20.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Mine Özdemir
Anaokulundan liseye tüm kademelerde eğitim veren Ata Koleji, 60 yılı geride bıraktı. 1 Temmuz 1958 yılında eğitim hayatına başlayan kolej, Demirören Şirketler Grubu’nun sahibi merhum Erdoğan Demirören tarafından 1980’de devralındı.
Kurulduğu günden bugüne iş dünyasından siyasete, spordan sanata Türkiye’de önemli başarılara imza atan pek çok önemli ismin yetiştiği kolej, İstanbul’un merkezi ilçelerinden Beşiktaş’ta yer alması nedeniyle bir “Kent Koleji” özelliği taşıyor.
Ata Koleji Kurucu Temsilcisi İnciser Akpınar, 60 yılda gelinen noktayı ve Ata Koleji’ni farklı kılan özellikleri şöyle anlattı:
‘Kaliteden ödün yok’
- Ata Koleji’nin 60. kuruluş yıldönümü nedeniyle görüşlerinizi alabilir miyiz?
Ata Koleji, 1958 yılında kurulan, ilk özel olma gururunu 60 yıldır yaşayan bir eğitim kurumudur. 2017-2018 yılında 42 mezunu vermekle bu gururu pekiştirmiştir. Bu öğrencilerle birlikte benim dönemimde mezun olan öğrenci sayısı 1359 oldu.
- Diğer okullardan farklılıkları neler?
- Eğitim kalitesinden hiç ödün vermemesi, aynı vizyon ve misyonla eğitim vermeye devam etmesi,
-Deneyimli, değişmeyen bir yönetici ve öğretmen kadrosuna sahip olması,
- Öğretmenlerimizin öğrenci merkezli çalışmalarının yanı sıra grup çalışmalarıyla da çocuklarımızın başarılarının artmasını sağlaması,
- Okulumuzun ücretlerinin kâr amaçlı olmaması farklılığımızı pekiştirmekte.
60 yıllık köklü bir geçmişe sahip Özel Ata Eğitim Kurumları; Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, disiplinli, çağdaş, deneyimli, güvenilir ve değişmeyen eğitim kadrosuyla kendini kanıtlayan bir eğitim kurumudur.
Burada öğrenci kendini anlatabilme, tanıyabilme ve bir birey olduğunu kavrayabilme ortamını bulur; öğretmen-öğrenci ilişkisi yerine göre ebeveyn-çocuk ilişkisine dönüşür.
Öğrenci sosyal, psikolojik ve akademik gelişim grafiğinin genel müdürden sınıf öğretmenine kadar takip edildiğini; herhangi bir sıkıntıda kurum tarafından yapılacak müdahaleyle sıkıntının giderileceğini bilir.
Ata Koleji’ni 1980 yılında devralan merhum Erdoğan Demirören, mezuniyet törenleri, yıl sonu gösterileri gibi özel günlerde öğrencileriyle hep birlikte oldu.
Anaokulundan itibaren yetenekler ortaya çıkarıldığı, öğrencilerin ilgi alanları tespit edildiği, öğrenciler “Ben önemliyim” duygusunu yaşayarak eğitim aldığı için okulumuzu seçmekte.
Öğretmen merkezli eğitim; öğrencinin ne öğrenmek zorunda olduğunu tanımlar.Oysa öğrenci merkezli eğitim; öğrencinin eğitim süresinde başarıya ulaşmak için nelere ihtiyacı olduğuna karar verildikten sonra kişisel becerilerini, farklılıklarını düşünceye dayalı uyumla çözen bir öğrenme kültürünün yaratılmasıdır.
Ata Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizi, öğrenme toplumuna dönüştürebilme yolundaki tercihimiz; Öğrenci Merkezli Eğitim Metodları uygulamaktır.
‘Nesilden nesile miras’
- Uzun yıllardır yöneticilik yaptığınız Ata Koleji sizin için ne ifade ediyor?
Ata Koleji eğitime gönül vermiş, kâr amaçlı olmayan; yönetimi, deneyimli ve profesyonel yöneticilere teslim edilmiş bir eğitim kurumudur. Okulumuz okul-öğrenci-aile işbirliğiyle hareket eder. Öğrencinin her türlü sorunuyla profesyonelce ilgilenilir. Gerektiğinde bir aile şefkatiyle sorunların çözülmesine yardım eder. Veli profiline baktığımızda Ata Kolejlilik bir miras gibi nesilden nesle devam eder. Anaokulundan lise sona kadar eğitimini okulumuzda tamamlayan onlarca öğrencimiz var. Bu da Ata Koleji’nin aile olma kimliğini pekiştirmekte.
Bunun için ben “Ata’lı Olmak Ayrıcalıktır” sloganını devam ettirmek için buradayım. 53 yıllık yöneticilik hayatımda bu gururu bana yaşattığı için kurucumuz merhum Sayın Erdoğan Demirören’e müteşekkirim.
3 bini aşkın mezunu var
Ata Koleji, 60 yılda 3 bin 435 mezun verdi. Bu öğrenciler hukuktan siyasete, sanattan medyaya kadar birçok alanda kolejden aldıkları kazanımlarla hayata atıldılar. Ata Koleji’nden mezun olan ünlü isimler arasında Yıldırım Demirören, Tayfun Demirören, Meltem Cumbul, Demet Tuncer, Yasemin Kozanoğlu öne çıkıyor. Kolejde öğrenimine devam eden farklı eğitim düzeylerindeki öğrencilerden 60. yıla özel görüşlerini aldık:
‘Bizi geleceğe hazırlıyor ’
Büşra Karataş (11. sınıf): Ata Koleji, 60 yıllık birikimle bizi geleceğe hazırlıyor. Öğretmenlerimizin ve idarecilerimizin bizimle iletişimi çok güzel. Öğretmenlerimiz, bizi çocukları gibi yetiştiriyor. Ayrıca çok donanımlılar ve altyapıları çok iyi. Ben mühendis olmak istiyorum. Hedefime burada ulaşacağıma inanıyorum.
‘Burada aile gibiyiz’
Emre Etingü (9. sınıf): Kalabalık bir okulda kaybolmak istemiyordum o yüzden Ata Koleji gibi butik bir okula kaydoldum. Burada sorumluluk duygusu kazandım. Örneğin yıl sonu tiyatro gösterisinden çıkmak istiyordum ama öğretmenlerim beni yapabileceğime inandırdı. Ben de bunu başardım. Ayrıca İngilizce ve Fransızca seviyelerimi ilerlettim. Başımız her sıkıştığında annemiz gibi bize bakan öğretmenlerimiz, rehberlik servisimiz var.
‘Herkes birbirini tanıyor’
Naz Can (10. sınıf): Liseye geçerken Ata Koleji’ni seçmemin en büyük nedeni Fransızca eğitimiydi. Bu okulun bir diğer güzel yanı ise çok büyük olmadığından herkesin birbirini tanıması. Tüm öğrenciler arasında bir etkileşim var. Ayrıca öğretmenlerimizle aramızda saygının yanı sıra sıcak bir ilişki var. Derslerde de hiç çekinmeden sorularımızı sorabiliyoruz. Beş kere de olsa anlatıyorlar, konuyu biz anlamadan geçmiyorlar. Bunların dışında okulda birçok görev alıyorum. Şu an sınıf temsilcisiyim, 12. sınıfta okul temsilcisi olmak istiyorum.
Renkli yıl sonu gösterisi
Ata Koleji öğrencileri, 2017-2018 eğitim öğretim yılı geleneksel yılsonu gösterisini düzenledi. Program kapsamında “Otogargara” ve “Cimri” adlı tiyatro oyunlarının en beğenilen bölümleri sahnelendi. Okul orkestrasının 30 kişilik kadroyla oluşturduğu koro ise şarkılarıyla unutulmaz bir gece yaşattı.