GündemBakan Yumaklı duyurdu! Karabük yangını kontrol altında

Bakan Yumaklı duyurdu! Karabük yangını kontrol altında

18.08.2024 - 21:12 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, perşembe günü sabahtan bu saate kadar 247 yangına müdahale edildiğini ve bunlardan 241'inin kontrol altına alındığını belirterek, "Şu an için bizi endişeye sevk edecek herhangi bir yangın yok." dedi. Bakan Yumaklı, "Karabük'ün Ovacık ilçesindeki orman yangını an itibarıyla kontrol altına alındı" açıklamasında bulundu.

Yumaklı, Muğla'da, Yatağan'ın Yava Mahallesi ile Ula ilçesinin Karadere mevkisinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarını helikopterle izledi.

Haberin Devamı

Daha sonra Ula Yangın Yönetim Merkezi'ne gelen Yumaklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, orman yangınlarıyla ilgili sabahtan bu yana bilgilendirmeler yaptığını söyledi.

En son İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar yangınının kontrol altına alındığı bilgisini verdiğini belirten Yumaklı, "İzmir'in Menderes ilçesindeki Tahtalı Barajı'nın her iki tarafında devam eden yangının enerjisinin düşürüldüğünü söylemiştim. Arkadaşlarımız müdahaleye devam ediyorlar. Arazinin sarp, kayalık ve ulaşılma sorunu nedeniyle farklı yollardan ulaşarak, yollar açarak, birbirine hortumlar ekleyerek müdahaleler devam ediyor. Gece boyunca müdahale devam edecek. Tehlike arz eden durum yok." dedi.

İkinci yangının Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde geniş alana yayılan yangın olduğuna değinen ve herhangi bir problemin kalmadığını, büyük oranda kontrol edildiğini bildiren Yumaklı, "Karabük'ün Ovacık ilçesindeki orman yangını an itibarıyla kontrol altına alındı. 5 yangından bir tanesi kontrol altına alındı. Manisa Gördes yangınını söndürme çalışması büyük oranda tamamlandı ancak gece soğutma çalışmaları devam edecek. Yarın sabah itibarıyla son kontrollerden sonra bilgisini verebiliriz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Yumaklı, Uşak Eşme'deki yangında da büyük oranda kontrolün sağlandığını ancak soğutma işlemlerinin devam ettiğini vurgulayarak, son bilgiyi yarın vereceklerini söyledi.

Ekiplerin yoğun mücadele verdiğini kaydeden Yumaklı, "Perşembe günü sabahtan bu saate kadar 109'u orman yangını, 138'i kırsal yangın toplam 247 yangına müdahale edildi, bunlardan 241'i kontrol altına alındı. 241 yangını kontrol altına almak için bize destek veren herkese çok teşekkür ederim. Şu an için bizi endişeye sevk edecek herhangi bir yangın yok. Ancak müdahalesi devam eden, enerjisi düşmüş, büyük oranda kontrol altına alınmış ya da yarına kadar iyileşmeyi sağlayacak bize güzel haberler verecek sonuçları paylaşacağız." ifadesini kullandı.

Yumaklı, Muğla'nın Ula ilçesindeki Yangın Yönetim Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, güne güzel haberlerle başladıklarını ancak İzmir'deki yangınının kontrol altına aldığı haberinin ardından çok geçmeden Muğla'dan yangın haberlerinin geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Muğla'daki yangına 10 dakika içinde müdahaleye başlandığını belirten Yumaklı, şunları kaydetti:

"Muğla'nın Ula ilçesinden bir yangın haberi geldi. Saat 13.25'te geldi, daha doğrusu İHA'ların tespiti. Saat 13.35'te arkadaşlar ilk müdahaleye başladılar. Çünkü bütün güçlerimizin tamamı değil belki ama büyük bir bölümü Bozdoğan yangını için seferber olduğundan, oradakileri de çekmek bu anlamda bizim açımızdan belki 3-5 dakika içinde de müdahale edilebilirdi. Ancak arkadaşlar çok hızlı olmasına rağmen burada saat 13.35'e ilk müdahale oldu. Halihazırda devam ediyor. Bizi endişeye sevk edecek herhangi bir şey yok. Ancak çok sık ve ulaşılamaz alanların bulunduğu bir bölge olduğu için arkadaşlarımızın müdahalesi ve mücadelesi gece boyunca devam edecek. Kolayladık, yani enerjisi bir bölümü itibarıyla düştü. Rüzgarın düşük olması bize büyük avantaj sağladı. Eğer o şekilde olmamış olsaydı, bu alan ve orman içinde çok ciddi bir tehlike oluşturabilirdi. Yarın öğlen civarında son kontrollerden sonra burayla ilgili de daha net bilgi verebileceğiz."

Haberin Devamı

Mersin'in Silifke ilçesinde saat 14.21'de çıkan yangına 10 dakika içinde müdahale başladığını dile getiren Yumaklı, hızlı müdahale sayesinde saat 15.16 itibarıyla yangının kontrol altına alındığını vurguladı.

YATAĞAN'DA 58 EV TEDBİREN TAHLİYE EDİLDİ

Yumaklı, Muğla'nın Yatağan ilçesinde saat 13.20'de başlayan yangına da 13.30'da müdahale edildiğini belirtti.

Birbirine yakın, aralarındaki birkaç kilometre olan iki yerde yangının birden başladığını dile getiren Yumaklı, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarımız her ikisine de müdahale ettiler. Yatağan'daki yangın için şu anda herhangi bir tehlike, yerleşim yeri tehlikesi yok. Ula için gün boyu 11 uçak, 7 helikopter, 31 arazöz ve 210 personel sevk edildi. Bunların büyük bir bölümü de ulaştı ve müdahaleye devam etti. Yatağan'da 1 uçak, 5 helikopter, 23 arazöz ve 135 personel sevk edilerek yine oraya da müdahale edildi. Yatağan'ın bir farkı var. Orası biraz daha yerleşim yerlerine yakın olduğu için Nebiköy, Kayırlı ve Ramada köylerinde 58 ev tedbiren tahliye edildi. Bir risk yok ancak yine de tedbirli olmakta fayda var. Bir bölümü itibarıyla bazı yolların kapatılması söz konusu olmuştu ama akşam rahatlayınca bu yollar da açılmış oldu."

Haberin Devamı

"15 EYLÜL'E KADAR TÜM KURUMLAR ALARM DURUMUNDA"

Yangın riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını isteyen Yumaklı, şöyle devam etti:

"Umuyorum ve diliyorum ki önümüzdeki pazar gününe kadar Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün bizlere olan uyarılarını hepimiz dikkate alırız. Mümkün olduğu kadar kapalı alanların dışında aleve, ateşe neden olabilecek herhangi bir şey yapmayalım. 15 Eylül'e kadar başta Orman Genel Müdürlüğümüz olmak üzere bütün ilgili kurumlarımız alarm durumunda. Diliyorum hiç bunlara gerek kalmasın. Bu yangınlardan bir şekilde zarar gören, hatta evini terk edip daha sonra geri gelmiş olsa bile bir şekilde bunlardan etkilenmiş olan vatandaşlarımıza da şimdiden tekraren geçmiş olsun diliyorum."

Gazetecilerin, yangının çıkış sebebine ilişkin sorusunu Bakan Yumaklı, "Kesinleştirmediğimiz ya da net bilgimiz olmayan yangın çıkış sebebiyle ilgili herhangi bir bilgi vermiyoruz. Çünkü bununla ilgili kolluk güçlerimiz, valilerimiz zaten araştırmalarını yapıyorlar. Onlar netleştirdiğinde de açıklamalarını yapıyorlar. Zaman zaman İçişleri Bakanlığımız bu açıklamayı yapıyor. Şu an için benim size söyleyebileceğim elimde net bir bilgi yok." şeklinde yanıtladı.

Muğla'daki orman yangınlarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltılar olup olmadığıyla ilgili soruya ise Yumaklı, "Bu soruşturmalar kolluk kuvvetleri tarafından hep yapılır. Netice itibarıyla çok kısa bir zamanda valiliğimiz tarafından buradaki yangının çıkış sebepleri ve varsa sorumlularının yakalanma bilgilerini de sizlerle paylaşacaklardır." cevabını verdi.