27.04.2018 - 12:00 | Son Güncellenme:
2018 Aşure Ayı ne zamandır?
2018 yılının Muharrem ayı bu kez 11 Eylül Salı günü zamanına denk gelmektedir. Aşure ayı da Muharrem ayının onuncu günü olduğundan 20 Eylül Perşembe mis gibi aşure kokularının etrafı saracağı mübarek günü temsil eder.
Aşure’nin ardındaki hikaye nedir?
Muharrem ayının onuncu gününün aşure ayı sayılmasının nedeni olarak İslami açıdan son derece önemli olan bir olay görülür. Büyük Tufan zamanı Nuh peygamber, o fırtınalı doğal afetin içinden zor da olsa kurtularak Muharrem ayının 10. günü karaya ayak basmıştır. Karaya ilk ayak bastığında ise yemek sandığında sadece belli başlı malzemeler kalmış. Nuh peygamberde eldeki malzemeleri kullanarak bizim aşure olarak bildiğimiz tatlıyı yapmışlar.
Aşure nasıl yapılır yaparken nelere dikkat edilmelidir?
Aşure tarifi için kullanılacak malzemeler:
Aşurenin üzerini süslemek için:
Aşurenin yapılışı:
Aşure yapımı için önceden bakliyatların ıslatılması bu tatlının lezzet anlamında püf noktasını oluşturmaktadır. 1 gece önceden ıslayacağınız bakliyatlar ertesi günkü kaynama sırasındam size pratiklik ve zaman kazandıracaktır. Bu püf noktadan sonra asıl aşamalara gelinirse aşureye ilk olarak her bakliyat, ayrı tencelerde üstlerini 3 parmak geçecek şekilde su ile kaynatılır. Sonrasında kuru incir, kuru kayısı küp küp olacak şekilde doğranır kuru üzümlerde dahil olacak şekilde hepsi ayrı tencerede az miktar suyla haşlanır. Ardından portakal ve elmalarda küp küp olacak şekilde doğranır ve kenara alınır.
Pişmeye bırakılmış olan buğday ve diğer bakliyatlar ara sıra dibi tutmaması için kontrol edilmelidir. Ardından nohut ve kuru fasulye haşlandığında suyu süzülmeli ve buğdayların piştiği tencerenin içerisine bakliyatlar aktarılmalıdır. Hemen ardından 5 su bardağı sıcak su da ilave edilmelidir. Su, malzemelerin dibe yapışmasını önleyecektir. Akabinde kuru meyveleri haşladığınız tencerelerden alıp süzerek aşurenin olduğu tencere içerisine ilave edin. Sonra portakal, elma, karanfil, fındık ve pirincide tencereye ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırın.
Son olarak süt ve seker ekleme kısmında ise aşurenin kesilmemesi için sütü biraz tencere içinden su alarak ılıştırın. Sonrasında aşure tenceresinin içine ekleyin. Ardından toz şekeri ekleyerek güzelce kaynatın. Tüm malzemeler piştiğinde dilediğinizce servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.