GündemBir mesane enfeksiyonu olan sistitten korunma yolları

Bir mesane enfeksiyonu olan sistitten korunma yolları

27.04.2018 - 17:47 | Son Güncellenme:

Kadınların korkulu rüyası olan sistit, mesane enfeksiyonu sonucunda ortaya çıkar. Eğer zamanında tedavi edilmezse böbreklere bile sıçrayabilir. İşte sistit hakkında bilmeniz gerekenler ve sistitten korunma yolları.

Bir mesane enfeksiyonu olan sistitten korunma yolları

Sistit nedir

Haberin Devamı

Sistit idrar mesanenin enfeksiyon kapıp iltihap oluşması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kadınlarda en sık görülen idrar yolları ve üreme sistemi hastalıklarından biridir. Sistit, zamanında tedavi edilmediği takdirde böbreklere yayılır ve kalıcı hasarlar verebilir.

Sistite yakalanma sebeplerinden biri vajinal temizliğin eksik veya yanlış yapılmasıdır. Vajinal bölge oldukça hassas olduğu için temizlik oldukça önemlidir çünkü sistit bir bakteri hastalığıdır.

Sistit özellikle yeni evli çiftlerde görülmektedir hatta halk arasında balayı sistiti olarak da bilinmektedir. Düzenli bir seks hayatı da sistitten korunmanıza yardımcı olabilir. Üriner sistemde tümör veya taş gibi şeyler varsa idrar akımını engelleyerek sistite yol açabilir. Bunun yanı sıra yaşlılık menopoz veya hamilelik de sistite yol açabilir. Ayrıca cinsel ilişki yaşadığınız partnerinizde prostat gibi hastalıklar mevcut ise sistite yakalanma olasılığınızı arttırır.

Haberin Devamı

Sistit belirtileri

Sistitin en büyük belirtisinden biri idrar yaptıktan sonraki yanma hissidir. Bunun yanı sıra sürekli olarak idrara çıkma isteği yaratır ancak aslında idrar yoktur. Az miktarda idrar yapılsa dahi yanma hissi oluşabilir. Hatta bu his idrar ihtiyacı giderildikten sonra bile devam edebilir.

Sistit cinsel hayatı oldukça kötü etkiler. Vajinal bölge hassaslaştığı için seks sonrası yanma hissi oluşabilmektedir. Bu sebepten dolayı kadınlarda ilişkiye girme isteğini azaltır.

Bunların yanı sıra idrarda kötü koku da sistit belirtileri arasındadır.

Bunların yanı sıra bazı belirtiler şunlardır;

  • Sık sık idrar yapma
  • Karın ve kasık bölgesinde ağrı
  • Bazı zamanlarda idrardan kan gelmesi
  • Ateş (eğer enfeksiyon böbreklere sıçradıysa görülür)
  • İdrarın kötü kokması

Sistitten korunma yolları

Vajinanızda yanma hissi ve idrar sonrası yanma durumunu engellemek için doğal yollar deneyebilirsiniz. Öncelikle günde iki litre su tüketmek oldukça yararlıdır. Alkol, demli çay ve kahve tüketiminizi azaltmak bu hastalıktan korunmanızda yardımcı olabilir. Organik kızılcık suyu içerek idrar kesesinde oluşabilecek iltihabı önleyebilirsiniz. Ayrıca yaban mersini ve elma sirkesi de zararlı bakterileri temizleyerek sistit riskini azaltmaktadır.

Haberin Devamı

İç çamaşırını her gün değiştirip pamuklu iç çamaşırlarını tercih etmelisiniz. Dar iç çamaşırı vajinal bölgenin nemli kalmasına sebep olur bu yüzden giymekten kaçınılmalıdır.

Yaz aylarında halka açık havuzlara girmekten kaçınılmalıdır çünkü birçok bakteriyel hastalığın yuvasıdır.