GündemAtatürk’ün ismi sadece Gençliğe Hitabe’de var

Atatürk’ün ismi sadece Gençliğe Hitabe’de var

17.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni 5. sosyal bilgiler kitabında Atatürk’ün ismine yer verilmediği ortaya çıktı. Atatürk’ün adı kitabın girişine zorunlu konulan Gençliğe Hitabe’nin imzasında kaldı...

Atatürk’ün ismi sadece  Gençliğe Hitabe’de var

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, müfredattan Atatürk ve Atatürkçülük’e ilişkin konuların çıkarılmasına yönelik tepkilere, “Atatürk’ü gereği kadar öğretiyoruz” yanıtını verdi. Önceki gün yayımlanan 5. sınıf sosyal bilgiler kitabında Atatürk’ün ismine yer verilmemesi tartışma yarattı. Eski kitapta öğrencilere yönelik 150’ye yakın Atatürk ve Atatürkçülük vurgusu bulunurken yeni kitapta Atatürk’ün adı sadece kitabın girişine zorunlu olarak konulan Gençliğe Hitabe’nin imzasında kaldı.

Haberin Devamı

İlkeler ve inkılaplar yok

Atatürk ilkelerine ayrılan “Çağdaşlaşan Türkiye”, “Yeni Türk Devletinin Temelleri” üniteleri de yeni kitapta yer almadı. Eski kitapta yer alan Atatürk’ün onlarca fotoğrafı ve sözleri de MEB’in hazırladığı yeni kitapta yer bulamadı. Eski kitapta Osmanlı’nın saltanat sistemini eleştirerek Milli Mücadele’nin ardından Atatürk’ün siyasi, ekonomik, toplumsal, hukuki ve eğitim alanında başlattığı inkılaplar, halkın cumhuriyet ile tebaa olmaktan çıkıp vatandaş kimliği kazandığı anlatılıyordu. Ancak MEB’in yeni kitabında bu konulara da girilmedi. Atatürk’ün milli eğitim konusundaki düşüncelerinin temeli eğitimin çağdaş, laik ve millî olmasına dayandığı ve “Eğitimdir ki, bir milleti özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum hâlinde yaşatır ya da bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder” sözleri de yer almadı. Ayrıca eski kitapta farklı başlıklarla çocuklara anlatılan cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılapçılık ilkeleri de bakanlığın yeni kitabında kendisine yer bulamadı.

Haberin Devamı

Sadece imzası kaldı

Bakanlık tarafından hazırlanan yeni kitapta Atatürk’ün adı sadece zorunlu olarak kitabın başına koyulan Gençliğe Hitabe’nin imzasında yer aldı.

Laiklik kavramı çıkarıldı

Eski kitapta laiklik bölümünde bulunan Atatürk’ün “Dinden maddi çıkar temin edenler, iğrenç kimselerdir. Din ticareti yapan insanlar, halkımızı kandırmışlardır. Bizim ve sizlerin asıl mücadele edeceğimiz ve ettiğimiz bu kimselerdir” sözlerine karşın, laiklik kavramının 200 sayfalık yeni kitapta bir kere bile yer almaması dikkat çekti. Yeni kitapta şu ifadelere çıkarıldı:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli Atatürk ilkelerine bağlıdır. Atatürkçülüğü oluşturan ilke ve esaslar birbirini tamamlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığının devam etmesi Atatürk ilkelerine bağlı kalmakla mümkündür. Demokratik yönetim, Atatürk ilkelerinin uygulanmasıyla sürdürülebilir. Bu konuda kişisel olarak Atatürk ilke ve inkılaplarını savunmak, ilkelere sahip çıkmak, ilkelerin devamlılığını sağlamak gibi her yurttaşın sorumlulukları vardır.”