16.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gökhan Karakaş - İstanbul
Atlas Okyanusu’nda küçük bir ada ülkesi olan ve adında Türk kelimesi bulunan Turks ve Caicos Adaları’nda sadece 7 Türk yaşıyor. 38 adadan oluşan ada takımının sadece 8’inde yaşam var ve toplam nüfus 40 bin. Kimilerine göre adada yetişen tropik bir kaktüs türünün tepesinin Türk fesine benzemesinden, kimine göre adaya 500 yıl önce Osmanlı-Türk korsanlarının gelmesinden ‘Turks’ adını alan ada topluluğu, eşsiz kumsalları ve berrak denizi ile turistlerin gözde mekânlarından. Adadaki Türk nüfusu 2009’da hissedilir bir şekilde artmış. O yıl bir otel projesinde çalışmak için adaya gelen 300 kadar Türk bir süre adada konaklamış. Ancak proje hayata geçmeyince Türkler geri dönmek zorunda kalırken, gruptan sadece 2 kişi geri dönmeyip adanın yerleşik nüfusuna eklenmiş. Onlardan biri bilgisayar mühendisi Yiğit Arol.
‘6 ay zor bekledik’
Adada Turks Kebab adında bir restoran açan Arol, “Çok pahalı bir ülke olmasına rağmen rahatlığı, doğallığı ve huzuru beni adaya bağlıyor. Burada hayat çok sakin. 5 araç aynı anda caddede olsa olağanüstü durum yaşanıyor deriz. Bir arkadaşımız Türkiye’ye gittiğinde okeye dördüncü için onu bekliyoruz. Tavlanın zarı kayboldu, Türkiye’den gelmesi 6 ay sürdü” diyor. Restoranında Türkiye’yi, dünyanın her yerinden gelen turistlere olumlu şekilde tanıtmaya çalıştığını anlatan Arol, restoranının bu sayede adanın en iyi restoranları arasına girdiğini söylüyor.
‘Burası benim ikinci vatanım’
Elektrik mühendisi Birol Kidik de Arol’la kalanlardan; “Afganistan ve Irak’ta çalıştıktan sonra buraya geldim. Burası benim ikinci vatanım ve çok huzurluyum. İnsanlarının cana yakınlığı ve doğal güzelliği beni buraya bağlıyor. Oğlum Ergun ise 3 sene önce adaya geldi. İngilizcesini çok geliştirdi ve ülkenin futbol milli takımında oynuyor.”
İTÜ Maden Mühendisliği bölümü öğretim üyesi ve gezgin Prof. Dr. Orhan Kural adadaki 7 Türk’le bir araya geldi.
Atatürk’lü Türk bayrağı altında toplanan Türklerin hepsi, Türkiye’yi çok özlediklerini belirtti. 1513 tarihinde Piri Reis’in yaptığı haritada adaların bulunduğu yere Türk kayıklarının konulması da adayla Türklerin bağının uzun önceye dayandığını gösteriyor.
‘Yaşamak için harika bir yer’
Nükleer fizik uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Kılıç da adanın Türk sakinlerinden biri. “5 yıldır burada yaşıyorum. Adada İngiliz eğitim sisteminin uygulanması ve adanın İngiliz kraliçesinin kanatları altında olması bu bölgeyi huzurlu kılıyor” diyen Kılıç, adadaki ortamın kendisini mutlu ettiğini anlatıyor. Adada yaşayan bir diğer Türk Hüseyin Elçiyörük ise “Adada sade bir hayat yaşıyoruz. Ailem Nazilli’de. Ben kendimi bildim bileli serbest hayatı ve bağımsızlığı, aynı zamanda da keşfi sevdim. Gençlere hayallerinin peşlerinden koşmasını tavsiye ederim” diye konuşuyor. Bir otelde müdür olan Fırat Mayıl ise “İlk ziyaretimden sonra emekliliğimi burada geçirmeye karar verdim. Ada yaşamak için harika bir yer” sözleriyle Turks ve Caicos adasını anlatıyor.