinci nakili Almanya’da çapraz nakil sitemi olmadığı ve anne kızının diyalize girmesini istemediği için bu sistemi araştırmış. Bu işte Türkiye çok iyi olduğu için ülkemize geldi. 3 hastanın da vericisinin yaş aralığının birbiriyle neredeyse aynı olması çok ideal oldu. Çapraz nakilde en önemli noktalardan birisi donörlerin yaş aralığının yani böbrek kalitesinin bir birine yakın olmasıdır. Haksızlık olmaması için bu çok önemli.”
YENİ BİR HAYATA KUCAK AÇTILAR
İlk böbrek naklini 2004’te olduğunu söyleyen Halime Kaya, erkek kardeşinin bağışladığı böbreğin nakilden 7 yıl sonra enfeksiyon kapması nedeniyle işlevsizleştiğini anlattı. Çapraz nakille böbrek nakli gerçekleştirilen Kaya, 2012’den bu yana diyalize girdiğini vurgularken, “2020’de oğlumla çapraz nakil için başvurduk. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Allah razı olsun hepsinden” dedi.
‘ÇOK MUTLU HİSSEDİYORUM’
Alman hasta Christin Gerloff da böbreksiz doğduğunu belirterek, “Bebekken bile diyalize girmişim. 2 yaşında Almanya’da kadavradan böbrek nakli oldum ve 7 yıl sürdü. Sonra 3 yıl diyalize girdim. Şimdi 12 yaşındayım ve bir Moğol’dan aldığım yeni böbreğimle çok mutluyum, her şey bizim için çok güzel ve yolunda. Kendimi yeni bir hayata kucak açmış gibi çok iyi ve mutlu hissediyorum” dedi.
Halime Kaya, Nadine Georloff’un böbreğiyle hayata tutundu.
‘ŞANSLIYIM’
Moğol hasta Yerbolat Mızamkhan ise duygularını “Diyabet hastalığı nedeniyle böbrek yetmezliğine girdim 3 yıldır diyalize haftada 3 kez diyalize giriyordum. Moğolistan’da ameliyat yapılamaz dediler böbreğe karşı antikorum vardı. Burada böbreğe reaksiyon göstermeyen donör denk geldi ve çapraz nakil oldum. Kendimi çok şanslı hissediyorum” diye anlattı.
Jasmine Christin Gerloff ile Arkhalyk Nursol.