04.04.2015 - 11:57 | Son Güncellenme:
Son yıllarda araç sektöründeki teknolojik yenilikler ve gelişmeler, her geçen gün trafiğe yeni bir araç modelinin çıkmasına yol açıyor. Özellikle de trafikte her gün yeni bir modelin piyasaya sürülüyor olması ile birlikte insanlar araçlarını yeniliyor ve bir üst özelliklere sahip olan yeni araba modellerine geçiş yapıyor. Günümüz modern çağında ortaya çıkan bu tablo sonucunda 2. el araç alım-satım piyasası da oldukça yoğun bir şekilde öne çıkıyor. Özellikle de araç teknolojisindeki yenilikler ile birlikte yenilenen araçlar ile birlikte 2. el araç alım-satım piyasası son yıllarda oldukça yoğun ve sık bir şekilde tercih ediliyor.
Türkiye dünya genelinde ikinci el araç alım-satım piyasasının en hareketli olduğu piyasaların başında geliyor. Özellikle de araç alacak kişiler tarafından daha ekonomik ve daha avantajlı olması dolayısı ile oldukça yoğun ve sık bir şekilde tercih edilen 2. el araç alım-satım piyasasında oldukça önemli sorunlar yaşanabiliyor. 2. el araç alım-satım piyasasında en çok karşı karşıya kalınan sorunların başında da kesinlikle çalıntı araç durumu geliyor. Çalıntı araç durumunun yaratmış olduğu mağduriyetleri giderebilmek amacı ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından dijital platform kolaylıklarından ve avantajlarından yararlanılarak online araç sorgulama hizmeti başlatıldı. Böylelikle artık araç sürücüleri başta 2. el araçlar olmak üzere her aracın çalıntı olup olmadığını ve hak mahrumiyetinin bulunup bulunmadığını online sorgulama ile kolayca öğrenebiliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bu hizmetine ise e-Devlet sistemi üzerinden ulaşabiliyorsunuz.2008 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Başbakanlık adına geliştirilen ve internet üzerinde yer alan tüm devlet kurumları ve online hizmetlerini tek bir portal üzerinde bir araya getiren e-Devlet sistemi üzerinden bu plaka sorgulama hizmetini kullanabilmek için e-Devlet sistemi giriş yöntemleri olan ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekiyor. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra e-hizmetler kategorisinden Emniyet Genel Müdürlüğü’nün araç sorgulama ekranına ulaşarak, sorgulayacağınız aracın plakasını girerek çalıntı olup olmadığını, hak mahrumiyetinin bulunup bulunmadığı, ruhsat durumu, tescil birimi ve yasal renk bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz.
2.el araç piyasasındaki bir diğer önemi sorun olan hasarlı araç durumuna ilişkin olarak araç hasar kaydı sorgulama hizmeti ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SGBM) tarafından internet sayfasındaki online hizmetler kategorisinde sunuluyor. Araç hasar kaydı sorgulama işlemi için SGBM sorgulama ekranında 3 farklı yöntemi kullanarak aracın geçmişe yönelik tüm kayıtlı hasar bilgilerinin her bir ayrıntısına son derece kolay bir sorgulama ile ulaşabilirsiniz.
Dijital platformda sunulan online araç hasar kaydı sorgulama hizmetlerinin yanı sıra mobil sorgulama hizmetleri de sunuluyor. Mobil hizmet olan tramer sorgulama hizmetinde ise aracın plaka veya şasi bilgisini 5464’ e SMS ile göndererek, kolay bir şekilde her noktadan araç bilgilerini alabilme imkanına sahip olunabiliyor.