GündemBasur neden olur tedavisi var mıdır?

Basur neden olur tedavisi var mıdır?

22.04.2018 - 15:15 | Son Güncellenme:

Basur, hemoroidin halk arasındaki adıdır. Oturma zorluğu, tuvalete çıkmada zorluk gibi belirtileri olan basur ilerlediği zaman günlük yaşantınızı aksatacak boyuta gelebilir. Bu yüzden çok fazla ilerlemeden hemoroid hakkında bilmeniz gereken her şey yazımızda.

Basur neden olur tedavisi var mıdır

Hemoroid (Basur) Nedir?

Haberin Devamı

Basur, anüs çevresindeki toplardamarların şişmesi ve dışarı doğru küçük balon şeklinde sarkmasıdır. Vücudumuzdaki metrelerce toplardamar vardır ve toplardamardaki sorunlar basur, varis, kılcal damar çatlaması belirtileriyle ortaya çıkar. Basurun 1’den 4’e kadar evreleri vardır. 1, 2 ve 3. Evreler ilaçla tedavi edilse de ileri seviye 3 ve 4. evre ameliyat gerektirebilir.

Hemoroid Neden Olur?

Hemoroid aslında anüs çevresinde zaten bulunur. Asıl sorun bu damarın şişip dışarı sarkmasıdır.

  • Kabızlık: En önemli sebebi kabızlıktır. Kabızlık zaten başlı başına bir sorunken uzun süreli olduğu zaman basur oluşumunu tetikler. Günlük su tüketim miktarının aksatılması, sağlıksız beslenme, vücuda gerekli olan doğal yağları tüketmeme gibi nedenler kabızlığa kabızlık da basura yol açar. Kabızlık sırasında fazla ıkınma, dışkı yapısının çok sert olması ve uzun süre tuvalette oturma basura neden olur.
  • Obezite: Diğer insanlara nazaran fazla kilo problemi olan kişilerde hemoroid riski daha fazladır. Fazla kildan dolayı toplardamarlarda daha fazla basınç oluşturur.
  • Gebelik ve doğum: Kadınlardaki hemoroidin en sık karşılaşılan nedeni hamileliktir. Gebe kadınlarda rahim ve makat kısmında çok fazla basınç olduğu, beslenme ve dışkılama düzeninin değişmesi hemoroid oluşumuna neden olur. Her hamilelikte görülmese de sıklıkla rastlanılan nedenler arasındadır. Ayrıca doğum sırasında fazla ıkınmadan kaynaklı da basur oluşur.
  • Uzun süre oturma, hareketsizlik: Gerek meslek seçimi gerek öğrencilik hayatı uzun süre boyunca oturmanızı gerektirebilir. Uzun saatler boyunca oturup hareketsiz kalırsınız ve bu hareketsizlik de basur oluşumuna neden olur.

Basur Belirtileri

  • Makatta meme şeklinde şişlik,
  • Kanama,
  • Kaşıntı,
  • Ağrı,
  • Anüste iltihap şeklinde akıntı,
  • Oturmada zorluk çekme,
  • Tuvalete çıkarken ağrıdan ve kanamadan dolayı zorluk çekme

Basur Tedavisi

Basur şikâyetiniz olduğu ilk anda mutlaka doktora gitmelisiniz. Doktora gözükmeyi ertelediğiniz zaman şikâyetiniz artıp rahatsızlığınız ilerleyebilir. Hemoroid büyüdükçe tedavisi zorlaşır, bunu sakın unutmayın ve doktora gitmekten çekinmeyin. İleri seviye olmadığı müddetçe doktorunuz yüksek ihtimalle anüsü yumuşatacak, şişliği, kaşıntıyı ve sızlamayı azaltacak kremler verecektir. Bu tedavi sürecinde az baharatlı yiyecekler tüketmeli ve mutlaka acı yemeyi kesmelisiniz. Evde sıcak su dolu küvete oturmak da ağrılarınıza ve şişliğinize iyi gelecektir.

Haberin Devamı

İleri düzey hemoroid şikâyetlerinde ilaç tedavisi şikâyete çözüm olmuyorsa küçük bir operasyon ile hemoroid alınır. Hasta 1 gün içerisinde normal hayatına geri döner ve birkaç hafta simit şeklindeki yastığı kalçasının altına koyup oturur. Tedavi süreciniz bittikten sonra beslenme düzeninize ve hareketsizlik alışkanlığınızı değiştirmeye özen gösterin.