23.04.2018 - 11:56 | Son Güncellenme:
Bebeklerde beslenme çokça konuşulan bir konu. Bu dönemde anneler çevrelerinden gelen hemen hemen her bilgiyle farklı bir yöne savrulabiliyor. Unutmayın ki bu konuda anneye ve bebeğe özel en doğru bilgileri takip eden uzman doktor paylaşacaktır. Yine de annelere fikir verebilecek bir rehber olmak amacıyla genel kabul gören bilgileri paylaşıyoruz.
Bebek beslenmesinde ilk altı ay yalnızca anne sütü vermek oldukça önemlidir. Anne sütü dışında verilen herhangi bir besin bebeğin iç organlarına zarar verebilir ve ağır gelebilir. Bebeklerin sindirim sistemi ancak altı aydan sonra katı besin alımına müsait olmaya başlar. Bu nedenle ilk altı ay boyunca anne sütünden başka hiçbir şey vermemeye dikkat etmek gerekiyor.
Bebeklerde beslenme nasıl olmalıdır?
Bebeklerin beslenmesinde en önemli dönem ilk altı aydır. İlk altı aydan sonra da anne sütü alımına devam edilmesi gerekiyor. Ancak anne sütünün yanı sıra katı gıdalara da yer verilebilir. Bebeklere altıncı aydan sonra yavaş yavaş mama takviyesi, pirinç unu ve çok az miktarda süt takviyesi yapılabilir. Mamaların genelde su ile yapılmasına önem verilmelidir. Mercimek çorbası gibi hafif yapılı ve az yağlı çorbalardan da bebeklere ilk altı aydan sonra günde beş altı kaşık verilebilir. Yaşına girmeden ekmek ya da buna benzer ağır karbonhidrat içeren besinlere yer verilmemesi gerekir çünkü sindirimi bebekler için zor olabilir.
İlk 12 ay bebek beslenmesi
Bebeklerde beslenmeye bebeklikten çıktıkları çağa kadar dikkat edilmesi gerekiyor. İlk on iki ay boyunca bebeklere kesinlikle bal ve reçel tarzı tatlı gıdaların verilmemesi gerekiyor. Aynı zamanda meyve suyu gibi içeriğinde katkı maddesi yer alan besinlerin de bebeklerin beslenmesinde yer almaması gerekiyor. Bebeklere anne sütünün sürekli olarak verilmeye devam edilmesi gerekiyor ve günde bir biberon miktarından daha az su verilmesi de uygun olarak görünüyor. Bebeklerin beslenmesind sebze ve meyve püreleri de sık sık yer alması gereken besin türlerinden.