GündemAşı, maske ve mesafe hâlâ çok önemli

Aşı, maske ve mesafe hâlâ çok önemli

23.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

DSÖ, 9 Mart'ta yeni bir koronavirüs varyantının tespit edildiğini duyurdu. Delta ve Omicron bileşimi yeni varyant ‘Deltacron’ diye adlandırılıyor. Uzmanlar, yeni varyantlara karşı aşı ve maske çağrısını yineliyor.

Aşı, maske ve mesafe hâlâ çok önemli

Mert İnan - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), mart ayı başında yeni bir koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıklamıştı. Resmi kayıtlara AY.4/BA.1 olarak geçen varyantın yaygın adının Delta ve Omicron'un bileşimi "Deltacron" ya da "Deltamicron" olarak adlandırıldı. DSÖ, kaygı verici bir varyant olarak tanımlamadığı Deltacron'un halk sağlığına kayda değer bir tehlike oluşturmadığı görüşünde. Şu ana kadar Deltacron varyantına Avrupa ülkelerinde, ABD'de ve Güney Amerika'da rastlandı. Bulaşıcılık hızı, aşılara direnci ve semptomlarının ciddiyeti halen araştırılıyor. Kovid-19 salgınında vaka ve ölüm sayıları düşüşe geçtiği Türkiye'de de bilim dünyasından Delta kadar etkin, Omicron kadar bulaşıcı yeni varyant konusunda uyarı yaptı.

Haberin Devamı

'DİKKATE ALMALIYIZ'

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, virüslerin doğaları gereği yeni varyantların hep daha bulaşıcı olduğuna işaret ederek, "Varyantların Delta kadar da ağır klinik tabloya sebep olduğu görülür ise durum hiç iç açıcı değil. Türkiye'de halen Delta ve Delta Plus dolaşımda, Omicron BA.1 baskın olduğuna göre bizde de mutlaka bu varyantın görülme potansiyeli ihmal edilecek düzeyde değil bunu dikkate almalıyız. Bu kombinasyon istemediğimiz sonuçlar doğurabilir. Hangi varyant çıkarsa çıksın önlemlerimiz hep aynı olacak, mutlaka aşı, maske, mesafe yeni varyantlar sessiz sedasız başlıyor ama Türkiye'ye de gelebileceğini düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Delta ile Omicron karışımı olarak değerlendiren varyantın ilk olarak 8 ay önce Kıbrıs’ta gösterildiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Şener, “Ancak o dönemde özellikle hibrit varyant kavramı bilinmediği için Deltamicron dikkat çekmemişti. Sonrasında ise varyant Fransa'da gösterildi, hemen ardından ABD'de 30 olgu açıklandı. İngiltere'de doğrulanmayı bekleyen olguların ardından Dünya Sağlık Örgütü ve GSAİD gibi kuruluşlar bunun bir hibrit varyant olduğunu Delta AY4+ Omicron BA.1 ve yeni adının Deltacron olarak düşünüldüğünü duyurdular” diye konuştu.

ANTİKORLAR KAYBOLDU

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok ise şu bilgileri verdi: “Delta kadar ağır hastalık tablosuna yol açan, Omicron kadar bulaşıcı yeni bir mutasyon riski her zaman söz konusu. Bu nedenle sürekli olarak sekanslamanın önemine dikkat çekiyoruz. Maalesef ülke olarak aşılamada çok kötü durumdayız. Elimizde yerli ve yabancı olmak üzere 3 farklı aşı bulunsa da insanlar gerekli ihtimamı göstermiyorlar. Eski aşılıların antikorları kaybolduğu gibi, yeniden aşı yaptıranların sayısı da çok azaldı. Vatandaşlarımız ‘Önümüz yaz virüs yok olup gider’ düşüncesi içerisinde ama doğru bir yaklaşım değil. Hastalığa aşısız yakalandığımız zaman hangi mutasyon olursa olsun hastalık sarsıcı seyir izliyor."