Gündem‘Asırlık çınar’ı Şişli unutmadı

‘Asırlık çınar’ı Şişli unutmadı

10.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’daki en yaşlı Musevi Türk vatandaşı olan Yakup Hazan’ın 98’inci yaş günü, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün katılımıyla kutlandı.

‘Asırlık çınar’ı Şişli unutmadı

Şişli Belediyesi’ne ait ‘Emekliler Dinlenme Evi’ özellikle Kurtuluş, Pangaltı, Feriköy’de sayıları gittikçe azalan Ermeni, Rum, Yahudi vatandaşları ağırlıyor. Yaşlıların keyifli vakit geçirmesini sağlayan Emekliler Dinlenme Evi’nin müdavimlerinden biri de 98 yaşındaki Yakup Hazan. İstanbul’daki en yaşlı Musevi Türk vatandaşı olan Hazan, bir asırlık ömrünün unutulmaz anlarını Milliyet’e anlattı.

‘Öfkelenme, az ye’

Eşi Estella Hanım’ı 1980’de kaybeden, kızı Ester Hanım’ın bakımını üstlendiği Yakup amca, uzun yaşamın sırları için, “Kavga yok, kızmak yok, ihtiras yok... Çok az yemek yiyecek, fazla hareket edeceksiniz. Hastaneye ilk kez 97 yaşımda kalçamın kırılmasıyla gittim” dedi. Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de 98 yaşına giren Yakup Hazan için unutulmayacak bir doğum günü organizasyonuna öncülük etti. 200 kişinin katıldığı kutlamada duygulu anlar yaşayan Hazan, “Hayatımın en güzel günlerinden birini geçiriyorum” dedi.

Yakup Hazan, İstanbul’da yaşayan en yaşlı Musevi Türk vatandaşı. 98’inci yaş gününü kutlayan Hazan’ı bu mutlu gününde Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de yalnız bırakmadı. 1920’de Çanakkale Ezine’de dünyaya gelen Hazan, ilkokulu bitirene kadar ilçede yaşadı. 1930’da gayrimüslim vatandaşlara yönelik ön yargı ve bir takım baskılar nedeniyle memleketinden ayrılmak zorunda kaldı.

‘Asırlık çınar’ı Şişli unutmadı

Atatürk heyecanı

Babası Ezine’de o yıllarda bakkal dükkanı işleten, annesi ise öğretmenlik yapan Hazan, “Hayatımın en önemli günü” dediği Atatürk ile ilgili anısını hiç unutamıyor. Atatürk’ün Çanakkale’yi ziyareti sırasında Ezine’deki ilkokula da uğradığını söyleyen Hazan, “Atamızı görünce heyecandan bacaklarımın bağı çözülmüştü. Aile köklerimiz İspanya’ya dayanıyor. Sefarad kökenliyiz. Evimizde her zaman İspanyolca konuşuruz. Ezine çok güzel bir yerdi. 1930’da gayrimüslimlere yönelik tavır başlayınca İstanbul’a göç ettik” dedi.

‘Eşimi özlüyorum’

Şişhane’ye yerleştikten sonra önce matbaacılık, ardından ‘Diana Yünleri’ olarak bilinen firmada muhasebecilik yapmaya başlayan Hazan, “Babam Şişhane’de yine bakkal dükkanı açmıştı. Ortaokuldan sonra matbaada çalışmaya başladım. 40 yaşıma kadar matbaacılık yaptıktan sonra muhasebeci oldum. 60 yaşımda eşimi kaybedince emekliye ayrıldım. Eşimin ölümünden sonra hiç kimseyi hayatıma sokmak istemedim. İki kızım, dört torunum var. Küçük kızım Ester bakımımı üstlenmiş durumda. Eşimi 45 yaşında meme kanseri nedeniyle kaybettim. Acısı hiçbir zaman dinmiyor. Hayat arkadaşımı çok özlüyorum” diye konuştu.

Dinlenme evinde yaş günü partisi

Şişli Belediyesi Feriköy Sosyal Tesisleri Emekli Dinlenme Evi’nde Yakup Hazan için düzenlenen 98. yaş günü kutlamasına, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de katıldı. İnönü burada vatandaşlar ile selamlaşırken, yaşlılarla bir süre sohbet etti ve ardından doğum günü kutlaması yapıldı. İnönü, 50 yıldır Şişli’de yaşadığını söylediği Yakup Hazan’a köstekli saat hediye etti. Konuşmakta güçlük çeken Hazan zamanın çok çabuk geçtiğini vurguladı.

‘Asırlık çınar’ı Şişli unutmadı

Yakup Hazan ve eşi kızlarının düğününde.

‘Beyoğlu çok farklıydı’

Gençliğinin Beyoğlu’nda geçtiğini söyleyen Yakup Hazan şunları anlattı: “Gençliğimizde Beyoğlu’nda en çok Markiz’e giderdik. Beyoğlu’nun havası çok farklıydı. 6-7 Eylül olayları patlak verince çok korkmuştuk. Bir çok arkadaşımız Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldı. Hayatım çalışarak, aileme vakit ayırarak geçti. Şükürler olsun ki kızım da yaşlılığımda bana bakıyor. Şişli Belediyesi’nin Emekliler Dinlenme Evi’nde insanlarla sohbet etme imkanım oluyor. Benim yaşıtlarımın hepsi öte dünyaya göç etti. Türkiye çok gelişti.”