GündemAtık sularda virüs ölçümü yapılacak

Atık sularda virüs ölçümü yapılacak

18.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni varyantına karşı küresel acil durum ilan ettiği maymun çiçeği virüsü için Türkiye de harekete geçti.

Atık sularda virüs ölçümü yapılacak

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı’nca (SUEN) Türkiye’de olası bir maymun çiçeği virüsü salgınının dağılımına ilişkin detaylı bilgi edinmek ve olası erken uyarı sistemini geliştirmek amacıyla çalışma başlattı. SUEN, Kovid-19 ile mücadele döneminde devreye alınan atık sulardan numune alınarak analiz edilmesi çalışmasını maymun çiçeği virüsüne uyarlayacak.

Haberin Devamı

Çalışma kapsamında 81 ilde yer alan 1315 atık su arıtma tesisinin önemli bir kısmının giriş ve çıkışlarında 7/24 kompozit atık su numuneleri alınacak. Numune alma çalışmalarına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü de katkı sağlayacak. Alınan numuneler Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında analiz edilecek.

Çalışmada öncelikli olarak yazlık bölgelere odaklanılacağı, ilk etapta tüm Antalya’nın taranacağı, Muğla ve Aydın bölgesinde Bodrum, Göcek, Datça, Marmaris, Fethiye, Didim ve Ölüdeniz gibi turistlerin yoğun olduğu tüm bölgelerden numuneler toplanacağı ifade edildi. Atık sulardan alınan numunelerin analizleri anlık olarak Sağlık Bakanlığı ile de paylaşılacak.