GündemBelediyeden "İkinci bir duyuruya kadar kesinlikle içmeyin" uyarısı

Belediyeden "İkinci bir duyuruya kadar kesinlikle içmeyin" uyarısı

04.12.2012 - 15:51 | Son Güncellenme:

ÇANAKKALE Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, aşırı yağışların yarattığı olumsuzluklardan, kentin içme ve kullanma suyunu temin ettiği Atikhisar Barajı havzasının da etkilendiğini ve suda bulanıklık görülmeye başlandığını belirtti. Gökhan, "Vatandaşlarımız ikinci bir duyuruya kadar çeşmeden akan suyu içmesin. Kullanma suyu olarak kullanabilirler" dedi.

Belediyeden İkinci bir duyuruya kadar kesinlikle içmeyin uyarısı

Aşırı yağışların ardından çeşmelerden akan bulanık su vatandaşlar arasında tedirginlik yaratınca Çanakkale Belediyesi'nden konuyla ilgili açıklama geldi. Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, basın toplantısı düzenleyerek, 2 Aralık Cumartesi gününden buyana kent geneli ve merkezinde hissedilen yoğun yağıştan, içme ve kullanma suyunun temin edildiği Atikhisar Barajının havzasının etkilenmesi üzerine barajdaki suyun çamur rengini aldığını, arıtma tesisinde arıtılan suda da bulanıklık görülmeye başlandığını açıkladı.

Haberin Devamı



Atikhisar Barajı'nın 52 milyon metreküp su tutma hacmine sahip olduğunu, son yağışlarla baraja bir günde 14.5 milyon metreküp su geldiği bilgisini aldıklarını kaydeden Gökhan, "Şuan itibariyle barajımızın doluluk oranı 49 milyon metreküpe geldi. Yağış eğer aynı şiddette devam etseydi barajın çoktan dolmuş olması gerekiyordu. Önümüzde daha kış var. Barajı etkileyebilecek yağışların meydana gelme olasılığı var. Onun için Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri barajın alt savaklarını açmak suretiyle suyu tahliye etmeye başladı. Bu nedenle Sarıçay'dan da çamurlu su akmakta. Kendim de gidip gördüm, baraj da aynı Sarıçay gibi çamur deryası halinde. Çünkü erozyondan kaynaklanan topraklar ve diğer maddeler barajı bulanık hale getirmiş. Barajdan bizim arıtma tesisimize berrak su gelmiyor ve arıtma tesisimizin kapasitesini zorluyor. Nitekim su bulanıklık değerleri normal zamanda 8-10 NTU ((Nefolimetric turbidity unit-bulanıklık birimi) değerine sahipken, barajdaki toprakla, kille karışmış suyun bulanıklık oranı 1000 NTU değerine çıkmış durumda. Tabii arıtma tesisimizin dizaynı, oradaki araç gereçler ve teknoloji elbetteki bu bulanıklığı 0 derecede arıtmaya yeterli değil. Olamaz da zaten. Çünkü yaşanan ekstra bir durum" dedi.

"KULLANIN AMA İÇMEYİN"

Bulanıklığı giderebilmek için barajdan aldıkları su miktarını biraz azalttıklarını belirten Ülgür Gökhan, "Tesisteki kimyasal ve biyolojik arıtma teknikleri ile suyu en azından bulanık dahi olsa insana zararlı olmayan bir şekilde, yani mikrobiyolojik açıdan bir sakınca yaratmayacak düzeyde şehre vermeye devam ediyoruz. Ancak bulanıklığı giderebilmek amacıyla barajdan aldığımız su miktarını azalttığımız için kentin bazı yörelerinde üst katlara su verilememe durumuyla karşı karşıya kaldık. Bir de suyumuz bulanık akmakta. Ancak suda bulanıklık görülmesinde insan sağlığına herhangi bir zararlı tarafı yok. Çünkü Sağlık Müdürlüğü de, bizim arkadaşlarımız da suyun mikrobiyolojik etütlerini yapıyorlar. Sadece şu aşamada çeşmeden akan su kullanma suyu olarak kullanılmalı. Yani her ihtimale karşı çeşmeden akan su berraklaşıncaya kadar içme suyu olarak ve yemeklerde kullanılmamalı. Su normale döndüğünde bunu da kamuoyu ile paylaşacağız. Onun dışında banyolarda, bulaşık yıkamalarında ve ev temizliklerinde kullanılmasında bir sakınca yok. Şu aşamada telaş edilecek bişey yok. Ama su tedarikli olunmalı. Çünkü su daha sağlıksız bir durumda olursa, bu kabuledilebilir limetlerin dışına çıkarsa o zaman kentin tamamında suları keseriz" dedi.

Başkan Gökhan, barajdaki suyun ne zaman berraklaşacağı konusunda DSİ de dahil olmak üzere kimsenin elinde bir veri bulunmadığını ve bir süre verilemediğini belirtti.