GündemAvrupa'nın en büyük gaz deposu açıldı! Erdoğan: Trakya enerjide merkez olacak

Avrupa'nın en büyük gaz deposu açıldı! Erdoğan: Trakya enerjide merkez olacak

16.12.2022 - 15:22 | Son Güncellenme:

Genişletilen kapasitesiyle Avrupa'nın en büyüğü olmaya hazırlanan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Enerjiye ilişkin önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni bir döneme girildiğini belirtti.

Avrupanın en büyük gaz deposu açıldı Erdoğan: Trakya enerjide merkez olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Töreni’ne katıldı. Böylece tesis, yeni kapasiteyle devreye alınmış oldu. Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de yer aldı.    

Haberin Devamı

SİLİVRİ AVRUPA’DAKİ EN BÜYÜK YERALTI GAZ DEPOLAMA TESİSİ HALİNE GELMİŞTİR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Depolama tesisimizin açılışını yaptığımız yeni fazıyla 4,6 milyar metreküpe ulaşan toplam kapasitesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu açılışla birlikte Silivri Avrupa’daki en büyük gaz depolama tesisi haline gelmiştir. Silivri’deki bu tesisi biz kurmuş, ilk fazını da 2007 yılında hizmete almıştık. Denizden 3 kilometre açıktaki platformlar vasıtasıyla,18 kuyuda, 31 bin metre deniz sondajı yapılarak gerçekleştirildi. Bu faaliyetler Karadeniz’deki sondaj işlemleri seviyesinde bir yoğunlukla yürütülmüştür. Tüm bu çalışmalarda kullanılan malzemeler, tamamen yerli ve milli olarak üretilmiş. Böylece ülkemizin gaz depolama alanındaki teknoloji birikimine de katkı sağlanmıştır. Silivri Doğalgaz depolama tesisimiz günlük 45 milyon metreküp enjeksiyon 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesine sahiptir. Tesisimiz ülkemizin en yoğun tüketim döneminde dahi talebin 4’te 1’ini tek başına karşılayabilecektir. Ankara Tuz Gölü’ndeki kapasite geliştirme çalışmaları tamamlandığında orada da benzer orana ulaşacağız. Ülkemizin bu yıl ki toplam doğal gaz tüketiminin 53 buçuk milyar metreküp olacağı göz önüne alındığında, Silivri’de ulaştığımız 4,6 milyar metreküplük ve Tuz Gölü’nde hedeflediğimiz 5,4 milyar metreküplük kapasitesinin önemi daha iyi anlaşılacak" ifadelerini kullandı.  

Haberin Devamı

ÜLKEMİZİ EN ÜST LİGE ÇIKARTACAĞIMIZ YENİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizin doğal gaz keşfi ve işletmesi yanında depolaması alanında da en güvenli seviyeye getirene kadar yatırımlarımız devam edecektir. Kısa ve orta vadede küresel enerji krizinin Avrupa’da yol açtığı sıkıntıların uzun vadede kalkınma hedeflerimizi yavaşlatacak sorunların ülkemizde yaşanmaması için her türlü tedbiri almayı sürdüreceğiz. Türkiye Yüzyılı ile milletimize bir gelecek vizyonu sunduk. Her alanda dünya ile rekabet edebilir seviyeye getirme hedeflerimizi kamuoyuyla paylaştık. Bu büyük atılımı, geçtiğimiz 20 yılda çalışıp didinerek, gün ve gün üstüne koyarak, sahip olduğumuz eser ve hizmet alt yapısı üzerinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 20 yıla sığdırdığımız asırlık işlere harcadığımız emeklerimizin meyvelerini toplamaya başlayarak ülkemizi en üst lige çıkartacağımız yeni bir döneme giriyoruz" diye konuştu.  

Haberin Devamı

TÜRKİYE ENERJİ HİZMETİYLE DÜNYANIN 17’NCİ BÜYÜK ARZINA SAHİP ÜLKESİDİR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümete geldiklerinde krizlerin içinde sıkışıp kalan bir Türkiye olduğunu vurguladı.  Erdoğan, "Bugün de birilerinin ısrarla önemsizleştirmeye çalıştığı dev yatırımlarla ekonomimizi sürekli büyüttük. İstihdamı, üretimi, ihracatı destekleyerek cari fazla yoluyla bu büyümeyi 85 milyonunun tamamının hayatına yansıttık. Son dönemde maruz kaldığımız, siyasi, sosyal ve ekonomik saldırılara karşı verdiğimiz mücadeleyi ekonomi programımızı daha güçlü ve kararlı hale getirerek tahkim ettik. Kalkınmanın temel unsurları arasında yer alan enerji, alt yapı projelerimizin hep öncelikli başlığı olmuştur. Bugün Türkiye kendi vatandaşlarına ve sanayisine sunduğu enerji hizmetiyle dünyanın 17’nci büyük arzına sahip ülkesidir" dedi.  

Haberin Devamı

BÜYÜK KEŞİF VE ÜRETİMLER İÇİN YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaklaşık 4’te 1’ini konutta, 4’te 1’ini sanayide, 4’te 1’ine yakınını enerji sektörünün kendisinde 5’te 1’ini de ulaştırmada kullandığımız 160 milyon ton eş değer petrol enerji arzımız var. Bunun 2021’de 51 milyar dolara yaklaşan maddi değeri, bu yıl 81 milyar dolara ulaşacak. Yerli ve yenilenebilir kurulu gücümüzü yüzde 65 seviyesine getirmemize rağmen, enerjide hala ciddi bir dışa bağımlılığımız söz konusudur. Özellikle doğalgazda, hem konutların, hem sanayinin hem elektrik üretim tesislerinin ihtiyaçlarını karşılamadan ülkemize arzu ettiğimiz kalkınma seviyesine çıkarabilmemiz mümkün değildir. Bu hafta Türkmenistan’daydık. Türkmenistan’dan ülkemize doğalgaz gerekse enerji naklini gerçekleştirmek üzere görüşmelerimizi yaptık. 3’lü bir şekilde yaptık. Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan olarak. Başarılı bir zirveden sonra hamdolsun aramızda kararlılığımızı ortaya koyduk. Bu anlayışla, hükümete geldiğimizde sadece 5 ildeki 57 yerleşim yerinde kullanılan doğalgazı, bugün 81 ilimizdeki 703 yerleşim yerimize yaygınlaştırdık. Nüfusumuzun yüzde 85’e yakınını doğalgaza kavuşturduk. Karadeniz’de 540 milyar metreküplük ülkemizin en büyük doğalgaz rezervi keşfini yaptık" diye konuştu.  

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu doğalgazı milli şebekemize aktarmak için hummalı bir inşaat faaliyeti yürütüyoruz. Aynı zamanda yeni keşiflerin müjdesini milletimizle paylaşmak için de gece gündüz çalışıyoruz. Benzer bir gelişme petrol keşfi ve üretimi alanında da yaşanıyor. Hem yeni sondajlar yapıyor hem de eski kuyuları tekrar kontrol ederek üretime kazandırıyoruz. İnşallah en kısa sürede günlük petrol üretimimizi 100 bin varile çıkartacak ardından daha büyük keşifler ve üretimler için yolumuza devam edeceğiz. Dünyanın önde gelen enerji ticaret merkezlerinden biri haline dönüşmesidir" dedi.  

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

TRAKYA DOĞALGAZDA, ENERJİDE BİR HUB HALİNE GELECEK 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk Akım Projesiyle Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Romanya, Bosna Hersek, Sırbistan ve Maceristan’a gaz akışı sağlıyoruz. Tanap Projesi üzerinden de bugün Avrupa’ya 18 buçuk milyar metreküp gaz sevkiyatı yaptık. LNG yatırımlarımız ve gaz depolama tesislerimiz ülkemizin arz güvenliğini temin yanında enerji ticaretimize de olumlu etkileri olan gelişmelerdir. Saros’daki LNG tesisimizi hizmete açtığımızda bu alanda çok daha güçlü bir konuma geleceğiz. Amacımız ülkemizi en kısa sürede doğalgaz referans fiyatının oluştuğu küresel bir merkez haline dönüştürmektir. Bu konuda değerli dostum Sayın Putin ile önemli görüşmelerimiz oldu. Adımlarımızı attık atıyoruz. Böylece özellikle Trakya doğalgazda, enerjide bir hub haline gelecektir. Bununla ilgili çalışmalarımızı bölgemizdeki enerji ortaklarımızla birlikte yürütüyoruz" ifadelerini kullandı. 

ENERJİ VİZYONUMUZU DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI YÜZDE 13’E İNDİRECEK ŞEKİLDE BELİRLEDİK 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Halen toplamda 20 milyar dolarlık bir yatırımın sürdüğü nükleer güç enerjisini de bu tabloya eklediğimizde artık enerji alanında bambaşka bir seviyeye yükseleceğiz. Orta Asya ve Akdeniz’deki yeni gelişmelerin ardından ülkemizin bu özelliği daha da pekişecektir. Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşmanın yol açtığı rahatsızlıkların gerisinde enerji alanındaki her yatırımın yarım asırlık, bir asırlık derinliğe sahip olması yatıyor. Siyasi ve diplomatik ilişki ağımızı ortak ekonomik çıkarlar temelinde genişleterek diğer alanlarla birlikte enerjide yeni kazanımlar elde etmek için yoğun çaba harcıyoruz. Stratejilerimizi ve adımlarımızı bu alana yapılan her yatırımın ve elde edilen her kazanımın nesiller boyu devam edecek etkilerini hesaba katarak belirliyoruz. Çevrecilik gibi bahanelerle önümüze döşenen mayınların hangi lobilerin desteğiyle kotarıldığının farkındayız. Aşamadığımız bir takım sıkıntılar da mevcut. Geldiğimiz seviye bizi 2023 hedeflerimize yaklaştırmakla kalmayıp Türkiye vizyonu için ihtiyacımız olan imkana kavuşturmaya da yetmiştir. Önümüzdeki dönemde hedeflerimize daha kararlı ve güçlü şekilde yürüyeceğiz. Enerji vizyonumuzu 2053 yılında birincil kaynaklarda dışa bağımlılığımızı yüzde 71’den, yüzde 13’e indirecek şekilde belirledik. Hedeflerimizi buna göre oluşturuyor. Yatırımlarımızı buna göre planlıyoruz" dedi. 

BUGÜN BİZİMLE UĞRAŞMAYI SÜRDÜRENLER DE YARIN DOSTLUĞUMUZA İHTİYAÇ DUYACAKLARINDAN EMİNİZ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İklim değişikliğine karşı mücadele çalışmaları başta olmak üzere, küresel uzlaşmaların tamamı da bu vizyonun içinde yer almaktadır. Türkiye’yi yeni projelerle, yeni yatırımlarla, yeni heyecanlarla yeni sevinçlerle buluşturarak dünyanın en büyük 10 ülkesi arasındaki hak ettiğimiz yere adım adım ilerleyeceğiz. Dün bizimle uğraşanlar bugün iş birliği için kapımıza geliyor. Bugün hala bizimle uğraşmayı sürdürenlerin de yarın dostluğumuza ihtiyaç duyacaklarından eminiz. Biz kimsenin eksiğine, fazlasına bakmadan ilhamını, medeniyetimizden ve tarihimizden aldığımız ilkeli, hakkaniyetli, adaletli, merhametli duruşumuzu hep koruyacağız. Tüm hesapların üstündeki hesaba inanıyoruz. Milletimizi Türkiye Yüzyılı’na hazırlamaya devam ediyoruz" dedi.  

 

  AVRUPA'NIN EN BÜYÜK GAZ DEPOLAMA ALANI

Türkiye'nin ilk yer altı doğal gaz tesisi olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin kapasitesi artırıldı, 4 milyar 600 milyon metreküpe çıkarıldı. Dev tesis bu adımla, Avrupa'nın en büyük gaz depolama alanı haline geldi.

DENİZ ÜSTÜNE İKİ PLATFORM

İlk haliyle 3,2 milyar metreküp depolama ve günlük 28 milyon metreküp üretim kapasitesine sahip olan BOTAŞ'a ait Silivri Doğal gaz Depolama Tesisi'nin kapasitesi arttırıldı. Bu kapsamda 18 kuyuda genişletme çalışmaları yapıldı. Deniz üstünde 2 platform kuruldu.

DEV TESİSİN KAPASİTESİ 4,6 MİLYAR METREKÜPE ÇIKARILDI

İkinci fazı hizmete alınacak tesisin böylece kapasitesi 4 milyar 600 milyon metreküpe çıkarıldı. Kapasite artışı ile günlük geri üretimi ise 75 milyon metreküpe ulaşacak.

YILLIK GAZ İHTİYACININ YÜZDE 8'İNİ KARŞILAYACAK

Dev tesis bu haliyle Türkiye'nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 8'ini karşılayabilecek konumda yer alıyor.