19.01.2023 - 11:33 | Son Güncellenme:
Besti KARALAR- Muhammet BAYRAM/ ANKARA (DHA)
TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplandı. AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz ve 336 milletvekilinin imzası bulunan Anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerine AK Parti'li, MHP'li, CHP'li ve İYİ Parti'li komisyon üyeleri katılırken HDP'li üyeler katılmadı. Komisyona ayrıca aile ve sosyal hizmetler ile milli eğitim bakan yardımcıları, bakanlık temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt, teklifin 1'inci maddesinin Anayasa'nın 'Din ve Vicdan Hürriyeti' başlıklı 24'üncü maddesinde, kadınların başörtülü ya da başörtüsüz olmaları nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmamaları ve temel hak ve hürriyetlerden eşit olarak faydalanabilmelerinin teminine yönelik değişiklik içerdiğini; 2'nci maddesinin ise Anayasa'nın 'Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları' başlıklı 41'inci maddesine evlilik birliğinin ancak kadın ve erkeğin evlenmesiyle kurulabileceği şeklinde ekleme yapılmasına ilişkin olduğunu söyledi.
Beyazıt, geçmişte idarenin bazı uygulamaları ile başörtüsünün yasaklandığını ve bu durumun toplumun pek çok kesimini etkilediğini belirterek, şöyle konuştu:
"Başörtüsünü yasaklayan bir kanun olmamasına rağmen ne yazık ki ülkemizde yıllarca başörtüsü yasağı uygulanmış, bir daha asla geri dönmek istemeyeceğimiz mağduriyetler ortaya çıkmıştır. Başörtüsü nedeniyle haksızlığa uğrayan kızlarımız, kadınlarımıza yaşatılan trajedi, bir dönemin kara lekesi olarak tarihe geçmiştir. Üniversite koridorlarında itilip kakılan, sırf 'başları örtülü' diye derslere giremeyen, bırakın kamuda istihdam edilmeyi, başları örtülü olduğu için kamu binalarına alınmayan, başörtülü fotoğrafıyla nüfuz cüzdanı basılmayan, vatandaş olmanın getirdiği anayasal haklarını kullanamayan, böylece mağduriyet üstüne mağduriyet yaşatılan kadın manzaraları çok uzağımızda değil. Çocuklarının diploma ya da yemin törenlerine alınmayan anneleri, üniversitelerde kurulan ikna odalarını da kimsenin unutabileceğini zannetmiyorum. Sadece kadınlar mı mağdur olan? Kızı başörtüsü nedeniyle eğitim hakkını kullanamadığında okulu bırakmaya karar verdiğinde, yıllarca verdiği emeği düşünüp gözyaşını içine akıtan babalar, eşi kamuda soruşturma geçirip işten çıkarılan eşler de mağdur edildi."
Komisyon Başkanı Beyazıt'ın konuşmasının ardından teklifin geneli üzerinde görüşmelere geçildi.
AK PARTİ'Lİ ZENGİN: BÜYÜK ADIM ATMIŞ OLACAĞIZ
Teklifin imza sahiplerinden AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, komisyona sunum yaptı. Zengin, başörtüsü meselesinin 60 yıllık konu olduğunu vurgulayarak, "Ben ve benim gibi milyonlarca kadın Türkiye'de bu problemin içinde yaşayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geldik. Bu meseleyi anlamak bence Türkiye'yi anlamaktır. Eğer biz başörtüsünün kadınların hayatındaki etkilerini anlayabilirsek geçmişin yaralarını iyi etmek mümkün olacak" dedi.
Özlem Zengin, muhalefet partilerinden anayasa değişikliği teklifine destek vermelerini isteyerek, "Türkiye’nin geleceğine dair önemli bir şey yapmış olacağız, toplumsal barış ile ilgili temel manada büyük bir adım atmış olacağız" diye konuştu.
Zengin, artık fiilen başörtüsü yasağı olmadığını hatırlatarak, "Eğer bugün, bu masada oturuyorsak her şeye rağmen çözemediğimiz bir şey var. Bu anayasa değişikliğini yaptığımızda Türkiye tarihinin 60 yıla sari, en uzun en ağır ihlali olan, toplumsal hayattaki en ağır izlerini bırakan bu problemini tamamen ortadan kaldırma imkanı bulmuş olacağız" dedi.
MHP'Lİ BÜLBÜL: YAPICI ADIM ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Teklifte imzası olan MHP Grup Başkan Vekili Muhammet Levent Bülbül de "Sorumlu siyaset anlayışıyla yıllarca istismar, mağduriyet ya da toplumsal gerginliğe dönüştürülen başörtüsü konusunun bazı çevreler tarafından bir problem haline getirilmesine her zaman karşı çıktık ve bu sorunun çözümü hususunda kıymetli adımlar attık. Demokratik siyasi kültürü, uzlaşma ve sorumluluk ahlakını önde tutan bir anlayışla siyaset yapan bizler, aziz milletimizin selameti için anayasa düzeninin esasları ve hukuk sistemi çerçevesinde her türlü yapıcı adımı atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
CHP'Lİ ALTAY: KEŞKE BUGÜN BUNLARI KONUŞMUYOR OLSAYDIK
CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay da temel hak ve özgürlükleri ilgilendiren gündemle toplandıklarını belirterek, "Keşke Türkiye'de temel hak ve özgürlükler en başından beri böyle hep gasp ve darp halinde olmasaydı da bugün bunları konuşmuyor olsaydık" dedi.
İYİ PARTİ'Lİ USTA: TOPLUMSAL MUTABAKATLA ELE ALINMALI
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta ise AK Parti'nin başörtüsü meselesini 'siyaset pazarında oy devşirecek gollük pas' olarak gördüğünü dile getirerek, "Biz siyaseti bir pasta, başörtüsünü de o pastadan koparılacak irice bir dilim olarak görmüyoruz. Tam tersine başörtüsü meselesinin geniş bir toplumsal mutabakatla ele alınmasını arzu ediyoruz. Başörtüsü meselesi aslında kapanan bir yaradır" açıklamasında bulundu.