GündemBarınak değil ‘butik otel’

Barınak değil ‘butik otel’

07.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Belediyelerin hayvan barınakları konsept değiştiriyor. Hayvanları Koruma Kanunu’nun yayımlanmasından sonra birçok belediye hayvanlar için rehabilitasyon merkezi açmaya başladı. Bunların en güzel örneğinden biri de Esenyurt’taki merkez oldu

Barınak değil ‘butik otel’

Sokak hayvanlarına ev sahipliği yapan belediyelere ait barınaklar sağlıksız koşullarıyla her zaman hayvanseverler tarafından eleştirilen alanlar oldu. Açılışı cuma günü gerçekleşen Esenyurt Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi, 5 yılıdızlı butik otel konseptiyle hayvanseverlerden tam not aldı. İçerisinde sosyal alanların da bulunduğu tam donanımlı ve teknolojik ekipmanlı tesis sokak hayvanlarına sıcak, temiz ve eğlenceli bir hayat sunacak.

Evdeki hayvanlar gibi
Sokak hayvanlarının evi olan belediyelerin hayvan barınakları konsept değiştirmeye başladı. Hayvanları Koruma Kanunu’nun yayınlanmasından sonra sokak hayvanlarının rehabilitasyonu için birçok belediye, rehabilitasyon merkezleri açma çalışmalarına başladı. İlk örneği cuma günü Esenyurt Belediyesi tarafından açılan “Esenyurt Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi” oldu. 5 yıldızlı butik otel şeklinde hazırlanan bu yeni alanlar “barınak” değil “rehabilitasyon merkezi” ve kontenjanı bakıma muhtaç ve sakat hayvanlarla kısıtlı. Bu merkeze sokaklarda bulunan hasta ve yardıma muhtaç kedi ve köpekler getirilip tedavi ediliyor. Ayrıca kısırlaştırma, kuduz, parazit, ishal, gençlik gibi tüm aşıları ücretsiz olarak yapılan bu tesiste sokak hayvanlarına, evlerdeki hayvanlar kadar temiz ve sağlıklı şartlarda yaşam sunmak amaçlanıyor. Yürürlükte olan yasaya göre bu amaç ile tedavileri tamamen bitmiş olan hayvanlar alındıkları ortama tekrar geri bırakılıyor. Hastalığı sürekliliğini koruyan hayvanlar ise bu merkezlerde yaşamlarına devam ediyor.

Dinlenme alanı ve havuz
Tesiste çalışan veteriner hekim Adem Kavrut, ileri tekonoloji tedavi cihazlarının bu merkezde var olduğu belirterek, “Hayvanların tüm data bilgilerini toplayan bir cihazımız var. Bu sayede kalp atışlarından, tansiyonuna birçok bilgilerini sadece ölçmekle kalmayıp kaydediyoruz. Kaydettiğimiz verilerle tedavisi sürecindeki değişimi sıkı takip edebiliyoruz” dedi. Esenyurt Belediyesi Yeni Hayvan Bakım Evi ilk olarak mimarisi ile dikkat çekiyor. 10 bin metrekarelik bu yeni hayvan bakım evini butik otel seviyesine taşıyan hayvan güneşlenme ve dinlenme alanları ve hayvan havuzunun olması. Hayvanların özgür kalabileceği genişlikteki bu çim alanda ayrıca ameliyathane, depo, müdür odası, misafirhane, veteriner hekim odası, sekretarya, tekniker odası, personel odası, kafeterya, hayvan barındırma odaları, kameriyeler, hayvan gezi alanları, bahçe kulübelerinden oluşuyor. Havuzlara köpekler beşerli gruplar halinde alınıyor hem banyo oluyor hem de eğlenmelerini sağlanıyor. Ayrıca köpeklere manikür ve saç bakımı da uygulanıyor. Tesis 320 yetişkin köpek, 100 yavru köpek ve 50 kedi evi olacak şekilde kapasiteye sahip.

Haberin Devamı

110
Tesis, Hayvanları Koruma Derneği (HAYTAP)ve Greenpeace’in de aralarında buluduğu toplam 110 sivil toplum örgütü ile işbirliği halinde.

‘En büyük amaç sahiplendirmek’
Proje başkanı olan Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Emin Batmazoğlu, amaçlarının sadece sokak hayvanlarını toplamak, sağlıklarına kavuşturmak
olmadığını onları sahiplendirmek içinde çaba
harcadıklarını belirtti.