GündemBir dikiş makinesiyle hayatları değişti

Bir dikiş makinesiyle hayatları değişti

04.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yedi bölgesinde kadınların dikiş hobisini işe dönüştürmelerine ve onların ekonomik güç kazanmalarına destek veren Singer, binlerce kadının istihdama girmesi için katkı sağladı. Halk eğitim merkezlerinde, belediyelerin meslek kurslarında, okullarda verilen eğitimler sayesinde kadınlar kendi emeklerinin karşılığını alırken kadınlar artık üretimde biz de varız diyorlar.

Bir dikiş makinesiyle  hayatları değişti

MELTEM GÜNAY İstanbul  - Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı ile hayat boyu öğrenme merkezleri işbirliği sayesinde Türkiye’de bir ilke imza atarak dağ köylerinde okuyan kız çocuklarına ve kadınlara eğitim hizmeti götürdüklerini anlatan Singer Genel Müdürü Sinem Kınran Parlak, Hayat Boyu Öğrenme merkezleri ile protokolleri sayesinde Türkiye’nin her yerindeki kurs merkezlerine eğitim desteklerini sürdürdüklerini anlattı. Bu sistemi her geçen gün daha da yaygınlaştırarak kız meslek liseleri, EBA TV yayınları, belediye kursları, sosyal sorumluluk projeleri ve e-ticaret siteleri iş birliğiyle kadınlara kazanç kapısı sağladıklarını dile getiren Parlak, “Kimisi hobi amaçlı dikiş dikerken, kimi kadın için ihtiyaçla başlayan bu yolculuk, meslekleri haline gelebiliyor. Birçok kadın terzimiz çeyiz işi, moda evi sahibi, fason üretici, houte couture, öğretmen ve sosyal medya üzerinden özel kişisel sipariş yapan KOBİ’ler haline dönüşüyor. Bu kişilerin sayısının çoğaldığını görmek çok gurur verici” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir dikiş makinesiyle  hayatları değişti

Babasının hediyesi olan dikiş makinesi ile dikiş dikmeye başladığını anlatan 46 yaşındaki Deniz Köprülü, 1993’de usta terzi diploması aldıktan sonra dikiş dikmekten hiç vazgeçmedi. 2017’de kanser teşhisi konulduğunu tedavisinin ardından yine dikiş dikmeye devam ettiğini anlatan Köprülü, “2019 senesinde kanserim nüksetti, defalarca ameliyat olup zor günler geçirdim. Ama eğitimleri de sürdürdüm. 2021 yılı kasım ayında yeniden ameliyat oldum. Ama düşe kalka dikiş dikmeye devam ettim, nakışlarını işledim. Ben bu Kasım’da yenilendim, 2017’de başlayan sıkıntılı sürecimi bitirdim ve şimdi yenilenmiş şekilde kaldığım yerden devam ediyorum. Makinelerim, kafamın her yerinden taşan düşüncelerim, yapmak istediklerim. Hiçbir şeyi ertelemedim hayatımda, hastayım demedim, yapamam demedim.” diye anlattı.

Haberin Devamı

Bir dikiş makinesiyle  hayatları değişti



Saffet Akdeniz ise 1981 yılında bebeğini kaybedince annesinin önerisiyle dikiş makinesi almaya gittiğini ama eşinin mağazaya girince makineyi satın almaktan vazgeçtiğini anlattı. Yıllarca dikiş makinesi hayali kurduğunu anlatan Akdeniz, annesinden miras kalan evin satılmasıyla elde ettiği parayla makine satın almış. Eşinden habersiz katıldığı kurslarda eğitim alan Akdeniz, ev tekstili ürünleri yaparak istihdama katıldığını anlattı.

Bir dikiş makinesiyle  hayatları değişti



Dikiş makinesi almak istediğinde eşinin ‘terzi mi olacaksın’ diyerek kendisine karşı çıktığını ama vazgeçmediğini söyleyen Mehtap Şeftalicioğlu da gittiği kurslar sonucunda hobi olarak başladığı dikişi işe dönüştürmüş. Şeftalicioğlu şimdi hem kendi kıyafetlerini dikiyor hem de kendi harçlığını kazanıyor.