GündemBiber’i Amerikan baskısı yakalattı

Biber’i Amerikan baskısı yakalattı

01.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sakız Adası’nda ele geçen silah yüklü botta yakalanan ve Adalet Bakanlığı’na yönelik eylemin faili olarak aranan DHKP-C’li Hasan Biber’in yakalanmasında ABD’nin devreye girmesi etkili oldu

Biber’i Amerikan baskısı yakalattı

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne yönelik canlı bomba eylemi gerçekleştiren yasadışı DHKP-C örgütüne Yunanistan tarafından önemli bir darbe vuruldu. ABD’nin devreye girmesi ve baskıları sonucu Yunanistan’da yapılan baskınlarla bu ülkedeki faaliyetlerini sonlandıran örgüte yönelik operasyonda, Ankara’da Adalet Bakanlığı’na yönelik eylemin faili olarak aranan Hasan Biber yakalandı. Sakız Adası’nda ele geçen silah yüklü botta yakalanan Biber’le birlikte üç kişi Atina’ya götürülürken, Türkiye, Biber’in iadesiyle ilgili “iade” hazırlıklarına başladı.
Özellikle 1990’lı yıllarda arka arkaya bir çok silahlı ve bombalı terör eylemi gerçekleştirdikten sonra lideri Dursun Karataş’ın Hollanda’da ölümüyle birlikte sessizlik sürecine giren DHKP-C, PKK’nın silahlı kadrolarını sınırdışına çıkarmasıyla başlayan süreçte eylemlere yeniden başladı.

Dönüm noktası
DHKP-C’nin ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne yönelik 1 Şubat’taki canlı bomba eylemi örgüt açısından dönem noktası oldu. Barış sürecinde İstanbul’da eylemlere yeniden başlayan DHKP-C, Ankara’da önce ABD Büyükelçiliği’ne canlı bomba, ardından da eş zamanlı olarak AKP Genel Merkezi’ne roketli, Adalet Bakanlığı’na el bombalı saldırıda bulundu.
Büyükelçilik eylemini yapan canlı bomba Ecevit Şanlı’nın Almanya’dan geçtiği Yunanistan’da örgüt kadrolarıyla eylem üzerinde çalıştığının anlaşılması, diğer iki eylemin talimatın bu ülkedeki örgüt yöneticilerinden gelmesi ve yine eylemlerden sonra örgüt üyelerinin bu ülkeye kaçmaları tüm dikkatleri Yunanistan’a çevirdi. Kısa zaman aralığıyla yaşanan üç eylemin ardından polis ve MİT, DHKP-C’nin yurtiçi ve yurtdışı faaliyetleri üzerinde çalışırken ABD yönetimi de devreye girdi. Büyükelçilik saldırısından sonra CIA ve FBI üzerinden Türk makamlarıyla temas kuran ABD yönetimi, DHKP-C’ye yönelik federal adli soruşturma başlattı. Türkiye’den gelen deliller ışığında ABD Federal Başsavcılığı, DHKP-C hakkında terör soruşturması yürütürken, Atina üzerinde de yoğun baskı kurdu.

Lavrion kapatıldı
Bu baskıların sonuç vermesiyle birlikte DHKP-C’nin Lavrion semtindeki kampları örgüt yönetiminin kararıyla kapatılarak Atina’da farklı yerlere dağıtıldı. Ayrıca, Yunan Gizli Servisi ile yerel polis teşkilatı arka arkaya yaptığı operasyonlarla DHKP-C hücrelerini rahatsız etmeye başladı. Son olarak canlı bomba olarak Türkiye gelmesi planlanan Bulut Yayla, yakalanarak Türkiye’ye sınır dışı edildi. Yayla’nın anlatımından DHKP-C’nin yine büyük kentlerde bombalı saldırılar yapacağı anlaşılırken, eylemcilerin deniz yoluyla Türkiye’ye geleceği ortaya çıktı.
Bu çerçevede 1996’daki Sabancı Center suikastının faili kırmızı bültenle aranan İsmail Akkol’un Yunanistan’ı terk ederek Suriye’ye geçtiği tespit edilirken, Adalet Bakanlığı’na yönelik eylemi gerçekleştiren Hasan Biber de Yunanistan’ı terk etmek zorunda kaldı. İstihbarat birimlerinin yeniden Türkiye’ye geleceğini tespit ettiği Biber, önceki gün Sakız Adası’nda durdurulan şüpheli botta yakalandı. Alınan bilgilere göre, DHKP-C’ye yönelik planlı istihbarat operasyonu yürüten Yunan güvenlik makamları Atina ve çevresinde 12 şüpheliyi gözaltına alırken, Biber ve beraberindekilerin botla ayrıldığını tespit etti. Yunan istihbarat servisi, bunun üzerine Sakız Adası çevresinde operasyon yapmak zorunda kaldı.

Türkiye istedi
Yunan Deniz Polisi’nin yaptığı operasyonda Biber’le birlikte adı gizli tutulan bir DHKP-C’li ile 2 kişi daha yakalandı. Şüpheliler Atina’ya götürüldü. Bottaki iki kişi üzerinde Fransa ve Bulgaristan kimlikleri bulundu. Şüphelilerden birinin Biber, diğerinin Mehmet Yayla, Yunanistan pasaportu taşıyan kişinin de terör örgütü TİKKO üyeliğinden kaydı bulunan Ahmet Düzgün Yüksel olduğu tespit edildi.
Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte Türkiye üç koldan girişimde bulundu. Türkiye’nin Atina’daki emniyet ateşesi yerel polisle temasa geçerken, Dışişleri Bakanlığı da görüşmelere başladı. Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Dairesi Bakşkanlığı Yunan Interpolü’ne mesaj çekerek kırımızı bültenle aranan Biber’in iade amacıyla tutuklanmasını talep etti. Adalet Bakanlığı da iade dosyası hazırlığına başlandı. Daha önce gözaltına alınan ve aralarında kırmızı bültenle aranan DHKP-C’li şüphelileri de serbest bırakan Yunanistan’ın daha detaylı soruşturma yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

Güler: Adalet Bakanlığı bombacısı
İçişleri Bakanı Muammer Güler, olayla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Adalet Bakanlığı’na atılan bombanın faili olduğu açıkça tespit edilen Hasan Biber isimli DHKP-C terör örgütü mensubu şahıs, yakalanan dört kişinin içindedir. Yunan makamlarınca yakalanmıştır. Zaten araması vardır. Bunun yanında yine aynı örgütün bir militanı yakalanmıştır. Yanlarında Fransız ve Bulgar kimliklerini taşıyan ama muhtemelen Türk oldukları tahmin edilen iki kişi daha vardır. Olayla bağlantılı olarak Yunan polisi Atina’da bir operasyon daha gerçekleştirdi. İki kişi daha gözaltına alındı. Adı geçen şahsın Türkiye’de yeni bir eylem hazırlığında olduğuna dair duyumlarımız istihbaratımız da vardı. İlgili bakanlık ve birimler Yunanistan’la işbirliği içinde gerekli çalışmaları yürütüyor.”