GündemAşure ayı ne zamandır ve aşure nasıl yapılır?

Aşure ayı ne zamandır ve aşure nasıl yapılır?

27.04.2018 - 12:00 | Son Güncellenme:

Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayı oldukça mübarek sayılan aylar arasındadır. Peygamber efendimiz s.a.v Ramazan ayından sonra en çok oruç Muharrem ayında oruç tutmuştur. Muharrem ayı aynı zamanda Aşure ayını da kapsar. Muharrem ayının onuncu günü olarak belirlenmiş olan Aşure ayı dinî açıdan oldukça bolluk ve bereket içinde geçen bir aydır.

Aşure ayı ne zamandır ve aşure nasıl yapılır

2018 Aşure Ayı ne zamandır?

Haberin Devamı

2018 yılının Muharrem ayı bu kez 11 Eylül Salı günü zamanına denk gelmektedir. Aşure ayı da Muharrem ayının onuncu günü olduğundan 20 Eylül Perşembe mis gibi aşure kokularının etrafı saracağı mübarek günü temsil eder.

Aşure’nin ardındaki hikaye nedir?

Muharrem ayının onuncu gününün aşure ayı sayılmasının nedeni olarak İslami açıdan son derece önemli olan bir olay görülür. Büyük Tufan zamanı Nuh peygamber, o fırtınalı doğal afetin içinden zor da olsa kurtularak Muharrem ayının 10. günü karaya ayak basmıştır. Karaya ilk ayak bastığında ise yemek sandığında sadece belli başlı malzemeler kalmış. Nuh peygamberde eldeki malzemeleri kullanarak bizim aşure olarak bildiğimiz tatlıyı yapmışlar.

Aşure nasıl yapılır yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Haberin Devamı

Aşure tarifi için kullanılacak malzemeler:

  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1 cay bardağı kuru üzüm
  • 500 gram buğday
  • Yarım su bardağı nohut
  • 10 adet kuru kayısı
  • Yarım su bardağı fındık
  • 10 adet kuru incir
  • 1 tane portakal
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet elma
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 4 tane karanfil
  • 5 su bardağı sıcak su

Aşurenin üzerini süslemek için:

  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 tane nar
  • Yarım su bardağı çekilmiş ceviz veya fındık

Aşurenin yapılışı:

Aşure yapımı için önceden bakliyatların ıslatılması bu tatlının lezzet anlamında püf noktasını oluşturmaktadır. 1 gece önceden ıslayacağınız bakliyatlar ertesi günkü kaynama sırasındam size pratiklik ve zaman kazandıracaktır. Bu püf noktadan sonra asıl aşamalara gelinirse aşureye ilk olarak her bakliyat, ayrı tencelerde üstlerini 3 parmak geçecek şekilde su ile kaynatılır. Sonrasında kuru incir, kuru kayısı küp küp olacak şekilde doğranır kuru üzümlerde dahil olacak şekilde hepsi ayrı tencerede az miktar suyla haşlanır. Ardından portakal ve elmalarda küp küp olacak şekilde doğranır ve kenara alınır.

Pişmeye bırakılmış olan buğday ve diğer bakliyatlar ara sıra dibi tutmaması için kontrol edilmelidir. Ardından nohut ve kuru fasulye haşlandığında suyu süzülmeli ve buğdayların piştiği tencerenin içerisine bakliyatlar aktarılmalıdır. Hemen ardından 5 su bardağı sıcak su da ilave edilmelidir. Su, malzemelerin dibe yapışmasını önleyecektir. Akabinde kuru meyveleri haşladığınız tencerelerden alıp süzerek aşurenin olduğu tencere içerisine ilave edin. Sonra portakal, elma, karanfil, fındık ve pirincide tencereye ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırın.

Son olarak süt ve seker ekleme kısmında ise aşurenin kesilmemesi için sütü biraz tencere içinden su alarak ılıştırın. Sonrasında aşure tenceresinin içine ekleyin. Ardından toz şekeri ekleyerek güzelce kaynatın. Tüm malzemeler piştiğinde dilediğinizce servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Afiyet olsun.