14.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
FERİT ZENGİN / MİLLİYET
İstanbul’da internet üzerinden oto kiralayan tanınmış şirketlerin orijinal web sitelerini bir harf değişikliğiyle taklit ederek, özel yazılım sistemiyle arama motorunda üst sıralara yerleştiren bir dolandırıcılık şebekesi, onlarca vatandaşı 900 bin lira dolandırdı.
Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen operasyon emniyete yapılan şikayetler sonrasında düzenlendi. Polis, yaptığı çalışmalarda bazı dolandırıcıların, piyasada tanınan araç kiralama şirketlerinin web sayfalarını adreslerinde bir harf değişikliği yapıp kopyalayarak sahte web siteleri kurduklarını tespit etti.
Kopya sitelerle araç kiralayan kişilerin telefon bilgilerini alıp ardından WhatsApp üzerinden “Kiralama şirketi valesiyim, ödeme gerçekleştirdiyseniz aracınızı teslim edeceğiz. Ödemenizi vereceğimiz adrese yapın” mesajı göndererek dolandırdığı belirlenen şebekenin kurdukları irtibatla da mağdurlara kiralama bedellerini ödettikleri tespit edildi.
Oluşturdukları kopya sitelerinin arama motorlarında üst sırada görülmesi için özel yazılımlar kullanan şebeke üyelerinin yakalanmamak için para transferini 3. kişilerin üzerinden yaptıkları da belirlendi.
Onlarca insanı 900 bin lira dolandıran şebekeye yönelik 8 ilçede düzenlenen baskınlarla 11 şüpheliden 8’i gözaltına alındı. Uzman polisler, sitelerin URL adreslerinin çok iyi kontrol edilmesi gerektiğini ifade ederek, kopya sitelerin adres çubuğundaki site isimlerinde harf değişikliği bulunduğu yönünde uyarıyor.
ANKARA'DA DA 'KAÇAK GELİNLER' OPERASYONU
Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerince 3 mağdurun şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada, ülke genelinde faaliyet gösteren örgütün evlenme vaadiyle 20 kişiyi dolandırdığı tespit edildi. Kurulan özel ekip, örgüt üyelerini takibe aldı. 3 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından Ankara merkezli 8 ilde eş zamanlı 'Kaçak Gelinler' isimli operasyon düzenlendi.
Operasyonda, 9'u kadın, 18 kişi gözaltına alındı. Çetenin özellikle yaşlı, engelli ve algı yetisi düşük kişileri hedef aldığı belirlendi. Örgütün sahada çalışan üyelerinin, evlenmek isteyen kişileri bularak, örgüt üyesi kadınlarla tanıştırdıkları ve evlenme vaadiyle dolandırdıkları tespit edildi.
Çete üyelerinin Türk örf, adet ve geleneklerine sözde uygun hareket ettikleri; örgüt üyesi kadınları istemek için gelen mağdurlara kendilerini gelinin yakınları olarak tanıttıkları belirlendi. Suç örgütünün bu yöntemle 20 kişiyi 1,5 milyon TL dolandırdığı saptandı.