GündemAsırlık sır çözüldü

Asırlık sır çözüldü

22.12.2013 - 08:54 | Son Güncellenme:

Definecilerin bulduğu Osmanlı mezar taşının gizemi 8 yılda çözülebildi. Lermioğlu ailesi, 100 yıldır aradıkları büyük dedelerinin mezarına kavuştu.

Asırlık sır çözüldü

DEFİNECİLER 2005’te Çatalca’nın Kestanelik köyü yakınlarındaki tepede çalılar arasında mezar taşları bularak köy Muhtarı Mehmet Çakır’a haber verdiler. Mezarlardan biri Osmanlıca’ydı. Çakır, mezar taşının kime ait olduğunu çözemeyince etrafını tel örgüyle çevirip Türk bayrağı astı. Ocak ayında Osmanlıca bilen biri yazıları tercüme etti. Akşam'ın haberine göre mezarın Lermioğulları sülalesinden Hasan oğlu Derviş’e ait olduğunu öğrendi. Hasan oğlu Derviş, Birinci Balkan Savaşı’nda şehit olmuştu. Çakır bu kez Lermioğlu ailesini bulmak için çalışmaya başladı ve ailenin Trabzon Maçka’da yaşadığını öğrendi. İstanbul’daki aile bireyleri telefon açınca bazı aile mensuplarının İstanbul’da yaşadığını söylediler. Aile bireyleri hemen Çatalca’daki büyük dedelerinin kayıp mezarına gitti. Çakır, bu kavuşma sonrası “Yaptığım uğraşa değdi. Bir ailenin özlemini giderdiğim için çok mutluyum. Şu anda Lermioğlu ailesiyle yakından görüşüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BÜTÜN ŞEHİTLİKLERE BAKMIŞTIK

Derviş Lermioğlu’nun torunlarından Selim Lermioğlu yaşadıklarını anlattı: “Kendimi bildim bileli babamın dedesinin mezarını arıyoruz. Bizlerden önce de babam, babamdan önce de dedem mezarı aramış. Ancak kimse bulamamış. Hepimizin gezmediği şehitlik kalmadı. Ümidimizi kesmiştik. İlk geldiğimde mezarın başında Fatiha okudum. Sonra ben de emin olmak için mezar taşının üzerinde yazanları tercüme ettirdim. Gerçekten onun mezarıydı.”

BULGARLAR ÇATALCA'YA DAYANMIŞTI

8 Ekim 1912 - 30 Mayıs 1913 tarihleri arasında Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı’ndan oluşan Balkan Birliği, Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlar’daki topraklarının çoğunu ele geçirdi. Bulgaristan ordusu, Çatalca’ya kadar ilerleyerek, İstanbul’u tehdit etmeye başladı. Savaş; mayıs 1913’teki Londra Anlaşması’yla sona erdi. Osmanlı Devleti’nin batı sınırı Midye-Enez hattı olarak belirlendi. İkinci Balkan Savaşı’nda Edirne ve Kırklareli geri alındı. (Akşam)

Yazarlar