GündemAnksiyete nedir?

Anksiyete nedir?

26.04.2018 - 13:46 | Son Güncellenme:

Anksiyete, psikolojik ve ruhsal durumdan kaynaklanan aşırı derecede ortaya çıkan kaygı halidir. Anksiyete, normal bir duruma aşırı tepki verilmesi, aşırı tedirgin olunması durumudur. Her insanda kaygı durumu vardır. Ancak bunun sürekli ve aşırı olması hastalık aşamasına gelindiğini gösterir.

Anksiyete nedir

Anksiyete, çok yaygın görülen bir psikolojik hastalıktır. Anksiyetenin halk dilinde karşılığı kaygı bozukluğu olarak bilinir. Çok az seviyede olan bir panik durumunda anksiyete bozukluğu olan kişiler durumu daha da abartılı hâle getirebilir. Sürekli tedirgin bir yaşam tarzı meydana gelir. Her an kötü bir şey olacak hissi vardır. Yine de anksiyete bozukluğu birçok psikolojik hastalıktan daha kolay tedavi edilebilir. Yani ileri aşamada olan, önüne geçilemeyen bir hastalık değildir.

Haberin Devamı

Anksiyete bozukluğunun nedenleri nelerdir?

Psikolojik hastalıkların neredeyse çoğunun neden meydana geldiği tıbbi olarak kanıtlanamaz. Anksiyete bozukluğunda da aynı şekilde kesin olarak hastalığın sebebi kanıtlanmış değildir. Ama elbette bu alanda yapılan çalışmalar vardır. Hastalığın kesin sebebi kanıtlanamamış olsa bile hastalığı tetikleyen ve meydana getiren bazı faktörler belirlenmiştir. Bunlar arasında tıbbi hastalıklar da vardır. Kişinin psikolojik hayatı da yine bu hastalığa neden olabilir. Anksiyetenin başlıca nedenleri arasında;

  • Kişinin çocuklukta yaşadığı kötü durumlar
  • İşkence gibi durumlara maruz kalması
  • Tıbbi nedenlerin başında kalp hastalıkları, geçmişte yaşanılan kalp krizleri
  • Şeker hastalığı sorunu
  • Uyuşturucu bağımlılığı yer almaktadır

Anksiyete bozukluğunun tedavisi

Anksiyete bozukluğu öncelikle bazı belirtilerle başlar. Bunun en önemli belirtilerinden biri aşırı panik, aşırı sinir ve gerginlik hâlidir. Bireyin kaygısını kontrol altına alamaması da yine belirtiler arasındadır. Anksiyete bozukluğu olan kişiler aşırı derecede terleme ve nefes sorunu yaşar. Bu nefes sorunu ve terleme, panik hâlinde daha sık olmaktadır. Bu belirtileri hisseden kişiler mutlaka doktora başvurmalıdır. Tedavi için ilk yapılması gereken doktor tavsiyesine uyulmasıdır. Doktor ilaç kullanımını uygun gördüyse düzenli olarak verilen reçeteye uyulmalıdır. İlaç kullanımı düzenli uygulanırken aynı zamanda birey stresten uzak durmalıdır. Anksiyete bozukluğu olan kişi, ilaç tedavisine destek için konuşarak rahatlayabileceği psikoterapilere katılmalıdır. Bu süreçte stresli ortamlardan ne kadar uzak durulursa iyileşme de o kadar çabuk olacaktır. Aynı zamanda hastalık kontrol altına alınana kadar ilaçların da mutlaka düzenli alınması gerekir.

Yazarlar