GündemAspiratör değişimi pandemiye takılmış

Aspiratör değişimi pandemiye takılmış

03.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’na bilgi veren TTK Genel Müdür Yardımcısı Kiraz, havalandırma aspiratörlerinin değiştirilmesine yönelik üç kez ihaleye çıkıldığını ancak, pandemi nedeniyle ilgili firmanın gereğini yapamadığını söyledi.

Aspiratör değişimi pandemiye takılmış

Önder Yılmaz / ANKARA - TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu dün Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’nü dinleyerek, 41 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin bilgi aldı. Kazada sorumluluğu olduğu iddia edilen TTK Genel Müdürü’nün katılmadığı toplantıda, AK Parti milletvekilleri de TTK bürokratlarını terletecek sorular yöneltti. Komisyon üyeleri, kazaya ilişkin bilirkişi raporunda “havalandırmanın yetersiz olduğu” yönündeki tespite odaklanarak üst üste sorular sordu. TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, maden ocağındaki havalandırma kapasitesinin 11 bin metreküp, ihtiyaç miktarının ise 3 bin 750 metreküp hava olduğunu belirterek, “Üç katı hava basma kapasitemiz var, havalandırma yeterli” dedi.

Haberin Devamı

‘Açık konuşun, savunmayın’

İktidar ve muhalefet milletvekilleri bu açıklamayı yeterli bulmayarak “Açık konuşun, savunmayın sadece analiz edin, şu eksiklik var, şu yok. Suçlu değilsiniz doğrusunu söyleyin?” çıkışını yaptılar. Kiraz ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Aspiratörün değişmesiyle alakalı açıklık getireyim. Bilirkişi raporunda yer alıyor. Mevzuat, aspiratörün her iki yönü hem emiş hem itişi yapabilmesini istiyor. Bunu sağlamak amacıyla aspiratör değiştirilmek isteniyor. Bununla ilgili süreç ihalesi yapıldı, birkaç ihale yapıldı en son ihalede sözleşme imzalandı ancak pandemiye denk geldi. Aspiratörün değiştirilmesinde, firma malzeme tedariğinde sıkıntı yaşadığını bildirdi. Uygun teklifler olmadığı için ihale üç kere tekrar edilmek zorunda kalındı. Süreç bu yüzden uzadı.” 

Haberin Devamı

Kiraz, yeni aspiratörün bu tür bir kazaya etkisinin olmayacağını iddia ederek, “İncelemeler ve eldeki veriler havalandırmadan kaynaklanan bir sorun olmadığı şeklinde. Mevzuat, acil bir durumda emiş yerine itiş yapabilen bir aspiratör olmasını öngörüyor. Ancak böyle bir aspiratör olsaydı bile kazaya etkisi olmazdı” ifadelerini kullandı.

“Barutçunun dinamit patlatmasından yarım saat sonra alana gitmesi gerekirken, erken gittiği gözüküyor, doğru mu?” sorusuna Kiraz, “Evet” yanıtını vererek, “17:50’de aşağıdaki barutçu Merkezi İşleme Sistemi’ni arıyor, kendi yaptığı ölçümde herhangi bir sakınca olmadığını söylüyor. Görevli arkadaşlar da kendisini teyit ediyorlar. İlk metan yükselmesi 17:55’te başlıyor. Barutçu patlama olduktan yarım saat sonra patlama noktasına gitmesi lazım. Alınan cenazelere göre... Yani arına yakın noktada bulunuyor kendisi (barutçu). Erken gidiyor” dedi.