29.04.2018 - 15:28 | Son Güncellenme:
Dengeli beslenme
Doğumdan sonra yaşanılan hassas lohusalık döneminde, çevre baskısı ve yanlış yönlendirmelerle birçok yanlış beslenme şekli ortaya çıkabiliyor. Sütün kesilmesi hâlinde ise tabiri caizse ne bulursa yiyen anne sütü artmayınca daha da depresif bir hâle gelebiliyor. Oysa süt yapacak belli başlı besinlerin tüketimi dengeli ve düzenli bir şekilde gerçekleştiğinde süt üretiminin artması kuvvetle muhtemel. Örneğin rafine şekerli tatlılar tüketmek yerine içeriğinde doğal şeker barındıran meyveler tükettiğinizde sütünüzün artmasına sağlıklı bir şekilde katkıda bulunabilirsiniz. İncir, ayva, armut gibi meyvelerin süt arttırdığı gözlemlenmiştir. Aynı şekilde sütünüzün olmasını sağlayacak bir diğer besin grubu yeşillerden oluşmaktadır. Ispanak, lahana, dereotu gibi yeşil sebzeleri bu dönemde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Tatlı olarak pekmez, başlı başına besleyici ve sağlıklı bir tercihtir. Hurma yemek de sağlıklı bir tatlı seçeneği olarak beslenmenizde yer alabilir.
Su tüketimi
Su içmek her bireyin sağlığı için son derece önem teşkil etmektedir. Özellikle emzirme döneminde olan anneler için ayrıca dikkat edilmesi gereken bir husustur. Günde en az 2-2.5 litre su tüketmenizin sütünüzün artmasına kesinlikle katkısı olacaktır. Sütünüzün azaldığını hissettiğinizde ilk önce su tüketiminizin ne durumda olduğunu düşünün. Papatya çayı, rezene çayı gibi bitki çayları tüketebilirsiniz ancak hiçbir içecek suyun yerini tutamaz. Gün içinde içtiğiniz içecekleri dışında toplam 2 litre su içmeye özen gösterin.
Stresten uzak
Unutulmamalıdır ki sütün kesilmesi durumu sürekli bir durum olmayabilir. O dönem içerisinde yaşadığınız çeşitli gerginlikler ve stresli zamanlar muhakkak ki sütünüze etki edecektir. Bu nedenle mümkün mertebe içinde olduğunuz gergin durum ve ortamlardan uzak durmaya çalışmalısınız. Eğer başarabilirseniz ve bu süreci dengeli bir beslenme programıyla desteklerseniz sütünüzün eskisi gibi geldiğini, arttığını görürsünüz. Bu problem her annenin başına gelebilecek normal bir durumdur. Önemli olan başınıza geldiğinde panik yapıp işleri daha da zor bir hâle getirmemektir. Unutmayın, emzirme döneminde psikolojiniz en az fizyolojiniz kadar önem teşkil eder.