09.12.2022 - 20:40 | Son Güncellenme:
Besti KARALAR / DHA
Tahıl Koridorundan, 8 Aralık itibarıyla 13.3 milyon ton tahıl taşındığını aktaran Bakan Kirişci, "Bunun yüzde 57,5'i Avrupa, yüzde 23,9'u Asya, yüzde 11,6'sı Afrika ve yüzde 6,8'i Orta Doğu ülkelerine ulaştırılmıştır. Ukrayna tahılının alıcılarının çoğu, zengin ülkelerdir. Biz de adaletli dağıtım için, gayret ediyoruz" açıklamasında bulundu.
'GIDA MESELESİ MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ'
Gıda meselesinin, bir milli güvenlik meselesi olduğunu belirten Bakan Kirişci, "Gelişmiş ülkelerin bile gıda arz güvenliğine yönelik endişelerinin arttığı bir dönemde, ülke olarak eli öpülesi çiftçilerimiz sayesinde stratejik tarım ürünlerinde bulunurluk sıkıntısı yaşamadık. Üretimde sürdürülebilirlik için planlamayı, planlama için ileri teknolojiyi önceleyerek tarım politikalarını bu doğrultuda geliştiriyoruz" dedi.
'ORMAN VARLIĞI ARTTI'
Bakan Kirişci, dünyadaki eğilimin aksine, orman varlığını artırdıklarını kaydederek, "Etkin ağaçlandırma çalışmalarımızla, erozyonla taşınan toprak miktarını azalttık. Ülkemizi, doğa turizminde marka haline getirirken, zengin biyolojik çeşitliliğimizi ve genetik kaynaklarımızı koruyarak gelecek nesillere aktarıyoruz" diye konuştu.
Tarım alanındaki gelişmeleri aktaran Kirişci, "Tarım sektörü, son 19 yılın 15'inde büyüme göstermiştir. Tarımsal hasılamız, 2002 yılında 25.1 milyar dolardan yüzde 78,1 artışla 2021 yılında 44.7 milyar dolara yükseldi. Tarımsal ihracatta, dikkate değer bir artış trendi içindeyiz. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 2002 yılında 3.8 milyar dolarken, bu yıl sonu itibarıyla, 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Yeni tarım vizyonumuzu, 'sen üret yeter' sloganımızla duyurduk. Çiftçilerimize, 1 Ekim'den itibaren ÇKS'ye e-Devlet kapısından erişim imkanı sağladık. Bürokrasiyi azaltarak, yaklaşık 2,2 milyon üreticimize emek, zaman ve para tasarrufu sağladık" dedi.
'TARIMSAL DESTEKLEME SİSTEMİ DEĞİŞTİ, ÖDEMELER ÖNE ÇEKİLDİ'
Tarımsal destekleme sistemini değiştirdiklerini aktaran Bakan Kirişci, "Ödemelerimizi öne çektik. Söz konusu desteği, başvuran çiftçilerimizin Ziraat Bankası kartlarına yükledik. Çiftçilerimiz, kartlarına tanımlanan destekleme ödemelerini, sadece mazot ve gübre alımında kullanabilmektedir. Mazot ve gübre desteklerinin öne çekilmesiyle, çiftçilerimiz, ekim döneminde, girdi maliyetlerini düşünmeden üretime başladılar" diye konuştu.
'200 BİN TL'YE ÇIKARILDI'
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği 100 bin TL tutarındaki faizsiz kredi miktarını, 200 bin TL'ye çıkardıklarını duyuran Bakan Kirişci, "Bunun 100 bin TL'lik kısmını, yine aynı olarak sadece mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere, banka kartlarına yükledik. Bitkisel üretim miktarımızı, 2002 yılında 98 milyon tondan 2021 yılı itibarıyla 117,9 milyon tona ulaştırdık. Bitkisel üretimimizin, 2022 yılında, 127,6 milyon tona ulaşmasını bekliyoruz. Bu ise bitkisel üretimde tüm zamanların rekoru olacaktır" dedi.
Çiftçinin gelir kaybı riskini teminat altına aldıklarını kaydeden Bakan Kirişci, "Önümüzdeki yıl, IPARD programına başlıyoruz. 42 ilde uygulanan programı, 81 ilimizde yaygınlaştıracağız. Kent tarımı vizyonumuzun en önemli enstrümanlarından biri olan TDİOSB proje sayısını 57'ye çıkardık. Bu bölgelerimize, günümüz fiyatlarıyla, 925 milyon TL altyapı kredisi sağladık" diye konuştu. Bakan Kirişci, bu yıl kasım ayı itibarıyla, 7 bin 500 denetçiyle yaklaşık 1 milyon 200 bin gıda denetimi yaptıklarını da açıkladı.
'ORMAN YANGINLARI KULEDEN GÖZETLENİYOR'
Bakan Kirişci, orman yangınlarıyla ilgili tedbirlere ilişkin "Ormanlarımızı yangınlardan ve kanun dışı müdahalelerden korumak için 126'sı akıllı olmak üzere toplam 776 kuleden 24 saat gözetliyoruz. Ülkemizin gurur kaynağı olan İHA'larımızı, orman yangınlarıyla mücadelede kullanan Avrupa'da ilk ülke olduk" diye konuştu.
Köye dönenlere desteklerin artacağını belirten Bakan Kirişci, "Köye dönüşü, eğitim, sağlık, iletişim ve enerji altyapısıyla bütüncül bir kırsal alan modeli haline getireceğiz. Gıda arz güvenliğinin sigortası olan küçük aile işletmeciliğine desteğimizi, artırarak sürdüreceğiz" dedi.
Bakan Kirişci, "Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarımızın 2023 yılı bütçesi, önceki yıla göre, yüzde 106.9 artışla 133.7 milyar TL olacaktır" diye konuştu.