26.04.2023 - 06:59 | Son Güncellenme:
Elif Altın - Japonya’da “Görevi kötüye kullanmak” suçundan ev hapsinde tutulan Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn’un İstanbul üzerinden bir müzik kutusunun içerisinde Lübnan’a kaçırılması ‘Kaçış: Carlos Ghosn’un İnanılmaz Hikâyesi’ adıyla belgesel oldu. Belgeselde Ghosn’un, Japon otomotiv üreticisi Nissan’ı iflasın eşiğinden kurtaran bir ‘kahraman’dan, nasıl bir suçluya dönüştüğü, yakın çalışma arkadaşları ve olayın tanıkları tarafından anlatıldı.
Lübnan asıllı Brezilyalı-Fransız iş insanı evli ve 4 çocuğu bulunan 69 yaşındaki Carlos Ghosn, Japonya’da, Nissan ve Renault’nun 1999’da birleşme anlaşması imzalamasından iki yıl sonra Nissan’ın, 2005 yılında da Ranault’nun CEO’luğuna ve yönetim kurulu başkanlığına getirildi. Ghosn, Renault’nun 1990’lı yılların sonunda şirketi kâra geçiren yeniden yapılandırmanın ardından, “Le Cost Killer” olarak tanındı. 2000’lerin başlarında, otomobil endüstrisinin en agresif küçülme operasyonlarından birinin düzenlenmesi ve Nissan’ın 1999’daki iflasından kurtarılmasına öncülük etmesinden dolayı “Bay Fix It” takma adını aldı.
2018’de gözaltına alındı
Ancak bu muhteşem yükseliş ve hayat uzun sürmedi. Ghosn, yıllık kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararı şirketine ödettiği gerekçesiyle “mali usulsüzlük” ve “görevini kötüye kullanma” suçlamalarıyla 19 Kasım 2018’de Japonya’da gözaltına alındı ve 22 Kasım 2018’de de görevine son verildi. 2008 finansal krizi süresince kendisinin 1.85 milyar Yen’lik kişisel döviz kaybını Nissan üzerinden kapatmak ve şirketten kişisel hesabına 5 milyon dolar aktarmakla da suçlanan Ghosn, hakkındaki ithamları komplo olarak nitelemişti. Yargılama sürecinde kefaletle serbest bırakılan Ghosn, ev hapsi şartıyla adli kontrol altında tutulduğu Japonya’dan 31 Aralık 2019’da özel uçakla İstanbul üzerinden Lübnan’a kaçtı. Goshn, 30 Aralık 2019 tarihinde bir müzik kutusu içinde uçakla Osaka’dan İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’na, İstanbul üzerinden de Lübnan’ın başkenti Beyrut’a kaçırıldı.
Olayın ardından Türkiye’de açılan davada yargılanan özel jet şirketinin müdürü Okan Kösemen ile pilotlar Bahri Kutlu Sömek, Noyan Pasin’e “Göçmen kaçakçılığı” suçundan 4 yıl 2’şer yıl hapis ve 31 bin 240 lira adli para cezası verildi. Dosya istinafa gönderildi.
Ghosn’un kaçışıyla ilgili Japonya’da açılan davada ise eski bir Amerikan askeri olan Michael Taylor 2 yıl, oğlu Peter Taylor 1 yıl 8 ay hapis hapis cezasına çarptırıldı. Baba oğul, Ghosn’u kaçırmak için müzisyen rolüne girmiş, eski CEO’yu müzik aleti gibi görünen bir kutunun içine koyup uçakla önce Türkiye’ye ardından Lübnan’a götürmüşlerdi.