13.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Mert İnan / İSTANBUL
FETÖ kumpası mağdurlarından emekli Kurmay Albay Hanifi Yıldırım, Balyoz Davası’ndan 1335 gün hapis yattı. Cezaevine girdiği dönem kariyeri başarılarla doluydu ve TSK’da önü açık generalliğe yükselecek subaylardan biri olarak görülüyordu. Ancak Balyoz kumpasında Yıldırım’ın da adı vardı. Yıldırım, 1 manga asker ile Fatih Camii’ni bombalayıp darbenin fitilini ateşleyecek kişi suçlaması karşı karşıya kaldı. Bu suçlamayla tutuklanan Yıldırım, cezaevinde bir takım sağlık sorunları da yaşadı. Sadece kendisi değil, ailesi de bu süreçte maddi ve manevi olarak mağdur oldu.
Suçsuzluğu anlaşılınca beraat eden Yıldırım, en uzun süre cezaevinde tutuklu kalan isimlerden biriydi. Mağduriyetinin giderilmesi için yargıya başvurdu. Adalet Bakanlığı aleyhine 1 milyon 350 bin liralık tazminat davası açtı. Davaya bakan Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Yıldırım’a 350 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.
Kararı, bedel az diye Yıldırım, çok diye de hazine avukatları temyize gönderdi. Erzurum İstinaf Mahkemesi, tazminat tutarının, 75 bin liraya düşürülmesine karar verince Yıldırım hayatının ikinci şokunu yaşadı. Hapiste kaldığı gün başına mahkeme tarafından günlük 56 lira verilmesi kararlaştırılan Yıldırım, mağduriyetini Milliyet’e anlattı:
OYAK ‘1 milyon’ dedi
“Balyoz Davası’ndan en uzun süre cezaevinde kalanlardan biriyim. 1335 gün boyunca tutuklu kaldım. Dava için OYAK’tan zararımın tutarını gösteren bir belgeyi mahkemeye sunmuştum. Cezaevinde tutuklu kaldığım ve mesleki kariyerim sonlandırılmasının zararı 1 milyon lira. Benden daha az süreyle tutuklu kalan silah arkadaşlarıma 700, 800 bin lira hatta 1 milyon liralık tazminat ödenmesine karar verildi. 75 bin liralık tazminat tutarı adaletle bağdaşmıyor. Cezaevine girdiğimde Kurmay Albay rütbesindeydim. Kumpas mağduru olmasam orgeneralliğe kadar yükselecektim. Erzurum İstinaf Mahkemesi’nin bir kusuru daha var. Mahkemenin kararında Iğdır 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 bin TL hükmettirilen maddi tazminatın 8 bin TL’ye indirilmesi şeklinde ifade yer alıyor. Kararı temyize götüreceğim. Yargıtay’dan sonuç çıkmazsa AYM’ye, yine sonuç çıkmazsa AİHM’e gideceğim.”
‘Hâkimler ödesin’
“Kumpas mağduru arkadaşlarımızdan henüz tazminat alan olmadı. Önümüzde Engin Alan örneği var. Yerel mahkeme Alan için 1 milyon 300 bin liralık tazminata hükmetmişti. Ancak yerel mahkemenin kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Açılan davalar lehimize sonuçlanıyor. Ancak tazminat tutarları arasında ciddi farklar söz konusu” diyen Yıldırım, tazminat beledellerinin o dönem kendileri hakkında karar veren hâkim ve savcılardan rücu edilmesini istedi.
‘Kumpasçılar ödemeli’
Balyoz mağdurlarından emekli Albay Ahmet Zeki Üçok da, “Bölge Ceza Mahkemeleri’nden verilen kararlara yönelik Yargıtay’dan çıkan bir şey yok. Geçtiğimiz günlerde Yargıtay 12.Ceza Daire Başkanı ile görüşme gerçekleştirdim. Kendileri ‘Sizlerin durumunu biliyoruz. Sizi mağdur etmeyecek kararlar vereceğiz’ dedi. Şahsi kanaatim Balyoz mağdurları için toplu karar verilebilir. Mahkemelerin bir kısmı yaşadığımız süreci, sıradan haksız tutuklama diye bakarken, bir kısmı kumpas mağduru olarak istikballerimizi kaybettiğimizi düşünerek karar veriyor. Bizlere verilecek tazminatlar kumpasçı hakim ve savcılardan tahsil edilsin. Kim bu devleti zarara sokan eylemde bulunmuşsa bunu ödemeli. Tazminatları karşılayamayan kumpasçılar cezaevinde yatar” değerlendirmesini yaptı.