GündemArabuluculuk sistemi asla uygulanmamalı

Arabuluculuk sistemi asla uygulanmamalı

27.11.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kadın örgütleri tarafından bu yıl 22’ncisi düzenlenen ‘Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, kadınlara yönelik şiddetin önlenebilmesi için çözüm önerileri sıralandı...

Arabuluculuk sistemi asla uygulanmamalı

İstanbul’da 22’incisi düzenlenen Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, 2-4 Kasım tarihlerinde Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Şiddetin önlenmesi için çözüm önerilerinin sıralandığı sonuç bildirgesinde öne çıkan talepler şöyle:

Haberin Devamı

- Şiddete uğrayan ve bu konuda talep oluşturan kadınlar için eğitim hayatına dönüş kolaylaştırılmalı, isteyen kadınlara mesleki eğitimler sağlanmalı.

- Engeli, cinsel yönelimi, dili, kökeni ve benzeri özgül durumları/ihtiyaçları sebebiyle çoklu ayrımcılığa uğrayan kadınların özgül koşullarına uygun destek mekanizmaları oluşturulmalı.

- Belediyelerde çalışan ilgili müdürlükler kadın bakış açısına sahip olmalı.

- Engelli kadınların ihtiyaçlarını merkeze alan ve maruz kaldıkları şiddet biçimlerini açığa çıkaracak çalışmalar yapılmalı.

- 15-18 yaş çocukların zorla evlendirilmeleri tecavüz olarak tanımlanarak çocukların korunması ve yüksek çıkarlarının gözetilmesi için tüm mekanizmalar hayata geçirilmeli.

Haberin Devamı

Erkek çocuk sıkıntısı

- 10. haftanın sonuna kadar yasal olan kürtaja kadınlar, yaş ve medeni durumlarından bağımsız olarak tüm sağlık birimlerinde erişebilmeli ve uygulamadaki engeller kaldırılmalı.

- Çocuk yaşta gebeliklerin ve zorla evlendirilmelerin önlenmesine yönelik etkili politikalar geliştirilmeli.

- Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları ortak protokollerle okullarda cinsel sağlık eğitimleri vermeli.

- Yargı ve kolluk kuvvetleri alanında çalışan personele kadına yönelik şiddet konusunda toplumsal cinsiyet eşitliği temelli zorunlu hizmet içi eğitimler verilmeli.

- ŞÖNİM ve kadın sığınma evlerinde çalışan meslek elemanı, sosyal çalışmacı sayısı arttırılmalı ve 7/24 hizmet için uzmanlarla destek verilmeli.

- Sığınaklarda çocuk-ergen çalışmaları nitelikli bir şekilde yürütülmeli ve 12 yaş üstü oğlan çocuklarıyla birlikte sığınağa başvuran kadınlar için ev desteği sağlanmalı.

- Şiddet alanında destek sağlayan 7/24 telefon hattı birçok dilde ve yeterli sayıda personel çalıştırılarak ve engelli bireylerin ihtiyacı düşünülerek tasarlanmalı.

- Şiddet uygulayan kişi ile mecburi bir arabuluculuk kesinlikle uygulanmamalı.

Yazarlar