12.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Türkiye’de BioNTech aşılarının teslimatıyla birlikte aşılama programı da hız kazandı. 10 Haziran itibarıyla 45 yaş üstündekilere aşı randevuları verilmeye başlandı. Ayrıca 11 Haziran itibarıyla kafe, lokanta ve restoranlarda çalışanlar ile kuaförler ve avukatlara da aşı sırası geldi. Yine tüm öğretmen ve eğitimcilere aşı uygulanmaya başlandı. Sanatçılar, tiyatrocular dizi ve film sektörü çalışanlarına da aşı randevusu açıldı. Koronavirüs aşı programı yeni mesleklerin eklenmesiyle genişledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın perşembe akşamı duyurusunun ardından gıda üretim ve dağıtım sektörü, kafe, lokanta ve restoran çalışanları, berber ve kuaförler ile yaş kısıtlaması olmadan avukatlar aşı randevusu almaya başladı. Koca, Twitter’dan yaptığı dün yaptığı açıklamada ise şehir içi ve şehirler arası ulaşım faaliyetlerinde çalışanları, taksi ve dolmuş esnafı ile kargo ile kurye çalışanlarının aşı programına dahil olduğunu bildirdi. Programa yeni mesleklerin eklenmesiyle aşı merkezlerinde kuyruklar oluştu. Aşı programına dahil edilen yeni meslek gruplarını açıklamaya devam eden Koca, “Artık iyice hızlandık” dedi.
İhracatçıya aşı
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) yapılan açıklamaya göre de, yeşil pasaportlu ihracatçılar da, Kovid-19 mücadele kapsamında devam eden aşılama programında öncelikli gruba dahil edildi. Aşılama grubuna alınan ihracatçılar, aşı randevusu da almaya başladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü de özel güvenlik sektöründe çalışan görevli, eğitici ve yöneticilerin randevu alarak Kovid-19 aşılarını yaptırabileceğini duyurdu.
Koca: 24 saatte 597 bin doz uygulandı
Bu hafta itibarıyla BioNTech aşısı aile hekimlerinde de uygulanmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Her BioNTech aşı flakonunda 6 kişilik yani 6 doz aşı bulunuyor. Flakon açılıp sulandırıldıktan sonra bu 6 doz aşı 6 saat içinde kullanılmalıdır. 6 saat içinde kullanılmayan dozlar daha sonra kullanılamaz, israf olur. Aşı kıymetli, temini kolay değil. Randevunuzu aksatmayın” dedi.
Koca, dün 20.38’de Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “500 bininci doz aşı az önce yapıldı. Günlük doz sayısında ileriki saatlerde yeni bir rekora ulaşacağız. Hadi bakalım: Bugünkü aşı toplam kaç doza ulaşacak?” ifadelerini kullandı. Koca, bir sonraki paylaşımında “Saat 23.59. Son 24 saat içinde toplam 597.647 doz aşı yapıldı. Bu vakte kadar çalışan arkadaşlarımıza, aşı randevusunu aksatmayan vatandaşlarımıza binlerce teşekkür! Aşı, fedakârlık, planlama: Hepsi var, sorun yok!” dedi.
e-Nabız’a yerli aşı için ‘Gönüllü Ol’ butonu
İnaktif yerli Kovid-19 aşısının faz 3 klinik çalışmaları için e-Nabız’a “Gönüllü Ol” butonu eklendi. Sağlık Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Erciyes Üniversitesi iş birliği ile geliştirilen inaktif Kovid-19 aşısının faz 3 klinik çalışmalarında gönüllü olmak isteyenler için “http://enabiz.gov.tr web” sitesine “Aşı Çalışması İçin Gönüllü Ol” butonu eklendiği belirtildi.
Can kaybı 69’a indi
Türkiye’de dün 224 bin 128 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 261 kişinin testi pozitif çıktı, 69 kişi hayatını kaybetti. Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’na göre; 561 kişiye hastalık tanısı konuldu, 6 bin 217 kişinin tedavisinin veya karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 192 bin 945’e yükseldi. Test sayısı 56 milyon 570 bin 784’e ulaştı, vaka sayısı 5 milyon 319 bin 359, vefat sayısı 48 bin 593, ağır hasta sayısı 997 oldu.
Türkiye’ye seyahat uyarısını kaldırıyor
Almanya, Kovid-19’dan dolayı riskli ilan ettiği ve haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayısının 200’ün altında olan bölgelere 1 Temmuz’dan itibaren genel seyahat uyarısını kaldıracak. Bu kapsamda Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı da kalkmış olacak.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, birçok yerde vaka sayılarının düştüğüne ve aşı olan insanların sayısının arttığına işaret ederek, aylarca süren karantina uygulamalarından sonra daha fazla normalleşmenin beklenebileceğini belirtti. Maas, bunun seyahatler için de geçerli olduğunu aktararak, yaklaşık bir yıl sonra, haftalık 100 bin kişide görülen yeni vaka sayısının 200’ün altında olan bölgeler için 1 Temmuz’dan itibaren genel seyahat uyarısının kaldırılacağını ifade etti. Böylece Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı da kaldırılmış olacak. Almanya’daki mevcut uygulamada haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayısı 50’nin üzerinde olan bölgelere seyahat uyarısı yapılıyor.